Jump to content

Dojrzewanie zbiornika w krótkim czasie

Casper Hare
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam pewien problem...W tą sobotę wyjeżdżam na wakacje (2 tyg).Mam 2 ulubione rybki :) Które przez 2 lata miały się dobrze w 180 l akwarium :).Przyszedł czas na remont i akwarium musiało zniknąć na jakiś czas.Nie miałem co zrobić z tymi rybami.Nikt ich nie chciał przyjąć.Znalazłem kulę taką w miare(wiem ,że to nie odpowiednie miejsce).Mieszka już w niej zbrojnik i welon.Wiem ,że jak wyjade na te 2 tyg to na bank zdechną bo to za mały zbiornik i strasznie szybko się brudzi w dodatku pokarm dla welona i glonojada tworzy jeszcze wiecej brudu.Mam w niej 3 moczarki,napowietrzacz i filtr gąbkowy ,który tak srednio chodzi... ale jakoś tam filtruje.Załatwiłem akwarium gdzieś 45 l o wymiarach na oko 50x25x25 albo i więcej.I chcę przenieść w nie te 2 rybki na czas mojego wyjazdu potem trafią do odnowionej 180.I tak pytanie teraz pada czy jeśli zaleje jutro z samego rana to nowe akwarium( 45 l ) dodam biostarter roślinki itd i doleję tą wode z kuli dodam jeszcze ,że ta woda,która jest w kuli ma część wody z tej 180-tki,wpuszcze ryby w w piątek to jest większa szansa ,że przeżyją te 2 tyg ? Jeśli nawet nie.... to i tak będe musiał to zrobić :) ! lepiej zaryzykować niż widzieć martwe ryby w "słoiku" bo inaczej tej kuli nie moge nazwać szkoda mi ich bo widze ,że się męczą szczególnie ten welon.Jestem już w tej sprawie "łysy" :roll:

Z góry dziękuje Damian.

Raczej nie rób tego... Proponowałbym ci przelać do akwa 45l wodę z kuli, dać tam żwirek, roślinki, filtr (jest on konieczny!), nie ma mowy o sztucznych preparatach, to chemia ;) .Ewentualnie dolej 10-25% odstanej wody (czyli np jak w tej kuli było 10l, to do akwa z wodą z kuli dolej jeszcze 1-2l).

Pozdr

Ok mam jeszcze znajomego w sklepie woda ze sklepu się nadaję ? czy nie ? To w takim razie ryby musiałbym wpuścić już w czwartek bo w piątek na ostatnią chwile nie dam rady, kurna ...

edit

Pociesza mnie to ,że ten welon jest nie do zniszczenia ;) Przetrwał jako jedyny z tym glonojadem wypadek w akwarium 180 l.Może dadzą sobie radę.

Raczej nie, bo nawet jak się kupuje ryby w sklepie, to przy wpuszczaniu nie powinno się wlewać do akwa tej wody ze sklepu... Wiadomo, w akwa 45l będzie bardzo mało wody z tej kuli, ale nie myślę, żeby to był dobry pomysł z tą wodą ze sklepu... No chyba że masz do gościa zaufanie, to wtedy decyduj ;)

Ps: edytuj posty ;)

Filtr pracował już ok 2 tyg tylko że to gąbka :/ szybko się brudzi.Może w tym 45 l akwarium będzie też filtr bo to od siostry :) Mogłyby wtedy pracowac 2 ? bo ten gąbkowy tak średnio chodzi.I te ryby mam wpuszczać w czwartek czy moge już np jutro na wieczór ? Chodzi mi o to że jak przygotuję tą odstaną wode z rana i wleje do akwarium i doleję tą z kuli to mogę wpuszczać na wieczór ? czy ma chodzic ten filtr z 45 l do czwartku z wodą i roślinami i napowietrzaczem i dopiero potem wpuszczać i dolewać wode z kuli.Przepraszam za tak skąplikowane posty.

Witam ponownie :)

Mam już akwarium 45 l stoi zalane wodą chodzi w nim filtr aquael fan 1.Jest w nim jeden piaskowiec i kamienie zaliczające się bodajże do piaskowców i mniejsze kamyki.Żwir mieszany ze starej 180 jak wcześniej wspominałem.Swiatło jest z żarówek energooszczędnych philipsa w sumie 10 w planuje zwiększyć moc.Woda jest mętna nie wiem czy to normalne podczas dojrzewania zbiornika...Pytanie.Czy podczas dojrzewania zbiornika można dodać uzdtadniacz ?Co zrobić by woda była klarowniejsza ?Rybki chcę wrzucić w sobotę bądź niedzielę mam dojrzałą wodę 12 l i roślinki z niej,oraz żwirek.Zapomniałbym czy przy tej mętnej wodzie moge dodać jakieś 4 moczarki? Chciałbym ich się jak najszybciej pozbyć gdyż welonowni i zbronikowi jest ciasno.

Z góry dziękuje Damian.

Ok,ok pamiętam kiedyś do 180 był dodawany.Znakiem tego każdy uczy się na błędach ;) Mam taki lek,który musze podawać welonowi abioseptyna (lecze black spot) czarne plamy na ciele i płetwach.Dotychczasowo podawałem 2 krople co tydzien w kulce.Na leku napisane jest ,że zabija grzyby odkaża ryby zwalacza pasożyty.Również znajduje się taka informacja ZAPOBIEGAWCZO:profilaktyka akwarystyczna 2 krople na 10 l wody co 7-14 dni.W tym nowym zbiorniku od soboty mógłbym dać 4 krople i tak co tydzień ? Z tego co tak patrzę plamy maleją.Co z tym zrobić ? To też jest chemia ale z tego co widze pomaga a zbrojnikowi to nie przeszkadza :) Obie ryby jedzą i "pływaja"tak jakby bo w tej kulce to jest ruch co 30 minut :)

Dolałem gdzieś 14l odstanej a reszta to kranowa do tego dojdzie jeszcze woda z kuli jak już wcześniej wspominałem.

Będe podawał do końca sierpnia jeśli nie zniknie to do końca to wstrzymam się z tym gdyż nie zagraża to raczej życiu z tego co wyczytałem i z tego co powiedziano mi na tym forum :) Dobra nie zawracam już głowy czekam aż ta woda nabierze klarowności na razie idzie to tak sobie zobaczymy co będzie jutro.

Dzięki za pomoc raz jeszcze :)

Edit

Witam po raz kolejny :)

Z góry przepraszam za moje błahostkowe problemy :) Akwarium dojrzewa 2 dzień woda jest strasznie mętna trochę żółta jest w nim 5 moczarek filtr aquael fan 1.Mam w nim piaskowca 1 dużego i 2 mniejsze żadnego z nich nie wygotowałem leżały tylko na słońcu.Wyjąłem je.Czy trzeba podmieniać wodę by ta mętna żółć zniknęła? Piaskowce gotować w wodzie z solą ? Jeśli tak to ile czasu ?

Podmieniłem troche wody.

Odmulacz i po sprawie ;) Woda jest czysta.

Andrerw: edytuj posty.

Czeka w pon wpuszczam ale tylko jedną zbrojnik zdechł....

wyjechałem na 1 dzien dostały jeść przed wyjazdem i zbrojnik tabletke i welon byly w kuli 12 l podmieniłem część wody bo była strasznie brudna wszystko ok...Patrze teraz a glonojad sztywno nie rusza sie skrzela w górze kurna...Nie wiem co się stało ph jest gdzies ok 7 poza tym woda z kranu jest ok żylo mu sie w niej dobrze przez 2 lata.Szlag by to trafił specjalnie latałem po to wszystko...

Filtr jest strasznie brudny ale woda nie...Nie wiem co się stało jak ja byłem wszystko ok. ,wyjechałem i kaplica...

Edit

Wpusciłem tego welona dzisiaj boje sie trzymać go dalej w tej kulce.Do większego zbiornika dolałem połowę wody z kuli reszta był syf dodałem też żwirek i filtr w sumie w 45 l akwairum chodzą 2 filtry i 2 napowietrzacze jeden z filtra drugi oddzielnie.Zastosowałem chemię sorki jakby co, nie aż tak wielką jedną tabletkę do filtra w 45 l akwairum TETRA BACTOZYM coś takiego.

PS:Podejrzewam ,że mogłem za dużo podmienić wody w kulce i naruszyłem te bakterię,ale przecież zdechł by też i welon lub jest on niezniszczalny nie mam pojęcia.Filtr gąbkowy myłem w wodzie z kulki.

Andrerw: edytuj posty.