russo Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Witajcie, Planuje uruchomić czarne wody azji. Plan jest taki że w moim 68l akwa chce umieścić: Fauna: 1+2x - Bojowniki 10x - Razbory klinowe 3-4x Piskorki Myersa Filtr: Aqua Szut - Turbo N750 Grzałka: Jeszcze nie ma, ale pewno ok 100W Flora: Brak, jedynie to jakiś bambus, gałęzie akacji (świeży pomysł, znaleziony tutaj ) i może jakiś korzeń red moor. Co myślicie o takiej obsadzie, może coś dodać lub zmienić? Jestem otwarty na propozycje. Od razu mam też pytanie, chciałem dać na dno piasek kwarcowy i znalazłem jakiś na allegro w mojej okolicy, tylko nie wiem czy się nada. Fragment z opisu aukcji: "przedmiotem aukcji jest suszony piasek kwarcowy do piaskowania o frakcji 0,5-1,5mm", a że jest dosłownie za parę złotych to można brać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Piasek to dobry pomysł dla Piskorków ale z drugiej strony będzie problem z odmulaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
russo Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 To własnie wiem. Dlatego też kupiłem filtr na większe akwa, co by skutecznie filtrował. Piasek w sumie da radę odmulać, zawsze można dosypać to co się wciągnęło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Do samej obsady i pomysłu trudno mieć zastrzeżenia, mi się wydaje bardzo ok. A jakie planujesz oświetlenie? Może chociaż jakąś pływającą roślinę, żeby zjadała trochę karmy glonom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
russo Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Niby jakoś dużo roslin w tym biotopie nie ma. Jeszcze myśle nad konkurencją dla glonów. A oświetlnie chcę zrobić takie jak miał kolega Pley w swoim BW, bardzo ciekawy, punktowy efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Z roślin polecił bym Ceratopteris cornuta A obsada ok, ale zawsze jest ale dałbym jedną samiczkę więcej . I starał bym się szukać jakiejś rzadszej odmiany bojowników niż wspaniałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
russo Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Tak teraz przeglądam i myślę nad Limnophila sessiliflora i/lub trawniczkiem. Ale dalej nikt mi nie powiedział co z tym piaskiem, czy może być taki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Jak BW to piach jak najbardziej ale kwarcowy będzie wyglądać sztucznie. Lepiej naturalny. Obsada zła: - razbora klinowa - za mały baniak - cierniooczek Myersa - ryba stadna i też za mały baniak. Zrób tak: - bojownik syjamski - 1+3 szt. - razbora Hengela/Espei - 14 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts