AliBaba Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Cześć posiadam dosyć nietypowy przypadek mętnej wody i być może pewien objaw choroby u jednej z rybki... W Niedzielę jak co tydzień robię podmiankę ok. 30-40% Wody jest to ok. 15-20L z akwarium o pojemności 60L, pomyślałem wtedy, nie będę czyścił filtra wewnętrznego głównego (Aquael Fan 1 Plus), tylko wyczyszczę dodatkowy - używam go aby była lepsza cyrkulacja wody (SunSun HJ-311B), w Poniedziałek nie było żadnych zmian, Wtorek.. filtr główny Fan 1+ stracił na mocy ok. 30-40%, ale dałem go troszkę do góry to jak by troszkę odzyskał mocy (widać było na bąbelkach) wiec myślę sobie nie będę go czyścił jeszcze, poczekam do środy (żeby troszkę odczekać po podmiance - bakterie itp).. Wstaje rano, filtr nie działa (może działa tam z 1L na 1H... albo i mnie) no to szybko wyciągam czyszczę itp (woda już była mętna) jak wyczyściłem filtr włożyłem go to tak przez ok. 30sekund leciał taki dosyć mocny bród z niego (muł) ale myślałem, że się woda wyklaruję, poszedłem do swojej pracy, przychodzę na obiad (ok. 14), patrzę na akwarium woda dalej mętne może delikatnie ustąpiło to zmętnienie, wiec nalałem ok. 5-6L wody do pojemnika aby się troszkę odchlorowała, idę dalej do swojej pracy, wracam wieczorem woda dalej mętna, wiec ulałem ok. 7L wody z akwarium i nalałem te 5-6L wody odstanej (7H) i dodatkowo dałem może 0.25-0.5L wody destylowanej (co tydzień dodaje jej ok. 1L), przez noc prawie nie stałem spoglądając czy filtr działa , rano patrzę na akwarium dalej woda mętna... Mam jeszcze wodę odstaną (14,5godziny stoi - 11:30H teraz jest) tyle samo 5-6L.. Podsumowując: Akwarium 60L 2 Filtry dojrzałe (jeden działa od Kwietnia, drugi od połowy Maja) Aqueal Fan 1+ - Jako główny i HJ-311B jako dodatkowy, główny przestał działać i nie filtrował całą noc, woda dlatego zrobiła się mętna (dodatkowy filtr 24/7 śmiga), podmieniłem 5-6L wody odstanej (7H) i ok. 0.5L destylki. Akwarium dosyć dobrze zarośnięte. Lekkie problemy z okrzemkami - na przeciwko okna stoi wiec problem jest, ale tylko z nimi, walczę z nimi węgiel w płynie. Rybki: 3x Mieczyk + Narybek 1-2 Sztuki, wiem że to za małe akwarium, ale nikt nie chce ich zabrać, a lepiej żeby żyły w 60L niż w 25L czy toalecie, 1+2 Gupik + Narybek ok. 6-7sztuk, Neon 1x - Na początku zdechło mi 9sztuk, z podtrucia amoniakiem, a on sam przeżył, zamierzam dokupić w najbliższym czasie z 5-6 sztuk, jak się wszystko ustabilizuję. Rozborka Galaxy - 3 Sztuki - bardzo podobna sytuacja jak z Neon, tylko że kupiłem 3 Sztuki a 4 Sztuki dostałem w prezencie od sklepu(koleś pomylił się, albo wiedział i zamiast wpisać że mam ich 7sztuk, to dał 3sztuki), z chorobą... na pierwszy rzut oka nie było widać, ale miały skrzywiony kręgosłup i wytrzymały ok 1 tygodnia ogólnie jadły itp ale pływać nie mogły - Ale jak patrzę to pływają z Neonem... 3x Kirys Pigmej... Nawożenie: Węgiel w płynie Moje pytania: - Czy mam czekać aż woda się wyklaruję (waciki itp dać - pomoże) ?. - Czy zrobić podmiankę tych kolejnych 5-6L (dziś 24H odstana), czy może poczekać do Soboty i z rana zrobić podmiankę 20-30% (zrobię o jeden dzień wcześniej chyba nic sie nie stanie poważnego) ?. - Zmniejszyć dawkę karmienia (2x dziennie aktualnie i np.: zmniejszyć ilość podawanego pokarmu) ?. - Jeden Mieczyk ma białą plamkę (o średnicy hmm nie wiem dokładnie ale mniej więcej 0.2-0.5cm podobna do tej plamki ciążowej - czarnej) i nie wiem czy to nie jest otarcie ( Nie jest to moje zdjęcie, a znalezione w internecie, mojej rybki plamka jest delikatnie mniejsza i jest nad głową, a nie po boku), czy może jakaś choroba to jest nie wiem ? Pomożecie mi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 "...jak wyczyściłem filtr włożyłem go to tak przez ok. 30 sekund leciał taki dosyć mocny bród z niego (muł) ale myślałem, że się woda wyklaruję" Źle umyłeś filtr, w sensie umyta została zapewne gąbka a nie np. głowica w której był syf. Nie wiem, czy ta ranka to nie pleśniawka, dodatkowo podmieniasz dość dużo wody, proponuję maks 20%. Okrzemek to w dużej mierze wina niedojrzałości akwarium. Ja dużo nie poradzę, sprawdź jeszcze NO2 i NO3, ale wydaje mi się, że przydałby się restart z ponownym zarybieniem po całym cyklu azotowym. Z tym, że jeśli chodzi o poradę to poczekaj też na opinie bardziej doświadczonych użytkowników forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 Trufl: Zawszę myję wirnik, tam w środku, tam gdzie woda wydostaje się, rurkę itp, ale gąbki nie czyszczę zazwyczaj, może 2-3x w miesiącu... - Wiec to nie to.. Troszkę przesadziłem z wielkością tej rany jest ona podobnego koloru itp, ale to jest taka kreska o długości podobnej do tego, a szerokości może 1milimetra, taka kreseczka... Co do samych okrzemek to tak, może i są one przy niedojrzałym akwarium, ale one też są przez zbyt słabe oświetlenie, to już sprawdziłem bo gdy przez ok. 1-2tygodnie miałem zastawione akwarium (nie zamiecione, a po prostu przed przednią szybą ok. 20-30cm stała tektura) i dołożoną świetlówkę, która aktualnie mi się spaliła, czekam na drugą to okrzemki znikły, wiec to powód albo małego oświetlenia, albo nasłonecznienia od okna, a nie niedojrzałego zbiornika. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts