Jump to content

bagno a nie akwarium

mice6
 Share

Recommended Posts

Witam... Im dłużej mam akwarium tym bardziej przestaje je przypominać... Robię regularne podmiany wody, muszę chociaż raz na tydzień wyczyścić cały filtr bo się zasyfia. Jak miałem mało roślin to miałem za dużo NO2 i 3 więc wziąłem od znajomego pare niezłych roślinek, lecz zaczęły porastać dziwnym mchem. No2 i 3 są jak najbardziej w porządku, ale z akwarium śmierdzi jak z kompostownika. akwa to 45L, a parametry wody:

NO3-0

NO2- 0

GH >21 i nie moge w żaden sposób obniżyć... Wlewałem wodę destylowaną lecz dalej nie pomagało

KH- 10-15

pH- 7,8

Obsada to:

2 welonki, ale nie mam sumienia się ich pozbyć:/

i około 10 małych gupiczków i 4 większe

Dlaczego z mojego akwa zrobiło się bagno? co powinienem robić? Nie mam kamieni w akwarium.

Filtr to AQUAEL TURBO 350, grzałka 100W ale z termostatem więc temperatura stała 24 stopnie;]

Proszę o pomoc ;)

A masz sumienie je trzymać w takim litrażu skoro dla 1 Welona trzeba 100l. ?

Masz problem z obiegiem azotu również, w jaki sposób czyścisz filtr? A "mech" na roślinach to glony. Śmierdzi bo masz ryby "srające" na potęgę.

Dodatkowo to GH, jakie masz "ozdoby" w akwarium skoro demineralka nie pomaga?

a co mogę jeszcze zrobić aby zmiękczyć wodę?

Słyszałem żeby nie przegotowywać wody bo traci te wszystkie tam... Więc moja woda odstaje jakieś kilka dni zanim ją przeleje do akwarium. Też tak robicie?

Dla welonów będzie lepiej jak już zostaną w tym 45L baniaku.

Nie oszukujcie się, 99% welonów kupowanych jest do 8L kuli. Jeśli odda je do sklepu zoologicznego to tak się pewnie z tymi welonami stanie.

Rozwiązanie to:

- oddać welony komuś kto zapewni im lepsze warunki,

- kupić większe akwarium

- zadbać o lepszą filtrację

Gupiki z reguły pływają przy powierzchni

Co do filtra to nie jestem pewny ale wydaje mi się że dla zwykłych rybek byłby ok ale dla welonów (które bardziej brudzą wodę) może być za słaby. Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie skorygować.

Miałem to samo w moim akwarium.Regularnie podmieniałem wode co tydzień ale w zbiorniku było pełno syfu.W końcu zdecydowałem się na restart całego akwa, to bardzo pomogło.Moje ryby czująsię lepiej i są bardziej ruchliwe. Myśle że jeśli zrobisz restart wszystko będzie wporządku

Pozdrawiam

Przy welonach wskazana jest tzw. nadfiltracja... One dosyć dużo wydalają, wiec zanieczyszczają wodę. Zbiornik na welona to min. 100 l, Ty masz 2 welony na 45 litrów... Więc to zdecydowanie za mało. Tak więc postaraj się o większy baniak, jeśli nie chcesz się pozbywać welonów.

a co mogę jeszcze zrobić aby zmiękczyć wodę?

Słyszałem żeby nie przegotowywać wody bo traci te wszystkie tam... Więc moja woda odstaje jakieś kilka dni zanim ją przeleje do akwarium. Też tak robicie?

Z własnego doświadczenia polecam dzbankowy filtr Brita z wkładami Maxtra (tylko to ćwiczyłem). Wodę stosuję do codziennego spożycia, ale również do podmian w akwarium. Zbadałem wynik filtrowania z bardzo fajnymi rezultatami - woda z kranu: twardość 20-21 stopni niemiecki, po przefiltrowaniu poniżej 10 (nie pamiętam dokladnie ile - dość dawno to badałem). Koszty nie są porażające, można kupić też podobne tańsze wkłady do filtra (nie sprawdzałem)