kali555 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Ma ktoś może sprawdzony sposób na wymianę gąbki filtracyjnej na nową? Chodzi mi o to, żeby to się odbyło bez uszczerbku na zdrowiu ryb i kondycji roślin. Wiadomo, że na gąbce znajdują się szczepy różnych bakterii. Czy można założyć od razu świeżą gąbkę? Nie mam zastępczego filtra do użycia. To chyba będzie jedyne rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Kolego jeżeli gąbka w twoim filtrze składa się z paru warstw m ożeż pojedynczo wymieniać poszczególne elementy takiego wkładu począwszy od środkowego i co tydzień przy podmianach kolejne ( nowa gąbkę płuczesz w wodzie zlanej z baniaka). Lecz ja zawsze wymieniam od razu na nową przy czym zlewam wodę z akwarium płucze starą gąbkę i w tym "syfie" płucze nowa i taką wkładam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kali555 Posted August 3, 2011 Author Share Posted August 3, 2011 Dzięki fafik, zastosuję się do Twojej opcji Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts