Piotrek1234 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Witam. Jakieś 2 miesiące temu zalałem akwarium 112 litrów. I ostatnio zauważyłem że troszeczkę szafka siadła.. Różnica między jednym górnym rogiem a drugim, jeżeli chodzi o poziom wody od górnej krawędzi akwarium to 3-4 mm. Żałuję że nie sprawdziłem tuż po zalaniu, bo może to było już od początku... Sam myślę że trzeba poczekać z miesiąc i zobaczyć czy coś się będzie zmieniać.. Szczerze to nie chce mi się wylewać wody, wyjmować ryb, roślin i dekoracji a także żwiru, po to by wzmocnić szafkę.. Tu zdjęcie, na czerwono zaznaczony fragment w którym jest leciutkie załamanie, z 1-2 mm. http://imageshack.us/photo/my-images/808...713pj.jpg/ .Myślicie że to normalne czy że trzeba ją jakoś wzmocnić ? Jeżeli będzie trzeba wzmocnić to sam pomyślałem żeby położyć dodatkową deskę między matą pod akwarium a blatem, bo nie da się wbić dodatkowej pionowej deski lub drążka ponieważ są wysuwane szuflady.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jayix Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Coś nie tak ze zdjęciem. Jeżeli szafka sie przechyla ja bym od razu opróżnił akwarium aby zapobiec powodzi a domu(112l wystarczy by zalać dom ) No chyba że szafka taka po prostu jest od zawsze i nic sie nie dzieje albo masz krzywą podłogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek1234 Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... 713pj.jpg/ Teraz może będzie dobry link. Właśnie nie wiem czy to było od początku czy teraz tak się zrobiło... Wydaje mi się że od samego zalania tak było ale już nie jestem pewien... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Jeśli akwarium musi stać na tej szafce to wydaje mi się że lepiej by było gdyby stało na lewo przy ścianie. Ważne są elementy pionowe na których stoi blat. Poza tym szafka może wymagać wzmocnienia. Tego typu mebli nie robi się z myślą o takich ciężarach. Składałem solidną (tak mi się wydawało) komodę i stolik pod akwa. Różnica w wykonaniu wyraźnie na korzyść stolika akwarystycznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jayix Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Oj nie wiem czy to wytrzyma ciężar prawie 130kg...może przez pierwsze dni tak ale gdy drzewo jest ciągle narażone na naprężenia może w każdej chwili pęknąć. Zakładam że to jest sklejka...jak poprzednik wzmocnij ja albo kup nową Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek1234 Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Jutro wylewam wode i wyjmuję wszystko i pod akwarium podłożę deskę albo dwie deski, na to dam styropian i matę. To powinno pomóc moim zdaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Zachowaj jak najwięcej wody. Tam po lewej masz szuflady? Bo jak tak to nie dasz rady podłożyć deskę by biegła równolegle do zewnętrznej. Wydaje mi się że lepiej będzie jak akwarium dasz na lewo bo wtedy lepiej rozłoży się ciężar. No i pomyśl o wzmocnieniu tyłu. A jak masz jakies 200 zeta to kup stolik pod akwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jayix Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Jak przedmówca radze kupić nową szafkę, nie koniecznie akwarystyczna bo ja mam z litego drzewa na nóżkach(ale akwarium 60l) W środku mam blat wzmacniający i dorobiłem jeszcze jedna nóżkę i się trzyma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek1234 Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Łatwo powiedzieć.. Ta była kupiona 1,5 miesiąca temu i wyglądała solidnie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rena Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 najlepsze szafki to takie które są produkowane specjalnie pod akwaria a ta szafka jest bardzo nie pewna ja bym na twoim miejscu ją wymieniła i to jak najszybciej bo może ci zalać pokój Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Łatwo powiedzieć.. Ta była kupiona 1,5 miesiąca temu i wyglądała solidnie..Łatwo powiedzieć. Jak Ci strzeli szafka to co wtedy powiesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek1234 Posted August 6, 2011 Author Share Posted August 6, 2011 Teraz już nie strzeli. Podłożyłem bardzo solidną deskę, taką z jakich robi się szafki tylko w szafkach jest jedna warstwa a tu jest pięć albo sześć warstw. Zapomniałem jak ona się nazywa... I dałem też styropian 3,5 cm grubości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Teraz już nie strzeli. Podłożyłem bardzo solidną deskę, taką z jakich robi się szafki tylko w szafkach jest jedna warstwa a tu jest pięć albo sześć warstw. Zapomniałem jak ona się nazywa... I dałem też styropian 3,5 cm grubości. Możesz wrzucić fotki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek1234 Posted August 6, 2011 Author Share Posted August 6, 2011 Nie mogę zrobić całości bo położyłem obrus i niewiele będzie widać. Daję w zbliżeniach : http://imageshack.us/photo/my-images/64/dsc00714y.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... 715wx.jpg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Czyli w tyle zostawiłeś płytę oryginalną? Jeśli tak to wg mnie Twoja praca może niewiele pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek1234 Posted August 6, 2011 Author Share Posted August 6, 2011 Jak to w tyle? Dałem po całości tą grubszą deskę, nie pod wymiar akwarium tylko na wymiar blatu szafki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Ok ale chodzi o to co jest w tyle /tzw. plecy/. Jeśli cienka dykta to niedobrze. Jeśli płyta meblowa to powinno być ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts