Jump to content

Problem z szafką ?

Piotrek1234
 Share

Recommended Posts

Witam. Jakieś 2 miesiące temu zalałem akwarium 112 litrów. I ostatnio zauważyłem że troszeczkę szafka siadła.. Różnica między jednym górnym rogiem a drugim, jeżeli chodzi o poziom wody od górnej krawędzi akwarium to 3-4 mm. Żałuję że nie sprawdziłem tuż po zalaniu, bo może to było już od początku... Sam myślę że trzeba poczekać z miesiąc i zobaczyć czy coś się będzie zmieniać.. Szczerze to nie chce mi się wylewać wody, wyjmować ryb, roślin i dekoracji a także żwiru, po to by wzmocnić szafkę.. Tu zdjęcie, na czerwono zaznaczony fragment w którym jest leciutkie załamanie, z 1-2 mm. http://imageshack.us/photo/my-images/808...713pj.jpg/ .Myślicie że to normalne czy że trzeba ją jakoś wzmocnić ? Jeżeli będzie trzeba wzmocnić to sam pomyślałem żeby położyć dodatkową deskę między matą pod akwarium a blatem, bo nie da się wbić dodatkowej pionowej deski lub drążka ponieważ są wysuwane szuflady....

Coś nie tak ze zdjęciem. Jeżeli szafka sie przechyla ja bym od razu opróżnił akwarium aby zapobiec powodzi a domu(112l wystarczy by zalać dom :!: )

No chyba że szafka taka po prostu jest od zawsze i nic sie nie dzieje albo masz krzywą podłogę.

Jeśli akwarium musi stać na tej szafce to wydaje mi się że lepiej by było gdyby stało na lewo przy ścianie. Ważne są elementy pionowe na których stoi blat.

Poza tym szafka może wymagać wzmocnienia. Tego typu mebli nie robi się z myślą o takich ciężarach.

Składałem solidną (tak mi się wydawało) komodę i stolik pod akwa. Różnica w wykonaniu wyraźnie na korzyść stolika akwarystycznego.

Oj nie wiem czy to wytrzyma ciężar prawie 130kg...może przez pierwsze dni tak ale gdy drzewo jest ciągle narażone na naprężenia może w każdej chwili pęknąć. Zakładam że to jest sklejka...jak poprzednik wzmocnij ja albo kup nową

Zachowaj jak najwięcej wody.

Tam po lewej masz szuflady? Bo jak tak to nie dasz rady podłożyć deskę by biegła równolegle do zewnętrznej.

Wydaje mi się że lepiej będzie jak akwarium dasz na lewo bo wtedy lepiej rozłoży się ciężar.

No i pomyśl o wzmocnieniu tyłu.

A jak masz jakies 200 zeta to kup stolik pod akwa ;)

Jak przedmówca radze kupić nową szafkę, nie koniecznie akwarystyczna bo ja mam z litego drzewa na nóżkach(ale akwarium 60l) W środku mam blat wzmacniający i dorobiłem jeszcze jedna nóżkę i się trzyma.

Teraz już nie strzeli.

Podłożyłem bardzo solidną deskę, taką z jakich robi się szafki tylko w szafkach jest jedna warstwa a tu jest pięć albo sześć warstw. Zapomniałem jak ona się nazywa... I dałem też styropian 3,5 cm grubości.

Możesz wrzucić fotki?