Tazz Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Cześć. Mam akwarium 25l (40x25x25), i takie w nim wyposażenie: - Filtr Atman At-f300 - Żwirek kolorowy ok. 3 paczki - 3 sztuczne roślinki Wiem że mało, ale pojęcia nie mam czy mam coś dokupić czy co. Ryby: Gupiki Samce: 6 Samice: 4 Mieczyki Samce: 1 Samice: 1 Bystrzyki: 2 Wiele osób mówi że to dużo za dużo ryb jak na takie akwarium, ale zawsze wszystko było u mnie ok. Więc tak, mam do was pytanie, czy mam dokupić jakieś wyposażenie do tego akwarium, ewentualnie rośliny itp? Z góry dziękuję za wyrozumiałość, ale jestem początkujący Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Gupiki Samce: 6 Samice: 4 Mieczyki Samce: 1 Samice: 1 Bystrzyki: 2 Zostaw same gupiki + krewetki - 3 sztuczne roślinkiKup żywe - Filtr Atman At-f300Polecam wymienić na większy. Jak masz pieniądze to FZN 1, a jak nie to jakiś z HBL [kaskady] Masz oświetlenie? - Żwirek kolorowy ok. 3 paczkiKup lepiej jednokolorowy, ciemny (najlepiej bazalt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Ja bym proponował oświetlenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Z tego co podałeś nadają sie tylko gupiki A do tego Trzymamy w haremach 1+2/3 Oddaj obsade zostaw gupiki 2 samce i 4 samice Kup żywe roślinki sztuczne psują parametry wody tak samo kolorowy żwirek Pozdrawiam Gaweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Mam taką śmieszną ilość gupików, bo to młode Ostatnio sprzedałem 8 i właśnie wziąłem te bystrzyki i mieczyki Oświetlenia nie mam:( Zaraz postaram się wrzucić chyba jakieś zdjęcie akwarium. Kilka zdjęć, robione komórką, dlatego taka jakość: Tutaj zdjecie ile mam wody. I zastanawiam się czy dolać więcej? Więc proszę, powiedzcie czy opłaca coś robić z tym akwa? Bo już sam nie wiem. Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI! Za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Na początku wywal sztuczne rośliny i muszle z akwarium. Kup pokrywę lub belkę oświetleniową tak żeby lapka była przynajmniej 10 W. W tedy wybierz rośliny jakieś proste w hodowli,dokup jakiś korzeń i jest git xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 Więcej porad? Proszę o pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Trochę mnie przeraziły zdjęcia tego akwarium A więc od początku: - zmiana żwiru na niebarwiony (czarny bazalt, piasek, żwirek rzeczny) - wywalenie sztucznych roślin - pokrywa lub oświetlenie z lampki biurkowej z żarówka energooszczędną ok 11W - wyrzucenie muszli, bo zatwardzają wodę - zmiana tła na jednolite (białe, czarne, błękitne) - zmiana obsady - dolanie wody (2-3cm od krawędzi wystarczy) - zakup roślinek łatwych w uprawie: viewtopic.php?f=5&t=9355 - ozdoby - korzeń, kamienie niewapienne - jeśli nie masz stałej temperatury w pokoju ok. 25 stopni zakup grzałki z termostatem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 Temperaturę w pokoju mam ok. 23 stopnie. Czyli to nie wystarczy? Wszyscy mówią bym oddał mieczyki i bystrzyki, ty tak nie sądzisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Bystrzyki i mieczyki to ryby absolutnie nie do tego litrażu, pow 100l dla nich. Możesz mieć gupiki, krewetki, bojownika, drobniczki. Poczytaj: viewtopic.php?f=39&t=19607 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 W sklepie mi koleś mówił że te ryby będą ok. To najwyżej oddam mu je. A ten piasek/żwir na dno, to ile będzie na oko kosztował? No i nie mam aktualnie za dużych budżetów, chociaż dostane odszkodowanie to coś będzie. Przykrywa z żarówką, orientujecie się ile kosztuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Przykrywa z żarówką, orientujecie się ile kosztuje? Około 50 pln. Poszukaj na allegro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 50? W sklepie tym gdzie zwykle kupuję, to około 100 A jaka to ma być żarówka, wie ktoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 http://allegro.pl/nowosc-pokrywa-40x25- ... 02443.html pierwszy lepszy link z allegro... chyba, że to nie te wymiary :zamieszany: Oświetlenie z czasem możesz przerobić, a na początek zamiast tej żarówki dać świetlówkę energooszczędną... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 Tak to taka pokrywa Jak dostanę odszkodowanie to kupię Co jeszcze zrobić? Wywalić muszle, oddać bystrzyki i mieczyki. Jakie podłoże? Ile tego zakupić, co i jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 http://sklep.roslinyakwariowe.pl/kalkulator-podloza.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 A taki filtr byłby lepszy od tego co mam teraz? http://allegro.pl/promocja-filtr-hbl-30 ... 73227.html Ten mój jest straaaasznie głośny:| I tak nadal nie mam pojęcia jaki żwirek dać, bo jestem w tym temacie kompletnie zieeelony Edit Pomoże mi ktoś? Edytuj posty, nie pisz jednego pod drugim viewtopic.php?f=2&t=32464 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Żwirek to np. czarny bazalt. Jak będzie pokrywa to raczej filtr wewnętrzny. Może AquaEl Turbo Filter 350 plus deszczownia z AQUAEL-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 To widzę że na to wszystko trochę mi zejdzie kasy:| Pokrywa 40 + Żwirek z 10 + Filtr 50:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Żwirek to np. czarny bazalt. Jak będzie pokrywa to raczej filtr wewnętrzny. Może AquaEl Turbo Filter 350 plus deszczownia z AQUAEL-a. Świetnie ,ale wydaje mi się ,że trzeba by się zastanowić nad granulacja tego żwirku .Jakoś nie wyobrażam sobie bazaltu w 25L akwarium.Tu moja propozycja, jakiś drobny żwirek o jak najmniejszej granulacji. A :zamieszany: Koniec już roztrząsania tego tematu,właścicielowi tego akwarium proponuję się zabrać do roboty i zacząć dokonywać zmian ,w/g wytycznych podanych przez kolegów na forum. Temacik jak na razie zamykam.Autora proszę o kontakt ze mną po zmianie akwarium ,wtedy być może odblokuję temacik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts