akiwo Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Witam serdecznie,zamówiłam sobie akwarium o pojemności 60L,chciałabym ,żeby jakiś ekspert doradził mi jaki jest dobry oraz dość tani filtr ?Na allegro jest ich pełno ,ale ja kompletnie nie wiem,który będzie dobry.Pieniądze wydać łatwo,gorzej zarobić )Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Jeśli nie chcesz wydać za dużo to może coś takiego: Zewnętrzny: http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-hbl-7 ... 46610.html Wewnętrzny: http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-400- ... 61602.html http://allegro.pl/aquael-filtr-turbo-35 ... 61873.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Już lepiej kupić coś markowego niż jakiegoś chińczyka . Do takiego litrażu nadają się : 1. Aquael FZN-2 2. Aquael fan 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Że niby polecasz Aquaela Fan-3 do 60L? Fan-1 w zupełności wystarczy, Fan-2 byłby za mocny a przy Fan-3 to by miał pralkę a nie akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Fany mają regulację. Pomijam już że kaskada ma x razy więcej miejsca na wkłady niż najdroższy fan ale: - Fan1 jest po prostu mały, bardzo mała powierzchnia filtracyjna, do małej obsady bez szaleństw... - Są lepsze filtry wewnętrzne, z możliwością dania dużo większej ilości wkładów np. seria turbo/circulator. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 No fakt, powierzchnia filtracyjna mała, ale nie każdy jest gotów do cięcia swojej pokrywy ( o ile ją ma, a większość ma jednak pokrywy bo tańsze od belek). Kubełek w 60l mija się z celem raczej, a nawet jeśli to szkoda kasy. Jeśli ma być większa pojemność na media filtracyjne to od siebie polecę Aquaszuta Turbo 550, posiadam od dawna jako mechanika w 200l, sprawdza się super. Aquaela Turbofilter 350 miałem kiedyś, w 63l dawał sobie radę, tylko jest za wysoki na ten zbiornik, albo będzie wystawał ponad taflę wody, albo trzeba rezygnować z gąbki/koszyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Kubełek w 60l mija się z celem raczej, a nawet jeśli to szkoda kasy. Resun CY 20. Tani bo za niecałe 80 zł i nadaje się do tego akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 No tak, ten kubełek by się nadał. Ja bym jednak nie ryzykował zakupu filtra nie znanej mi firmy. Ale wygląda ok, powierzchnia na media filtracyjne przyzwoita, jako biologiczny może robić w 60l, a na wlot dać drobną gąbkę albo włókninę i będzie pełnił też funkcję mechanicznego. Ktoś z tego forum go może testował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Za 10zł więcej jest HW...którego może sobie zostawić nawet jak założy 3x większe akwarium. Tylko musi znaleźć się ktoś kto znajdzie prosty sposób na zmniejszenie przepływu, bo do 60l jest on za mocny, nawet jeśli dane producenta to fikcja. Aquael Turbo 350 jest w sam raz to tego zbiornika, jeśli nie ma się pół metra żwiru. Lepszym rozwiązaniem jest jednak Circulator 350 z dużą gąbką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akiwo Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Dziękuję za rady,zdecydowałam się na Aqua-szut Turbo 550.Wstawię trochę zdjęć jak akwarium będzie gotowe Akwarium kupiłam z pokrywą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abstract Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 to i ja dołożę swoje 5 groszy. po probie z TetraTec EasyCrystal 250, JBL CristalProfi i60, wybrałem, kierowany opinia na forum, Fluvala U2. Wg mnie rewelacja, jeżeli chodzi o kulturę pracy, wydajność i oczywiście filtrowanie. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati43 Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 HBL-700 moge polecić szczerze. U moich rodzicow pracuje ponad rok w 126l i jest idealny. +cichy. +bardzo fajne rozwiazanie do pochylania filtr(w droższym modelu kaskady było 1pokrętlo) tu są 2 i stabilnie siedzą. +cena bajecznie śmieszna +woda kryształ - kruche rurki i skimer naprawde polecam. drugi taki mialem u siebe zanim kupiłem hw-302 teraz hbl pracuje razem z hw-302 i powiem tak. w innym poscie pisalem że hw-302 w 250 ledwo daje rade po wsadzeniu hbl woda znowu nabiera klarwności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Co sądzicie o wsadzeniu AQUA SZUTA TURBO 550 http://allegro.pl/filtr-wewn-turbo-550- ... 81936.html wraz z dodatkowym pojemnikiem (z ceramiką albo bio-kulkami) http://allegro.pl/pojemnik-filtra-turbo ... 82338.html do 60L (wys 35 gł. 30 szer. 60.)???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 A jak chcesz ten dodatkowy pojemnik zamontować? Bo to co jest w drugim linku,to po prostu pojemnik do tego filtra-nie dodatkowy pojemnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Z tego co tam jest napisane w aukcji z filtrem to jest taka możliwość podłączenia. Skontaktuję się jutro ze sprzedawcą i się dowiem, bo jak dobrze zauważyłeś jest to dość ważne. Sądzę ze najlepiej byłoby jeden pod drugim, jeżeli będzie to możliwe. W dolnym włóknina w górnym ceramika. Co o tym sądzisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 47+13+jakieś przejściówki=ok.70zł Dołożysz parę złotych i masz kubełek. Nie ma sensu zagracać sobie akwa o tym litrażu takimi kombinacjami. Ogólnie to dobry filtr-sam taki mam w 126L,ale do 60L to szkoda miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 To co byś polecił do 60? Mówię oczywiście o jakimś kubełku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Poprawiłem link wcześniej,ale i tak napisałem,że trzeba dołożyć np.do takiego filterka. Jest sporo pozytywnych opinii o nim: http://allegro.pl/promocja-filtr-zewnetrzny-hw-302-1000l-h-gratis-i1735746589.html ew.: http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-cy20-wklady-mega-gratisy-i1725278304.html Jak nie to kaskadę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Niestety nie jestem skory do cięcia pokrywy więc pozostaje albo któryś z tych podanych przez Ciebie, ewentualnie jakiś mniejszy wewnętrzny. Wybiorę chyba jednak kubełek ze względu na to ze akw. mam w pokoju a cenie sobie ciszę. Jeszcze tylko muszę znaleźć jakiś stolik pod całość z tym, że musi być trochę głębszy jeżeli mam kupić filtr kubełkowy. No chyba, że ten duży można postawić na podłodze poniżej baniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Jeszcze jedna,tym razem wzięta z praktyki rada(z tym, ze nie biorę tu pod uwagę ograniczeń finansowych)-JBL e 700.Bardzo dobry,cichy i wydajny. Kubełek może stać pod akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Fajny jest ten e700 ale niestety na mój portfel trochę drogi sprzęt. Zastanawiam się poważnie nad tym HW-302. Jakby było można postawić go na podłodze za szafką od akw. to bym go kupił. Btw. A co z napowietrzaniem akw. czy byłby potrzebny dodatkowy system, czy ten HW-302 by wystarczył w zupełności? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Można. Tylko z tego co się orientuję będziesz musiał pokombinować z przepustowością,bo nie ma w nim regulacji przepływu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Btw. A co z napowietrzaniem akw. czy byłby potrzebny dodatkowy system, czy ten HW-302 by wystarczył w zupełności? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Dodatkowe napowietrzanie jest zbędne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Wielkie dzięki za pomoc. Pozostaje tylko wyprawa pod ścianę płaczu po kasę a potem do sklepu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts