Jump to content

Przerybienie? POMOCY!!!

Kamil960723
 Share

Recommended Posts

Witam!

Tak jak w temacie zastanawiam się czy moje akwarium nie jest czasem przerybione. Moja obsada to:

3x pielęgnica Meeka (dorosła samica i młoda parka)

4x brzanka różowa

3x brzanka sumatrzańska

2x kirysek spiżowy

2x glonojad (jeden ok 15cm a drugi 5cm)

2x molinezja black molly

2x zwinnik

2x danio pręgowane

4x żałobniczka

1x mułojad

2x kosiarka

i wczoraj dostałem na urodziny pielęgnicę papuzią. ma ok 4-5cm

Wydaje mi się że to stanowczo za dużo jak na akwarium 112l. Jest w nim jeszcze kilka roślinek m.in. 2 duże anubiasy.

Proszę mi pomóc jakich ryb się pozbyć aby było ok. Myślałem o pozbyciu się żałobniczek i brzanek różowych ale co jeszcze? :roll:

Witaj

W pierwszej kolejnosci jak na moj gust moglbys oddac jednego zbrojnika na 112 ltr nie potrzeba ich az tyle(proponuje oddac wiekszego, zeby za chwile nie bylo problemu, ze nie ma jak zawrocic biedny:-)

Pozbylbym sie tez Danio i ewentualnie zyworodke Black Molly bo jesli masz parke to za chwile dojdzie Ci kilkadziesiat mlodych i sytuacja sie powtorzy.

ja proponuje taką opsadę :

3x pielęgnica Meeka (dorosła samica i młoda parka) - zostaw

4x brzanka różowa - wywal

3x brzanka sumatrzańska - wywal

2x kirysek spiżowy - dokup 4 ryba stadna min. 6

2x glonojad (jeden ok 15cm a drugi 5cm)

2x molinezja black molly- jeżeli 1 samiec i jedna samica to dokup samice - molinezje trzyma się w Haremach

2x zwinnik - dokup 8 ryba stadna

2x danio pręgowane - wywal lubią zimną wodę

4x żałobniczka - dokup 6 ryba stadna

1x mułojad - wywal

2x kosiarka - wywal

i wczoraj dostałem na urodziny pielęgnicę papuzią. ma ok 4-5cm- wywal

otpowiada ci taka opsada ?

Aloha,

pielęgnice, out, dorastają do 11 cm, trzymać je z Molinezjami?

"Glonojady" trzeba by zidentyfikować, gdyż niektóre rosną do 50 cm nawet.

Resztę rybek, cóż też masz nie za szczęśliwie dobraną, ja bym proponował pójść w Zwinniki (6 min.) i Brzanki Titteya (6 min.) wraz z dodatkiem kirysków (6 min.).

Oczywiście przy zachowaniu proporcji. Dodatkowo Molinezje, oczywiście 1+3.

EDIT:

Te Brzaneczki nie pływają stadnie i nie są agresywne.

Zostaw parę Pielęgnic meeka, jeśli nie podobają Ci się Żałobniczki to oddaj, ale ja je trzymam z pielęgnicami w podobnym litrażu i jest ok (aczkolwiek z pielęgnicami nigdy nie wiadomo). Gdybyś zdecydował się je zatrzymać, dokup 2-4 sztuki. Do tego zestawu ewentualnie kilka molinezji (przy dobrych warunkach będzie pokarm dla pielęgnic - o narybek mi chodzi oczywiście a nie o dorosłe ;).) Do tego zbrojnik niebieski (o ile ten mniejszy "glonojad" to właśnie ten gatunek) + ewentualnie kolejny płci przeciwnej.

Reszta obecnej obsady przy tej konfiguracji OUT. Jeśli ma być bez pielęgnic to czytaj kolejne porady. Tak czy inaczej masz rację, obsada do gruntownego "przemeblowania".

Trzecia meeka będzie celem ataków pozostałych, na papuzie i kosiarki zbiornik za mały, brzanki z pielęgnicami... hmmm, nie wiem, inny biotop i zupełnie odmienne "podejście do życia", kirysy szwendające się po dnie mogą być irytujące dla pielęgnic, ale czemu nie, danio nie bardzo do pielęgnic i inne zapotrzebowanie na "termikę". O "glonojadach" pisałem wcześniej.