Wyrafinowany Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Witam. Zamierzam założyć akwarium ~250l, w którym pływać będą 2 motylowce, duch amazoński, jakieś mruki, mułojad i być może pstrążnice. Nie jestem początkującym akwarystą. Czy do tego zestawu pasowałyby paletki? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Jeśli zadajesz takie pytanie, to znaczy że nie jesteś jeszcze gotowy na palety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wyrafinowany Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Wiem, że paletki to ciekawe, piękne i dystyngowane rybki pełne gracji, ale ja kładę nacisk na te "osobliwości", a paletki miałyby być tylko dodatkiem, bo chyba troszkę pustawo byłoby w akwarium z samym w.w. składem. A jeśli chodzi o dobór ryb, mogłyby one być razem w akwarium? Wszystkie są spokojne, parametry wody chyba zbliżone. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Chcesz taki skład do 250L i twierdzisz,że nie jesteś początkujący W takim razie brak Ci wyobraźni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Mruki, stadne, ponad 35cm. Duch ponad 40cm. Do tego malutkie pstążnice. Nie widziałem żeby ktoś hodował razem mruki i duchy, więc nie wiem jak to jest w praktyce, ale oba gatunki mają ciekawe cechy związane w szczególności z elektrolokacja. Samo w sobie może to być przeciwwskazaniem do hodowania razem tych gatunków, podobnie jak to jest np. w przypadku dwóch duchów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wyrafinowany Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Wreszcie sensowny komentarz, na jaki czekałem Dzięki. A jeśli zamiast mruków wpuszczę palety? (1 duch, 2 motylowce - to nie jest tłok) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Podaj wymiary akwarium. Jeśli będą ok, będzie można pomyśleć o paletach. Na początek, samych. Dasz radę paletom, pomyśli się co dalej. Przy paletach nie wystarczy być "nie początkującym". Kompletny zestaw testów kropelkowych, a co za tym idzie dostęp do wody o odpowiednich parametrach. Kranówka rzadko bywa ok dla dysków, a co za tym idzie konieczny dostęp do odpowiedniej wody. Wiedza z dziedziny chemii przynajmniej o cyklu nitryfikacyjnym, umiejętność poprawnej opieki nad akwarium, polegająca na utrzymaniu odpowiednich parametrów wody. Wiedza o samych dyskach, o ich karmieniu, same płatki tropicala mogą przy nich nie wystarczyć. Najlepiej dużo, dużo poczytać, pogadać z hodowcami tych ryb. Gdy mamy odpowiednie warunki w akwarium i odpowiednią wiedzę, można poszukać odpowiedniego materiału hodowlanego, przy czym nie mam tu na myśli ryb z jakiegoś zoologicznego w galerii handlowej za 50zł. Bez tego będziemy wyławiać martwe palety, a straty przy ich hodowli idą w grube setki złotych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wyrafinowany Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Chyba jednak założę Malawi. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Ja myślę nad akwarium 120x40x50 240L , 140x40x50 280L Co tam będzie jeszcze nie wiem, nic nie planowałem. Tak przez sekundę miałem myśl o Dyskowcach/Paletkach. Z tego co wyczytałem na portalach poświęconych tym Rybkom to: 4-5 szt. dorosłych osobników na 250L wody. Dali przykład ,że tyle właśnie jest w 300L akwa po odliczeniu podłoża korzeni jakiś Roślinek. Podobno też ma znaczenie czy robimy dla nich zbiornik z Roślinkami czy nie. Polecane dla początkującego jest hodowla palet bez podłoża i roślin. A parametry Wody to Kosmos bo lubią miękką wodę (gdzie łatwiej występują wahania parametrów) i mają straszną przemianę materii. Pewnie jedna paleta syfi tyle co 20 neonów Na chwilę obecną zraziły mnie ich choroby delikatność i duże wymagania. Bez odpowiedniej wiedzy nie podejmę się hodowli. Wręcz boję się ,że nie podołam. Nie mówiąc już o tym, że jak zdechnie Gupik za 3 zł a taka Paletka za 100 zł to już jest :zamieszany: Pewnie i są palety za 55 zł jak i za 300 zł ,zależy to pewnie od ich Marki i Wieku Obecnie czytałem portale poświęcone tej tematyce, teraz zobaczę czy ktoś tu prowadzi taką hodowlę. Więc odnosząc się do Twojego Posta to ,albo Paletki ,albo pozostała obsada bo dla nich już będzie mało miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepik Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Witam,trzymam paletki od około roku.Początek był najgorszy trzeba naprawdę trochę wydać żeby kupić ryby i kilka rzeczy które się przydadzą np. filtr RO (odwróconej osmozy) to koszt od około 150zł podstawowe testy też koło 80zł na pewno jakiś dobry filtr bo tak jak pisałeś paletki bardzo brudzą i hodowla na prawdę wymaga od akwarysty systematyczności podmiany wody raz w tyg. są konieczne a czyszczenie dna nawet dwa razy w tyg.Na początek polecał bym Ci jakieś podstawowe odmiany gdyż są tańsze (brown,blue turkus,red turkus,white 5-6cm około 25-35zł w hodowli) a na przykład pigeon snake skin kosztuje już znacznie więcej a i czerwone palety są bardziej podatne na tzw. "pieprz" brzydkie czarne kropki które wychodzą na rybach przy złych parametrach wody lecz czasami jest on już w genach ryb,co do roślin to raczej obojętne im czy one są,czy nie ale co do współmieszkańców to z paletkami najlepiej trzymać paletki są one bardzo podatne na różne choroby i pasożyty (nicienie,wiciowce,przywry skrzelowe itd.) z którymi nieprzyjemnie się walczy.Pokarmy też nie tylko w płatkach lepiej nawet granulaty i obowiązkowo jakieś mięsko np.serca indycze z czosnkiem.W akwarium 300l spokojnie możesz trzymać 8szt ja tak mam i ryby w ciągu niecałego urosły dość pokaźnie miały około 5cm teraz niektóre mają 15cm.Też miałem obawy czy próbowac z paletami i uwierz mi warto...Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts