lukers Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Witam! Od 3 miesięcy posiadam podłoże ADA amazonia. Mój problem polega na stałym obrzydliwym żółtym zabarwieniu wody. Jedynym co potrzebuje, to poradę, w jaki sposób pozbyć się tego kolorku wody. Od razu dodam, że częste podmiany pomagają na pierwsze pół godziny, potem znów to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Podaj jakie masz parametry wody , jaki litraż baniaka i jaka filtracja ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukers Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Przepraszam, zapomniałem dodać. Akwarium 120x40x50 (240) Filtracja kubeł eheim 2224 z firmowymi wkładami oświetlenia 4x 39w 6500k parametry niemierzone, ale podejrzewam że ciągle nie są zbyt stabilne ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Może korzeń masz ? I barwi wodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ponóry_Żniwiasz Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Ja stosuję w swoich akwariach węgiel aktywowany i woda krystaliczna jest cały czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukers Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Wiedziałem że ktoś o to zapyta w końcu. Tak, mam korzeń ale leżakuje on w akwarium tak długo że nie ma prawa barwić wody. Skąd wiem? W poprzednim aranżu, jeszcze kiedy był bazalt woda nie miała żadnego inwazyjnego koloru. Ktoś ma propozycje usunięcia zabarwienia z wody. Przyczynę znam na 100%, to na pewno podłoze ;] edit. PZ- też posiadasz to podłoże? co jaki czas zmieniasz wkłady węglowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Może korzeń masz ? I barwi wodę Też tak może być , zależy też dużo od parametrów wody , skąd bierzesz wodę na podmiankę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukers Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Ym, pomyślmy, z kranu? Dokładniej; ujęcia wody Aleksandrów łódzki. Wode leję z kranu, bez przygotowania. Tylko się nie rzucać. Moja woda jest ozonowana a nie chlorowana. Swego czasu mierzyłem parametry z kranu, były okej. edit. pisałem już, nie korzeń. Co masz na myśli mówiąc że dużo zależy od parametrów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Węgiel oprócz usunięcia koloru wyjałowi Ci wodę. Podmianki do skutku, chyba że ktoś wymyśli coś mądrzejszego. Zresztą dziwne że ADA barwi wodę, prędzej obstawiałbym korzeń. No i - co prawda tu to będzie miało raczej małe znaczenie, ale warto znać parametry wody w baniaku - nie w kranie. To raczej konieczność przy takim świetle i takim podłożu, jeśli chcesz mieć całkiem fajne akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ponóry_Żniwiasz Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Nie, nie posiadam tego podłoża, ale chyba nie zamierzasz go wyjmować i płukać ? Węgiel pochłania między innymi barwniki. W słodkim wymieniam jak woda zaczyna żółknąć, w tej chwili mniej więcej co 2-3 miesiące 500ml, w słonym mam 500-1000ml i wymieniam co miesiąc, zanim syf zacznie się odkładać w wodzie. Atreyu ma rację, ale też nie ma racji Są 2 szkoły. W obu baniakach mam węgiel 24h/7 i wszystko gra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukers Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Węgiel oprócz usunięcia koloru wyjałowi Ci wodę. Podmianki do skutku, chyba że ktoś wymyśli coś mądrzejszego. Zresztą dziwne że ADA barwi wodę, prędzej obstawiałbym korzeń. No i - co prawda tu to będzie miało raczej małe znaczenie, ale warto znać parametry wody w baniaku - nie w kranie. To raczej konieczność przy takim świetle i takim podłożu, jeśli chcesz mieć całkiem fajne akwarium. Podmiany robiłem 3 razy w tygodni, ale po kilku takich tygodniach stwierdziłem że nic to nie daje. Mam całkiem fajny baniaczek, a parametrów nie mierzę odkąd stwierdziłem że nie ma to żadnego sensu [2 lata?]. Radzę sobie bez tego doskonale, poza tą przeklętą żółcią ;p PZ- nie jestem na tyle głupi żeby płukać takie podłoże Ma ktoś może dane na temat wchłaniania przez węgiel micro? Coś kiedyś obiło mi się o oczy, że wchłania głównie Fe? Nawet jeśli żarłoby to potas, nieważne, będę uzupełniał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts