Jump to content

Kiryski, a sól w leczeniu...?

Recommended Posts

Witam,

w kilka dni po "zarybieniu" mojego akwarium, zauważyłem ocieranie się kilku z kirysków, są osowiałe i kładą płetwy. Problemów z apetytem jednak nie mają, są bym powiedział żarłoczne. Dwa dni temu jeden z czterech skalarów złotych też początkowo się ocierał, a dziś już cała czwórka szura od czasu do czasu po anubiasach, ich apetyt wyraźnie spadł. Ryby były zakupione w tym samym miejscu, w sklepie nie wzbudzały podejrzeń. Dodam, że sklep to uznana marka na tym terenie. Akwa kupiłem używkę,ale wyczyściłem całość kilku krotnie wodą z solą, po czym zasypałem podłożem, obsadziłem roślinami i pozostawiłem na czterotygodniowe dojrzewanie. Korekty parametrów wody(obecnie ph 6,8-7 ,kh 4-5), kilka dni odczekania i zakup rybek...no a teraz na początek prawdopodobnie ospa...?może popełniłem gdzieś błąd...?

No, ale do sedna sprawy jak się ma leczenie solą gatunków takich jak kiryski lamparcie?

Wyczytałem szperają po necie, że ryby z gatunków przydennych bardzo źle znoszą kąpiele w solance, czy to prawda?Jeżeli chodzi o temperaturę to też obawiam się, że za dużo jej ponieść nie mogę...?(obecnie 26^C).Co robić? Wiem, że temat ospy był rozpisany do bólu, nie chciałbym się sparzyć na początku. Proszę o jaką podpowiedź...

120l

4 skalary

8 kirysków lamparcich

2 glonojady

Kiryski, podobnie jak zbrojniki, są bardzo wrażliwe na sól.

Natomiast temperaturę możesz bezstresowo podnieść.

Ospę można leczyć prawie każdym przeciwbakteryjnym lekiem jaki masz w zoologicznym - wadą takiego rozwiązania jest to że cykl nitryfikacyjny się sypie i później mogą być problemy.

Share

• Create New...