nadosia5 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Witam,czy można by napełnić akwa. wodą z jeziora z naturalnym planktonem???Oczywiście woda byłaby z jeziora nie skażonego benzyną,olejem itp.gdyż jezioro to jest małe,w lesie i nie ma połączenia z innymi zbiornikami wodnymi. Z góry thx za odpowiedż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rena Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 ja bym na twoim miejscu tego nie robiła możesz przynieść jakiegoś pasożyta lub chorobę lepiej niech będzie ta z kranu odstana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 dzięki za odp.Tylko że dla mnie strasznie długo jjest czekać aż akwa ''dojrzeje'' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rena Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 wiem jak to jest ale jak będziesz cierpliwy opłaci Ci się to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Witam,czy można by napełnić akwa. wodą z jeziora z naturalnym planktonem??? dzięki za odp.Tylko że dla mnie strasznie długo jjest czekać aż akwa ''dojrzeje'' No to zapraszamy do poczytania o cyklu azotowym Nie tylko woda musi dojrzeć ale tez podłoże, wkłady w filtrze - to też przyniesiesz z bajorka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mahur Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Zdecydowanie odradzam podmianę inną wodą niż tą z kranu (oczywiście odstaną). Kuzyn próbował z wodą z oczka wodnego i po 2 dniach wszystkie gupiki były martwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Uf... jak dobrze że w środowisku naturalnym ryby mają sterylną kranówkę, bo byłoby nieciekawie. W kwestii dojrzewania - Mandy wszystko pięknie wyjaśniła. Sama "dojrzała" woda dobrej jakości, bez aktywnych biologicznie wkładów filtracyjnych nie różni się prawie od od odchlorowanej kranówki. Co do podmian - temat poruszany nie raz. Jak najbardziej można! Ale z głową. Woda z przydomowego oczka, deszczówka, albo z rzeki 4 klasy czystości, nie bardzo. Jednak jakiś leśny strumień, źródełko, studnia - o ile woda jest przebadana. Założę się że kolega kolegi powyżej nie zbadał nawet wody testami akwariowymi. Więc nic dziwnego tutaj nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts