Kamil960723 Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Witam! Tak jak w temacie zastanawiam się czy moje akwarium nie jest czasem przerybione. Moja obsada to: 3x pielęgnica Meeka (dorosła samica i młoda parka) 4x brzanka różowa 3x brzanka sumatrzańska 2x kirysek spiżowy 2x glonojad (jeden ok 15cm a drugi 5cm) 2x molinezja black molly 2x zwinnik 2x danio pręgowane 4x żałobniczka 1x mułojad 2x kosiarka i wczoraj dostałem na urodziny pielęgnicę papuzią. ma ok 4-5cm Wydaje mi się że to stanowczo za dużo jak na akwarium 112l. Jest w nim jeszcze kilka roślinek m.in. 2 duże anubiasy. Proszę mi pomóc jakich ryb się pozbyć aby było ok. Myślałem o pozbyciu się żałobniczek i brzanek różowych ale co jeszcze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMario Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Witaj W pierwszej kolejnosci jak na moj gust moglbys oddac jednego zbrojnika na 112 ltr nie potrzeba ich az tyle(proponuje oddac wiekszego, zeby za chwile nie bylo problemu, ze nie ma jak zawrocic biedny:-) Pozbylbym sie tez Danio i ewentualnie zyworodke Black Molly bo jesli masz parke to za chwile dojdzie Ci kilkadziesiat mlodych i sytuacja sie powtorzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 ja proponuje taką opsadę : 3x pielęgnica Meeka (dorosła samica i młoda parka) - zostaw 4x brzanka różowa - wywal 3x brzanka sumatrzańska - wywal 2x kirysek spiżowy - dokup 4 ryba stadna min. 6 2x glonojad (jeden ok 15cm a drugi 5cm) 2x molinezja black molly- jeżeli 1 samiec i jedna samica to dokup samice - molinezje trzyma się w Haremach 2x zwinnik - dokup 8 ryba stadna 2x danio pręgowane - wywal lubią zimną wodę 4x żałobniczka - dokup 6 ryba stadna 1x mułojad - wywal 2x kosiarka - wywal i wczoraj dostałem na urodziny pielęgnicę papuzią. ma ok 4-5cm- wywal otpowiada ci taka opsada ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Aloha, pielęgnice, out, dorastają do 11 cm, trzymać je z Molinezjami? "Glonojady" trzeba by zidentyfikować, gdyż niektóre rosną do 50 cm nawet. Resztę rybek, cóż też masz nie za szczęśliwie dobraną, ja bym proponował pójść w Zwinniki (6 min.) i Brzanki Titteya (6 min.) wraz z dodatkiem kirysków (6 min.). Oczywiście przy zachowaniu proporcji. Dodatkowo Molinezje, oczywiście 1+3. EDIT: Te Brzaneczki nie pływają stadnie i nie są agresywne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Zostaw parę Pielęgnic meeka, jeśli nie podobają Ci się Żałobniczki to oddaj, ale ja je trzymam z pielęgnicami w podobnym litrażu i jest ok (aczkolwiek z pielęgnicami nigdy nie wiadomo). Gdybyś zdecydował się je zatrzymać, dokup 2-4 sztuki. Do tego zestawu ewentualnie kilka molinezji (przy dobrych warunkach będzie pokarm dla pielęgnic - o narybek mi chodzi oczywiście a nie o dorosłe .) Do tego zbrojnik niebieski (o ile ten mniejszy "glonojad" to właśnie ten gatunek) + ewentualnie kolejny płci przeciwnej. Reszta obecnej obsady przy tej konfiguracji OUT. Jeśli ma być bez pielęgnic to czytaj kolejne porady. Tak czy inaczej masz rację, obsada do gruntownego "przemeblowania". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Jeśli chcesz mieć Meeki albo inne pielęgnice to ja bym zostawił je same + coś na dno. Albo oddaj pielęgnice i wtedy coś zrobić z tamtą resztą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil960723 Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 A gdybym zostawił tylko 3 pielęgnice meeki, dokupił drugą papuzią, 2 dani, 2 kiryski spiżowe, 3 brzanki sumatrzańskie i małego glonojada oraz 2 kosiarki to byłoby ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Trzecia meeka będzie celem ataków pozostałych, na papuzie i kosiarki zbiornik za mały, brzanki z pielęgnicami... hmmm, nie wiem, inny biotop i zupełnie odmienne "podejście do życia", kirysy szwendające się po dnie mogą być irytujące dla pielęgnic, ale czemu nie, danio nie bardzo do pielęgnic i inne zapotrzebowanie na "termikę". O "glonojadach" pisałem wcześniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 kirysków dokup 4 danio i kosiarki oddasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts