Cloe Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Witam Ale mnie tu dawno nie było A więc tak: 2 tygodnie temu zauważyłam, że jedna z moich krewetek Amano nosi jajeczka. Wiem, bardzo wczas o tym piszę, bo do wyklucia larw został tydzień, no może dwa. I tutaj pojawia się moje pytanie: czy mam jakieś szanse uratować larwy? Kiedy czytałam podobne pytania wszyscy odpowiadali, że dosyć trudne, albo nawet nie wykonalne. Tymczasem znalazłam bardzo mądry artykuł, w którym autor pisze, że nie udało mu się to za pierwszym razem, ale nie poddał się. Za drugim przeżyło sporo maluchów. Jego sposób był prosty: samicę odłowić do kotnika (jeśli w zbiorniku są ryby), a zaraz po wykluciu przełożyć z powrotem do akwa. Maluchy do 8 godzin przełożyć do zasolonego akwa o pojemności nie mniejszej niż 1l. Link do tego artykułu: http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/ ... eeding.htm Mam tylko nadzieję, że nie złamałam regulaminu Mogłabym spróbować, ale boję się, że przeżyje ich 100-200... A jest to prawdopodobne . Dodatkowo nadal nie pozbyłam się ryb, które już mega mnie denerwują... Boję się też, że źle zasolę wodę. Co sądzicie? Wiem, że strasznie się rozpisałam, ale chciałam dokładnie wszystko opisać Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Co sądzicie?A możesz zadać pytanie? Na razie napisałaś nam całą historię i pytania brak. Skoro powiedziałaś, że ciężko jest odchować młode to myślisz, że od razu uda Ci się 100 - 200 młodych? Po za tym jak odchowasz to sprzedaż i tyle. Boję się też, że źle zasolę wodę.Jeśli nie spróbujesz to się nie dowiesz. Wpiszesz w i spróbujesz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Ja ostatnio kupiłem 2 krewetki amano i obie mają jajeczka. Czytałem także ten artykuł i stwierdziłem, że to zbyt skomplikowane żeby zawracać sobie głowę. Lepiej kupić sobie kilka osobników i się nimi cieszyć, albo zakupić podobne słodkowodne. Jeśli jednak chcesz spróbować to super, jak Ci się uda to podziel się swoim osiągnięciem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cloe Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Co sądzicie?A możesz zadać pytanie? Na razie napisałaś nam całą historię i pytania brak. I tutaj pojawia się moje pytanie: czy mam jakieś szanse uratować larwy? Wystarczy takie?? Może spróbuję podjąć się tego zadania Zobaczymy, co z tego wyniknie Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Szanse są zawsze. Jeśli będziesz prowadzić zbiornik według zaleceń osoby, której udało się odchować młode to pewnie jakieś odchowasz. Zobaczymy, co z tego wyniknie Jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts