Aal Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Witam to i ja pokaże co mam chociaż jak na razie szału niestety nie ma Litraż: - 30l (40x25x30) Filtr wewnętrzny: - Dennerle narożny max 150l/h Oświetlenie: - 1x18W Philips 6500K Ogrzewanie: - Grzałka z termostatem HOT 2005 25 W Technika CO2: - Dennerle Nano CO2 Komplett Set Temperatura: - 26 stopni Ozdoby: - Kokos - Korzeń Fauna: - 1x Bojownik - 1x Zbrojnik - 1x Świderek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
globoos Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Jaki zbrojnik jest w baniaku, 30l na te ryby to znacznie za mało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Akwarium wygląda na wiele mniejsze Według mnie to zbrojnik nieb. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 Zbrojnik Niebieski na razie ma ok 5-6cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Zbrojniki Nieb. przynajmniej 100l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Zbrojnika oddaj, kup korzeń, jakiś meszek, kup krewetki i będzie good Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 Jeszcze 1 zdjęcie http://imageshack.us/photo/my-images/708/30881143.jpg/ Sorry za jakość, ale robione telefonem. Zbrojnika nie bardzo mam komu oddać Chyba że przywioze go do Polski za 3 tygodnie. Jeszcze takie pytanie mam ile i jakie roślinki mógłbym dokupić, żeby to wszystko troszke lepiej wyglądało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 O ile te roślinki co masz Ci wytrzymają to je zostaw tylko przesadź na tył, a na przód daj jakiś mały korzonek, na nim mech i będzie lepiej. Możesz dać pistię na górę. Żwirek zmień na jednolity kolor, filtr przesuń do tyłu, bo jest okropny Tło zmień na czarne, termometr kup rtęciowy, bo ten g***no daje. Dolej wody i tego zbrojnika się pozbądź jak najszybciej, o ile jeszcze Ci nie skarłowaciał. No i to tyle na początek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 W tym litrażu niema zbyt wielkiego pola do popisu.Oprócz sugestii powyżej ja proponuje obłożyć kokos mchem u mnie bardzo ładnie go obrósł i fajnie to wygląda.Trochę bym go obniżył na twoim miejscu tzn podciął spód,żeby było więcej przestrzeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Zmiany na szybko: dolej wody, przenieś termometr na boczną ścianę aqwa, filtr na prawy tył, posadź wyższą roślinę przed grzałką i już będzie lepiej "wizualnie". Zmiany na później: żwirek... kwestia gustu, ja bym zmienił, dodaj kolejne rośliny, nie zaszkodzi coś pływającego. Kawałek drewna jak najbardziej wskazany, termometr wewnętrzny będzie bardziej dokładny, tło... ta tapeta moim zdaniem jest jedną z lepszych (widoczek) dostępnych na rynku, za bujną roślinnością świetnie wtapia się w "krajobraz" ale to też kwestia gustu. Filtr... kolorystycznie nieporozumienie, ale za to obwiniać można producenta. Zbrojnik faktycznie do tego litrażu się nie nadaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 3, 2011 Author Share Posted August 3, 2011 Mam go od ok miesiąca więc raczej nie zdążył jeszcze skarłowacieć, w robocie popytam czy ktoś by nie chciał go przygarnąć. Wizualnie postaram się poprawić coś na weekend. A co do krewetek to jakie i ile żeby nie było im za ciasno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaWe Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Krewetki RC. Na początek weź 6, a potem się rozmnożą. Będą fajnie kontrastować z Bojkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 Dzisiaj postaram się pojechać do sklepu, ale musze się po nocce wyspać Lista zakupów: - korzeń - kilka roślinek + mech - żwirek (jaki lepszy kwarc czy piasek i ile kg mniej więcej kupić) - może filtr wewnętrzny w normalnym kolorze - 4-6xRC Zastanawiam się jeszcze czy nie założyć deszczowni zamiast tradycyjnej "pompki". W tej chwili ruch wody w akwa jest dość mocny, a Betta za tym nie przepada. Jednak z drugiej strony nie wiem czy zbiornik nie jest za mały na taki sprzęt i czy sama deszczownia wystarczy, żeby wystarczająco napowietrzyć wode. Może ewentualnie jakaś kaskada, tylko nie wiem jak mógłbym to zamontować przy tej pokrywie Aktualizacja: Troche się zmieniło, myśle że na lepsze - korzeń + mech - na kokosie również mech - grzałka poziomo przy dnie zamiast pionowo - filtr powędrował w tylni prawy róg - wymiana wkładu z gąbki na ceramike + gąbke - więcej drobnych roślinek Podłoże zostało to samo i glonek na razie niestety też zostaje bo nikt nie chce go przygarnać Jeszcze dzisiaj powinienem dodać zdjęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Jeszcze 3 zdjęcia Aaa ten ślimak, którego dostałem gratis to świderek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Wizualnie to wywal fototapete i daj czarne tło, w małych baniakach optycznie powiększa bo wydobywa głębie, no i ten żwirek.. Też bym wymieniła, na coś naturalnego bazalt, albo żwirek rzeczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
infotech Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 co do krewetek to zeby nie były jakies maluchy bo bojownik uwielbia malutkie RC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Żaden sklep w mojej okolicy nie ma krewetek, także na razie nic z tego. Najpierw poszukam chętnego na Zbrojnika, a później będe szukał RC Kamienie na razie zostaną bo jakoś się do nich przyzwyczaiłem. Mierzyłem Ph wody w zbiorniku i wyszło 8,5. Próbować zbijać czy na razie zostawić (akwarium zalane 3 dni temu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Wywal tą fototapetę. Zastąp ją jakąś ciemną jednolitą. Więcej roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Żaden sklep w mojej okolicy nie ma krewetek, także na razie nic z tego. Najpierw poszukam chętnego na Zbrojnika, a później będe szukał RC Kamienie na razie zostaną bo jakoś się do nich przyzwyczaiłem. Mierzyłem Ph wody w zbiorniku i wyszło 8,5. Próbować zbijać czy na razie zostawić (akwarium zalane 3 dni temu) Zalane trzy dni temu i już wpuściłeś ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 PH zbijać ale nie wcześniej nim dowiesz się skąd jest tak wysokie. Czy coś nie podnosi Ci w akwarium PH czy też woda w kranie jest skrajna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Ryby wpuściłem tylko przez to, że nie mam drugiego zbiornika przejściowego i nie chciałem trzymać ich w "szklance". Zalane odstaną wodą + gąbka średnioziarnista z filtra przed restartem. Odczyn Ph w akwarium jest taki sam jak wody wodociągowej Czy moge dolać do zbiornika wody destylowanej? Jutro postaram się kupić test na twardość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Pewnie, że możesz lać demineralkę, tylko z głową, ona nie ma w ogóle składników potrzebnych rybom i roślinom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Podmieniłem ok 1,5l wody na destylowaną - więcej w domu nie miałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
infotech Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Ja leję sama RO i ryby jaki i rośliny z dodatkiem mikro i macro rosną nieźle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 Znalazlem RC Cena 0,99 Euro sztuka na dniach w zbiorniku wyląduje 6 sztuk 09.09. Robiłem testy wody Ph 8,5 Kh 6 Wymieniłem filtr na narożny z deszczownią. Dokładnie taki http://signifer.pl/?s=store&path=17,35& ... on=details Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts