Bartex Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Mam w akwarium 126l fzn-3, do tego pompkę napowietrzającą z dwoma wyjściami. Starczy, czy pomyśleć o jakimś dodatkowym filtrze. Pompka pracuje ok. 15h/dobe, filterek 25/h na dobe. Edit 24h/dobe* Andrerw: edytuj posty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 filterek 25/h na dobe No to masz nadprodukcję Przy rozsądnej obsadzie wystarczy w zupełności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Dzieki za odpowwiedz. Myślałem nad jakims kubełkiem jeszcze, ale skoro starczy to nie będę inwestował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Filtracja godzinę do przodu jest zaburzeniem osnowy czasu, może postarzać Twoje ryby . Nie wiem po co ta pompa, wystarczy filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Kubeł zawsze jest lepszy (wydajniejszy, wygodniejszy...) ale tak jak napisałem ten też powinien wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Jak nie ma problemów z brakami tlenu, a przy kaskadzie być ich absolutnie nie powinno to te dodatkowe napowietrzacze bardziej przeszkadzają niż pomagają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Ale efektownie wygląda, a i ryby maja radoche...np. Danio cały czas bawią się pływając przez 30cm kurtyną bąbelków:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Wolisz efektowność, czy efektywność? Jeszcze w typowym baniaku, pal licho, niech sobie te efektowne bąbelki będą, byleby ich nie było zbyt dużo i ryby miały trochę spokoju. Natomiast jeśli akwarium ma aspirację na roślinniaka, albo - w szczególności dozujesz dodatkowo CO2 to napowietrzenie ponad filtr - szkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Właśnie żywych roślin nie ma... odpada ten problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts