Notos Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Mam pewien dylemat.. posiadam kaskadę AquaClear Mini - Max. przepływ: 378l/h Pobór mocy: 6W Czy to wystarczająca moc do 63L? Czy może lepiej wymienić na wewnętrzny AquaSzut 600l/h? Wygląda tak: Czy nie jest on głośny? (Tak wyczytałem) Jeszcze jedno pytanie: Czy do pojemnika takiego jak na tym zdjęciu można włożyć gąbkę dowolnych rozmiarów i czy gąbka musi mieć idealny kształt aby się dopasowała do pojemnika? Czy mogę do takiego włożyć np. węgiel i torf? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Niedopasowana gąbka nie będzie wyłapywać wszystkich zanieczyszczeń, woda popłynie głównie tam gdzie nie ma oporu i cały syf wróci do akwarium. AC mini w zupełności powinien wystarczyć. Pchanie filtrów wewnętrznych do takiego litrażu pozbawia cennego miejsca i psuje wygląd aqwa. Jeśli problemem nie jest zbyt duża ilość zanieczyszczeń mechanicznych, to nawet przy takiej różnicy wydajności (patrz przepływu w l/h) kaskada jest nieporównywalnie lepsza jako filtr biologiczny. Na dół gąbka a reszta ceramika i powinno być ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpenio78 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Tak jak napisał jano, kaskada Ci w zupełności wystarczy. Tylko gąbka w kaskadzie na górę a nie na dół ponieważ jest w tedy łatwy dostęp do gąbki aby ja wypłukać bez nie potrzebnego ruszania wkładów biologicznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts