Jump to content

Rybia ospa, a trzymanie różnych ryb w akwarium

Recommended Posts

Zauważyłem u swoich ryb, a mianowicie tylko u welonów, białe plamki na płetwach. Z tego co czytałem na ten temat wynika, że jest to rybia ospa. Znalazłem też informację, żeby zastosować Ichtiosan. W akwarium mam też żałobniczki i ślimaki. Stąd też moje pytanie. Czy jeśli zaaplikuję preparat do akwarium w którym są inne zdrowe ryby to nic im się nie stanie? Nie mam innego akwarium, w którym bym mógł wykąpać chore rybki. I następne pytanie. Czy po kuracji będę musiał wymienić wodę w akwarium, czy preparat zostanie wchłonięty?

I jeszcze jedna ważna rzecz. Zauważyłem, że ryby pływają dość mocno przechylone. Szczególnie żałobniczki. Nie są przy tym ospałe ani nic w tym rodzaju. Pływają normalnie po całym akwarium, są ruchliwe i zdają się być zadowolone. To przechylenie w bok widziałem już wcześniej, ale ostatnio to się nasiliło.

Jeszcze dodatkowe dane o akwarium, gdyby się do czegoś przydały

pojemność 40-50l

mam od tygodnia, nie dojrzewało wcześniej

filtr działa non stop, razem z napowietrzaczem

jedna żywa roślina, cienka trawa, nie wiem jak się nazywa

Zaaplikowałem lekarstwo, w sklepie powiedziano mi, że nie trzeba wymieniać potem całej wody, a po prostu stopniowo, po trochu. Niemniej jednak cały czas niepokoi mnie to, że rybki pływają przechylone dość mocno na bok... Czy ktoś ma pojęcie czym może to być spowodowane?

I jeszcze jedna sprawa odnośnie leczenia. Czy na czas podawania lekarstwa muszę wyłączać filtr? Mam filtr Fan Mini

Absolutnie nie wyłączaj filtra, tym bardziej podczas choroby. Napowietrzać dodatkowo też możesz. Jeśli nie masz innego akwarium, podejmij leczenie w tym, powinno być w porządku, jeśli parametry wody są na normalnym poziomie. Podaj więcej informacji, czy akwarium dojrzało przed zarybieniem i inne informacje, które dodatkowo przydadzą się, bo jeśli akwarium nie dojrzało, to trzeba czekać. Lecz ichtiosanem lub FMC według zaleceń podanych na forum, jest temat o ospie. Co do tych przechyleń na bok, wyszukaj w temacie ze spisem objawów, czy nie pasuje to do jakiejś choroby, bo z tego co pamiętam, jest tam takowa wpisana.

Najwięcej jest u jednego welona na ogonie. Wygląda trochę jak takie małe białe pęcherzyki powietrza, na początku myślałem, że to właśnie to. Szukałem w internecie informacji o tym i wszystko pasuje do rybiej ospy.

Co do akwarium, to było niedojrzałe, niestety.

Gdzieś czytałem, że z ochotką można przynieść do akwarium chorobę. Może to od tego? Ostatnio karmiłem rybki ochotką

I jeszcze a propos przechylenia w bok. Na forum jest napisane, że ryby są albo przestraszone, albo mają zaburzenia pęcherza pławnego. Wg mnie to nie to, bo ani nie chowają się po kątach, za roślinami, ani nie mają żadnych innych problemów z pływaniem

Hej,

Jeśli jesteś pewien ,że to ospa to nie ma problemu. (miałem 2 razy. raz bo kupiłem chore ryby, dwa za gwałtownie obniżyłem temp przy podmianie wody.)

Inne ryby moim zdaniem mogą tam być. Natleniaj więcej, Mi pomagał środek "Sera Costaforte" no i w zależności jakie masz rybki, ja podniosłem temperaturę o kilka stopni do 30 - 32

Moim zdaniem to pomaga w 100% a co do ospy to tylko się spotkałem z tymi dwoma motywami. Albo wpuszczone chore ryby albo gwałtowne obniżenie temperatury w akwa. Wtedy to się rozwija.

Edit

Odp do poniższego posta

Sądzę ,że tydzień wystarczy by all rybki albo znaczna część zostały zarażone. Ja już nie pamiętam jak było u mnie bo to miałem jako początkujący Akwarysta, teraz bujam się z okrzemkami ale to raczej wina mojego wewnętrznego tła i słabego oświetlenia.

Czy tak czy tak podnieś temperaturę pomaga to w kuracji, moim zdaniem kilkudniowa kąpiel ich nie ugotuje. Z tego co pamiętam z biologi to ryby są zmiennocieplne. To dadzą sobie rade przez jakiś czas

Do 30stopni nie podwyższę, bo mam welony

Z tego co się dowiedziałem o preparacie Ichtio, to nie szkodzi zdrowym rybom, więc nawet gdyby to nie była ospa, to nic im się od niego nie powinno stać

A po jakim czasie od wpuszczenia nowych ryb może to się pojawić? Bo w tym przypadku minął tydzień

Share

• Create New...