Romek23232 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Witam! Mam pytanie dotyczące podłoża... Mianowicie,czy mogę zrobić tak, że na sam spód dam żwirek kopalny (prosto ze żwirowni o grubości od 0,3 do 1 cm ) a na wierzch mogę dać podłoże kupione w zoologicznym??Nie jestem w stanie wymienić co wchodzi w skład tego żwirku bo jest wielogatunkowy Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 A niby skąd pochodzi żwir z zoologicznego? Też z takich ala żwirowni. Jak dla mnie może być tylko nie wiem czy Ci ta duża granulacja nie będzie przeszkadzała. Tylko nie zapomnij przepłukać po napisałeś że prosto ze żwirowni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek23232 Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Tak wiem, wyczyszczę go.Myślałem że im większa granulacja tym mniejsze ryzyko stworzenia środowiska beztlenowego... A jakie są minusy takiej dużej granulacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Notos Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Ryby mogą się ranić (zależy od krawędzi żwirku). Nie będą też mogły kopać w podłożu. Jeśli robisz zwykłe akwarium (nie Tanganika) to w żwirku nie powinno być wapnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Ryby mogą się ranić (zależy od krawędzi żwirku). Nie będą też mogły kopać w podłożu. Grubszy żwir będzie pod tym o mniejszej granulacji. Kwestia estetyki raczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek23232 Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Tak, grubszy byłby pod spodem. W razie czego, nie ma ostrych krawędzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts