Mekto Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Witam serdecznie ,chciałbym przedstawić wam mój zbiorniczek wymiary dł-90 szer-35 wys-45 Filtr wewnętrzny Aqua Szut Senior typ N750 13W 750l/h grzałka Tetra T100 100W 100/150 l napowietrzacz oświetlenie 2 świetlówki 2x18w (planowana zmiana) brak CO2 (może w przyszłości:)) nawóz "własnej roboty" kupiony na allegro (mogę podać link jeśli ktoś chce) parametrów nie sprawdzam Rybki 6 x Otosek 4 x Kirysek Spiżowy 2 x Kirysek Pstry (wiem że powinno się trzymać jednego gatunku ale ojciec kupił i żal mi oddać ) 4 x Brzanka Sumatrzańska 5 x Brzanka Odeska 1 x Grubowarg Dwubarwny 2 x Kosiarka (do oddania) 1 x 1 Mieczyk Hellera (do oddania) Roślinki Nurzańce Kryptokoryny (nie znam wszystkich nazw) Cabomba Anubias (nie wiem jaki to rodzaj) Zdjęcia Wyszły trochę ciemne ponieważ nurzańce tak się rozrosły że pół światła zasłaniają.Jutro zrobię przycinkę to wstawię kilka nowych,może znajdę jeszcze kilka starych fotek. Mój pupilek 8-) Jest to moje pierwsze akwarium, czeka mnie jeszcze sporo pracy ale myślę że tragedii nie ma Zapraszam do komentowania Pozdrawiam Mekto Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Kolego takiego akwarium jeszcze ie widziałem oczywiście ŁADNE ma coś w sobie ten korzeń i kokos nadają pięknego uroku dna jakiejś rzeki czy jeziorka. Będę śledził dalsze prace oby tak dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Dzięki staram się ale jeszcze daleko do mojej wizji Fotki po przycince roślinek: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mijator Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Super! Ale jakiś trawniczek by się przydał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefu Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Przy tym świetle z trawą może być problem :> Jak zrobisz te roszady w obsadzie to będzie git. Akwarium wygląda bardzo ładnie. Te anubiaski po prawej ty ukorzeniłeś czy mi się zdaje ? Przycinasz Nużańca czy to jakaś mała forma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted August 6, 2011 Author Share Posted August 6, 2011 No właśnie boje się na razie kombinować z trawnikiem bo z takim oświetleniem to wątpię żeby urósł. Choć już nad tym myślałem Odp.1 Tak anubiasy są w żwirze i nawet ładnie rosną. Trzeba tylko uważać żeby nie zasypać tego "kłącza" z którego wyrastają liście bo inaczej roślinka zgnije. Odp.2 Nurzańca przycinam co jakiś czas bo rośnie strasznie długi. Może nie wygląda to zbyt fajnie ale zauważyłem że po regularnej przycince robi się bardziej gęsty i wypuszcza nowe roślinki Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 18, 2012 Author Share Posted July 18, 2012 Po długim czasie przyszedł czas na restart i mała aktualizację Akwarium jest około 2 miesięcy po restarcie. Sporo w akwarium się pozmieniało więc zacznę od początku : Dane techniczne -Wymiary dł-80 szer-35 wys-45 (nie mam pojęcia jak ja wcześniej mierzyłem ) -Filtr wewnętrzny Aqua Szut Senior typ N750 13W 750l/h + deszczownica -Grzałka Tetra T100 100W -Oświetlenie 2 świetlówki 2x18w -Parametrów nie sprawdzam -Podłoże ziemia do kwiatów doniczkowych + bazalt -Nawozy 15 ml "sole" z allegro co tydzień przy podmianach 3 ml dziennie CO2 w płynie Obsada 15 neon innesa 4 kiryski spiżowe 6 otosków 1 zbrojnik niebieski 1+1 p.Ramireza xxx ślimaki Helenki Rosliny Nurzańce , anubiasy nana , krytokoryny , Nadwódka wielonasienna , żabienice Na koniec dwie fotki , więcej na razie nie wstawiam bo nie ma co pokazywać Wszelkie rady i komentarze mile widziane. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 Bazalt to nie najlepsze podłoże dla kirysków.Aranż jest ok,ale szału ni ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noname Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 A mi się podoba. Zmień podłoże, bo dla kirysków i pielęgniczek to kiepskie podłoże, mogą ranić sobie pyszczki/wąsy. Posadź z przodu jakiś rządek fajnych, niskich kryptokorynek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 19, 2012 Author Share Posted July 19, 2012 Akwarium ma trochę ponad miesiąc więc na razie szału nie ma Co do podłoża to wiem że bazalt nie jest najlepszy. Dopiero robiłem restart i na razie nie widzi mi się aby zaczynać wszystko od nowa. Jak tylko będę miał możliwość wymiany podłoża to postaram się je zmienić , ewentualnie te jakoś rozdrobnić. Ostrych krawędzi nie powinienem teraz mieć bo przed włożeniem do akwa starałem się wybrać te najostrzejsze. Dzięki za komentarze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 20, 2012 Author Share Posted July 20, 2012 Niestety mam problem z glonami Może ktoś z was wie co to za glon i powie mi mniej więcej jak z nim walczyć? (chodzi mi o te "włosy" na liściach) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Jest to cosmopogon Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted July 21, 2012 Share Posted July 21, 2012 Krewetki amano może lub kosiarki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted July 21, 2012 Share Posted July 21, 2012 Bardziej 4-krotna dawka carbo w płynie przez tydzień-dwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 22, 2012 Author Share Posted July 22, 2012 Kosiarki odpadają , za małe akwa. Wiem że pewnie by mi bardzo pomogły w tej walce ale nie ma sensu kupować je a później oddawać. Co do Amano to wątpię aby dały sobie rade z tymi glonami. Na razie postanowiłem zmniejszyć czas świecenia do 8h dziennie i wlewam do akwa potrójna dzienną dawkę Carbo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 22, 2012 Share Posted July 22, 2012 Fosfor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted October 13, 2012 Author Share Posted October 13, 2012 Ostatnie dwie fotki tego akwarium. Niestety mi pękło. Nie życzę tego nikomu. Temat można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts