Trufl Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Zmiana specyfiki akwarium. Filtracja: [240l][Mix-Centralna]. 120x40x50 Światło: Power Glo 30w T8 Aquastar 30W T8 Filtry: Fluval 205 Eheim 2217 Plus Grzanie: 150W Dane: 8 PH 10 KH 18-19 GH Azotyny niewykrywalne ~5 NO3 Co pływa? -4x Pielęgnica Nikaraguańska -5x Meeka Zielone: -Nurzaniec -Pistia -Żabienica -Anubiasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Nie przepadam za tym podłożem, ale tutaj pasuje. Żabienica piękna! Błagam, wsadź tutaj jakieś T. meeki lub Laetacara dorsigera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 6, 2011 Author Share Posted August 6, 2011 Czyli to Żabienica . Dzięki Pleyu, jeszcze kwestia jedna, mianowicie Laetacara wymaga 6 PH, cały stopień w dół potrwa ze dwa miesiąca podmianek 20% przy nowym Manado. Zaś Meeki znajdą u mnie wysokobiałkowe pokarmy w postaci Titteyek i Neonów . Zaraz dorzucę fotki z dzisiaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Titeye i neony nie sa az takie małe. Meeki mozesz spokojnie trzymac z tymi gnojami, ale nie kupuj 15cm gadów, a młodych 5-6 szt i poczekaj az sie dobierze parka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 6, 2011 Author Share Posted August 6, 2011 Mam w razie czego 112.l uzbrojone, mogę selekcjonować parkę ale nigdy nie myślałem nad pielęgnicami, zwyczajnie nie wiem czy to nie za wysokie progi na moje pojmowanie tematu jeszcze . W poniedziałek skoczę do sklepu porozglądam się za gatunkami, u nas niestety nie ma wszystkiego na "już" raczej na zamówienie. A oto dzisiejsze fotki, jakość słaba bo aparat też czeka na zmianę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Parę nowych fotografii z kolejnego dnia, zbiornik się ustabilizował mimo pokaźnej dolewki RO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 Do obsady doszły 4 malutkie Meeki, parka Zbrojnika Niebieskiego, Titteyka w miejsce wczoraj pochowanej. Parametry bez zmian. Nowe korzenie i inne pierdółki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jayix Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Widzę że sie postarałeś, akwarium bardzo ładne, zwłaszcza korzeń i żabienica. Oby tak dalej Ps. ten mały korzeń koło żabienicy możesz obsadzić jakimś mchem:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 Mam około 7 takich mniejszych, zakopanych w Manado korzeni. Nigdy nie bawiłem się mchami i nie wiem które się nadają do moich parametrów i nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 23, 2011 Share Posted August 23, 2011 Baniak w deche. Dolej wody, i wrzuć foty Pielęgnic Meeka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 27, 2011 Author Share Posted August 27, 2011 W zbiorniku sporo zmian, wiele więcej drewna, dorzucę po zmroku zdjęcie ogólne a tymczasem parę zmian w obsadzie i utrzymaniu. Obsada nowa: 9 małych Meeka (2.5 cm), wyselekcjonuję 2 parki. 1+1 Pielęgnica Nikaraguańska 16 Neonów Innesa 1+2 Prętnik Karłowaty 8 Kirysków Sterbai 7 Bocji Almorhae/Lohachata 1+1 Zbrojnik Niebieski albo sp. Wyleciały Karliki i Brzanki. Parametry: PH 7.0 GH 7.0 KH 4.0 NO3 5.0 NO2 0.0 W poniedziałek spodziewam się nowego Eheima prof. do 300l. Zdjęcia Meeka i Nikaragui. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 O, piękne nikaaguuły dorwałeś ! za ile ? jakie duże ? Ja dowiedziałem się, że 8cm młode po 15zł/szt ma znajomy, wiec słabo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 27, 2011 Author Share Posted August 27, 2011 Jak się ściemni to dorobię fotek, może złapię samca Niki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 27, 2011 Author Share Posted August 27, 2011 Fotki po zmroku: Pistia Gniazdo Prętników Wrzucone korzenie do nasiąknięcia Z prawej Ogólniej, korzenie są ot tak porzucane... Nika Meeka z Nika Histronica Ogół http://images46.fotosik.pl/1020/83982a58322cedf1med.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted March 11, 2012 Author Share Posted March 11, 2012 Zmiany, zmiany, zmiany. Światło: Power glo 30W T8 Aquastar 30W T8 Filtry: Fluval 205 Eheim 2217 Plus Dane: 7.2 PH 4 KH 7 GH Azotyny niewykrywalne ~5 NO3 Co pływa? -4x Pielęgnica Nikaraguańska -5x Meeka -6x Bocja siatkowana... Nie mam serca oddać -Zbrojniki niebieskie, parka -6x Sterbai Co służy za pokarm dla pielęgnic? -Nurzaniec -Pistia -Żabienica -Anubiasy -Blyxa -Inne służące za obiekt demolki zamiast powyższych. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ogólnie z ręki. Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Po co to zmieniałeś!Tak ładnie było,ta pistia ehhh.Zmień to tak jak było wtedy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 U stary. Wcześniej było dobrze, a teraz zrobiłeś jakieś wysypisko. Mocz łapy i zmieniaj ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted March 11, 2012 Author Share Posted March 11, 2012 obsada się zmieniła i wymogi niestety też, pistia poszła w niebyt po stracie Prętników. W ogóle najchętniej zostawiłbym same pielęgnice ale oddać inne dorosłe ryby w dobre ręce to sztuka ciężka. A piasek, potrzebny dla Nik do przekopywania ;D. To wysypisko przypłaciłem paroma kręgami kunca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Trzeba było już wywalić to brązowe coś i dać piach. Jeżeli chciałbyś mieć tylko pielęgnice no to zrób baniak do pielęgnice, a nie czarujesz jakieś cuda. Powodzenia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted March 11, 2012 Author Share Posted March 11, 2012 Szkoda mi parędziesięciu kg. Manado było właśnie... I biologii całej, pewnie bym wywalił inaczej. Ot kompromis , dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Właśnie!Łapy do akwa i masz tydzień czasu,żeby przekształcić to akwa na baniak do pielęgnic,a jak nie to temat do kosza! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted March 13, 2012 Author Share Posted March 13, 2012 Better? Wywaliłem Manado, faktycznie ryby mają więcej pożytku z piachu. Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Już lepiej,ale mam pytanie-po kiego są ci te bąble?Od tej lewej strony poprowadziłbym ku środkowi tak korzonek z 2-3 długimi "odnóżami" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted March 14, 2012 Author Share Posted March 14, 2012 Bąbelki lepiej napowietrzają wodę dla Meek i Nikaraguańskich niż zwykły ruch tafli (Kiryski też mają krótszą drogę do tlenu). Na dokładkę napowietrzanie "na końcówkę" pozostawia na boku szyby niezbyt przyjemny osad dający się zmyć jedynie Aquacidem, albo pochodną kwasu. Żeby było jeszcze zabawniej, ruch wody po kącie akwarium tworzy troszkę brzydkich nitek na frontowej szybie. Zrezygnowałem więc z dotleniania zwykłego na rzecz bąbolady. A korzenie, cóż, sekcja drewna jest po prawej w akwarium ;D nie chcę burzyć założeń również. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Ale marna ta kolekcja patyków Nie myślałeś o ciut większym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts