mice6 Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Witam... Im dłużej mam akwarium tym bardziej przestaje je przypominać... Robię regularne podmiany wody, muszę chociaż raz na tydzień wyczyścić cały filtr bo się zasyfia. Jak miałem mało roślin to miałem za dużo NO2 i 3 więc wziąłem od znajomego pare niezłych roślinek, lecz zaczęły porastać dziwnym mchem. No2 i 3 są jak najbardziej w porządku, ale z akwarium śmierdzi jak z kompostownika. akwa to 45L, a parametry wody: NO3-0 NO2- 0 GH >21 i nie moge w żaden sposób obniżyć... Wlewałem wodę destylowaną lecz dalej nie pomagało KH- 10-15 pH- 7,8 Obsada to: 2 welonki, ale nie mam sumienia się ich pozbyć:/ i około 10 małych gupiczków i 4 większe Dlaczego z mojego akwa zrobiło się bagno? co powinienem robić? Nie mam kamieni w akwarium. Filtr to AQUAEL TURBO 350, grzałka 100W ale z termostatem więc temperatura stała 24 stopnie;] Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 A masz sumienie je trzymać w takim litrażu skoro dla 1 Welona trzeba 100l. ? Masz problem z obiegiem azotu również, w jaki sposób czyścisz filtr? A "mech" na roślinach to glony. Śmierdzi bo masz ryby "srające" na potęgę. Dodatkowo to GH, jakie masz "ozdoby" w akwarium skoro demineralka nie pomaga? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mice6 Posted July 30, 2011 Author Share Posted July 30, 2011 oczywiście wodą z akwarium czyszczę... Żadnych ozdób nie mam bo wszystko niby wpływa na twardość wody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 , muszę chociaż raz na tydzień wyczyścić cały filtr bo się zasyfia Jaki masz filtr? Jedną z przyczyn może być za mały filtr lub brak bakterii we wkładach. Jak długo filtr działa?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mice6 Posted July 30, 2011 Author Share Posted July 30, 2011 Filtr to AQUAEL TURBO 350filtr działa 24/7 od ponad pół roku tak na marginesie to ten filtr jest od 30L do 150 więc za słaby tez nie jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Brzytwa Ockhama, jak dla mnie winne są Welony. EDIT: Przepraszam, Welony nie są winne tylko właściciel umieszczenia ich w 45l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Kilka wskazówek co możesz zrobić: 1- kupić większe akwarium 2- kupić lepszy filtr 3- wydać welonki [najlepsze] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mice6 Posted July 30, 2011 Author Share Posted July 30, 2011 a co mogę jeszcze zrobić aby zmiękczyć wodę? Słyszałem żeby nie przegotowywać wody bo traci te wszystkie tam... Więc moja woda odstaje jakieś kilka dni zanim ją przeleje do akwarium. Też tak robicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Też tak robię (mówię za siebie). Przy przegotowanej wodzie twardość spada, bo kamień się wytrąca.. Używaj kranówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Najlepiej bedzie jak oddasz te welony a kupisz jakieś inne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Dla welonów będzie lepiej jak już zostaną w tym 45L baniaku. Nie oszukujcie się, 99% welonów kupowanych jest do 8L kuli. Jeśli odda je do sklepu zoologicznego to tak się pewnie z tymi welonami stanie. Rozwiązanie to: - oddać welony komuś kto zapewni im lepsze warunki, - kupić większe akwarium - zadbać o lepszą filtrację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mice6 Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 uważacie że ten filtr jest za słaby? to co niby mam kupić? i dlaczego tylko kilka gupików trzyma się w dolnej części akwarium a reszta przy powierzchni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Gupiki z reguły pływają przy powierzchni Co do filtra to nie jestem pewny ale wydaje mi się że dla zwykłych rybek byłby ok ale dla welonów (które bardziej brudzą wodę) może być za słaby. Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie skorygować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian2000 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 jeśli chcesz zostawić sobie welony to wywal gupiki odmul porządnie dno wymień z 30% wody a potem zmiejsz dawkę jedzenia dla welonów bo tyle ile im dasz tyle wydalą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 No w sumie to lepiej jak są w tym 45L baniaku niż w kuli,ale jak one ci urosną bardzo bardzo duże to mozesz mieć z nimi problem.Ostatnio widziałem jak osoba kupywała 2gurami do kuli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Miałem to samo w moim akwarium.Regularnie podmieniałem wode co tydzień ale w zbiorniku było pełno syfu.W końcu zdecydowałem się na restart całego akwa, to bardzo pomogło.Moje ryby czująsię lepiej i są bardziej ruchliwe. Myśle że jeśli zrobisz restart wszystko będzie wporządku Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Welony strasznie brudzą wodę. I mają inne wymagania niż gupiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta18466 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Przy welonach wskazana jest tzw. nadfiltracja... One dosyć dużo wydalają, wiec zanieczyszczają wodę. Zbiornik na welona to min. 100 l, Ty masz 2 welony na 45 litrów... Więc to zdecydowanie za mało. Tak więc postaraj się o większy baniak, jeśli nie chcesz się pozbywać welonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 a co mogę jeszcze zrobić aby zmiękczyć wodę? Słyszałem żeby nie przegotowywać wody bo traci te wszystkie tam... Więc moja woda odstaje jakieś kilka dni zanim ją przeleje do akwarium. Też tak robicie? Z własnego doświadczenia polecam dzbankowy filtr Brita z wkładami Maxtra (tylko to ćwiczyłem). Wodę stosuję do codziennego spożycia, ale również do podmian w akwarium. Zbadałem wynik filtrowania z bardzo fajnymi rezultatami - woda z kranu: twardość 20-21 stopni niemiecki, po przefiltrowaniu poniżej 10 (nie pamiętam dokladnie ile - dość dawno to badałem). Koszty nie są porażające, można kupić też podobne tańsze wkłady do filtra (nie sprawdzałem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mice6 Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 na większy baniak nie mam aktualnie szans:/ dnia 1 września zaniosę je mojemu konserwatorowi w szkole^^ ma jednego welona w akwa 200L ^^ na pewno się ucieszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts