furiija Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Witam wszystkich.Jest to mój pierwszy temat i moje pierwsze akwarium.Mam problem z aranżacją zbiornika, cały czas coś mi w nim brakuje oraz chciała bym aby budził obraz głębi , gdyż zdaje mi się płaski. Jestem otwarta na wasze propozycje i liczę na wszą pomoc. Wymiary akwarium 110x40x50 dłu x sze x wys Obsada: 5 meek, 2 zbrojniki ,tymczasowo 4 salwinie za 2 tygodnie będą miały nowy domek, kiryśnik Oświetlenie :2 x20W świetlówki Filtracja: TURBO 750 Roślinność: anubias i 3 nieznane mi roślinki Dekoracja: jak na razie 2 korzenie ,kokos i płaski kamyczek Co tydzień podmiana 10% wody Przepraszam za jakość zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Jak na moje to za mało żwiru do posadzenia roślin ( winno być na moje około z przody 3-5 cm) możesz wsadzić jakieś skałki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Faktycznie brak tu głębi. Nie ma się co dziwić: -mało roślin,do tego w nienajlepszej kondycji -wszystko w jednym rzędzie(brak 1,2,3 planu) -za dużo kokosa Jeżeli nie ma to być BW to moja rada: Dokup roślin na wszystkie plany,wyjmij jednego kokosa,dołóż światła. Jeżeli chcesz zrobić BW to: Więcej drewna-korzeni,gałęzi.Rośliny pływające np.pistia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta18466 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Kup mchy i posadź je na korzeniu Pięknie się rozrosną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiija Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Dziekuje za pomoc. Dokupie piasku i wzmocnie oświetlenie , a co do aranżacji co myślicie o czymś takim? Bede bardzo wdzięczna jak ktoś pokaże mi podobne mapki napewno z nich skorzystam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Takie ustawienie jak proponujesz będzie chyba wyglądać sztucznie. Oczywiście zależy to od wyglądu korzenia oraz kamieni. Proponował bym korzeń obsadzić korzeń centralnie i kamienie pod lub z jednej strony lub korzeń z lewej strony i kamienie z prawej pod korzeniem lub całkiem z lewej pod nim. Jak już wspomniałem zależy od korzenia mnie najbardziej się podobają co maja dużo w różnych kierunkach łodygi. Po patrz na zdjęcia w necie lub u nas na forum innych akwariów i coś do głowy przyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Mi się wydaje że byłoby ok, tak jak na mapce chociaż za kokosami nie przepadam Co do roślinek to z tyłu zrobiłabym więcej sadzonek i poczekała aż się rozrosną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiija Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 A mógłby ktoś zrobić taka mapkę jak on to widzi , bo za bardzo nie rozumiem. A korzenie wyglądają jak na zdjęciu. Była bym bardzo wdzięczna. Co myślicie o tym zestawie roślin do akwarium? http://www.belio.pl/index.php?p8864,zes ... -tanganika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta18466 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Co myślicie o tym zestawie roślin do akwarium? http://www.belio.pl/index.php?p8864,zes ... -tanganika Na allegro kupisz zdecydowanie taniej i więcej roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Jak na moje to...Dziwne sformułowanie. Już kilka razy widziałam je u ciebie i sie zastanawiam Co do roślinek to polecam allegro, trzeba tylko sprawdzić sprzedającego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiija Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Może mi ktoś podrzucić jakiś link z zestawami roślin takie do 35 zł. Najlepiej żeby były z nurzańcami , Hygrophila , Lilaeopsisnovae, i tego typu roślinki. Z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Przepraszam ale czy ciężko jest poświęcić 20 minut i poszukać na przykład na allegro ? Tam jest tego pełno ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiija Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 Wiem że jest pełno tylko bym musiała płacić parę razy za przesyłkę , gdyż rośliny które mnie interesują są zazwyczaj od różnych sprzedawców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Mogę z czystym sumieniem polecić sklep rośliny akwariowe, szybka wysyłka rośliny zabezpieczone przed upałem i mrozem. Sam zamawiałem w styczniu i porównując rośliny z miejscowego zoologa a ich to nie ma porównania ich szybko się przyjęły i pięknie rosną. Tylko ceny troszkę wysokie ale coś za coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Kup ze dwa większe korzenie do akwarium a nie jakieś małe buble wkładasz.Kupiłaś duże akwarium więc musisz zainwestować w większe korzenie lub skały co ci się podoba do tego mchy.Poczytaj pooglądaj może zasugeruj się innym akwarium o podobnym litrażu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts