Jump to content

reaktor vs dyfuzor

Recommended Posts

Miałem drabinkę Hagena, w 200L dawała radę, dobrze rozpuszcza CO2 (nie w całości), ale jest bardzo skuteczna. Nie trzeba czyścić, tylko wypoziomować ją dobrze trzeba, jak się źle ustawi to bąbelki bokiem będą uciekać. Ten ostatni reaktor dział na tej samej zasadzie, ale nie miałem okazji go testować.

A może reaktor który jest całkowicie poza akwarium.

REAKTOR CO2

Ciekawy tylko czy aby te wewnętrzne "rurkowe" nie będą bardziej wydajne? przez dłuższą droge więcej gazu się wyzwala , natomiast w tym po prostu jest "wdmuchiwany" przez np deszczownie do akwarium , zgadza się?

to tylko takie moje gdybanie bo z takim zewnętrznym spotykam się po raz pierwszy

• 2 weeks later...

no i jest , działa od kilku dni , na ulotce znalazłem informacje ze potrzeba mu 48 godzin na ustabilizowanie i poprawne działanie , wytwarza się po 48 godzinach specjalna błona i teraz pytanie czy podczas "postoju" CO2 ta błona-osłona nie zniknie?

Czy ja widzę w tle bąbelki z napowietrzacza? Chcesz jednocześnie wzbogacić wodę w CO2 oraz go wypłukać za pomocą napowietrzania?

To normalne że się tworzy ta błona, moja drabinka miała to samo, nie wiem czy CO2 może tam stać, ale u mnie chodził od początku, nawet podczas robienia się tej błony (wtedy taki śliski będzie).