Jump to content

Spadek wydajności filtra


marcart
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Otóż mam taki problem. Zostałam zmuszona przewieźć ostatnio akwaria i o ile problemu nie było z rybkami (wyłowienie + sprzątanie + na nowo stara woda ) problem pojawił się w krewetkario-otosarium. Woda w baniaku musiała zostać ( ok. 20cm ) bo nie miałam możliwości wyłowienia maluchów. Najpierw było odmulanie (na tyle na ile mogę , mam bardzo drobny piasek kwarcowy) . Następnie, zlanie możliwie jak największej ilości wody do baniek i jazda 10 km. Fakt faktem zrobił się "mały" armagedon :shock:. Ale po przyjeździe napełniłam wodę , poczekałam chwilę aż muł osiądzie i włączyłam filtr. Niestety ... od przeprowadzki minęło ok 15 dni a woda w akwarium jest hmmm mułowata. Nie ma klarowności. Próbowałam już wszystkiego podmiana , mycie gąbek , wymiana połowy zeolitu - poprawy brak.

Filtr chodzi 24h/d, wbudowana kaskada nie znam modelu . Jedyne co jest na nim napisane to AA . Akwarium niestandardowe sześciokątne , wysokie również AA . Obsada : 10 CR, xxx otoski, xxx red cherry .

Czy całkowite "pranie" filtra coś by pomogło ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...