Purus Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Witam wszystkich serdecznie. Posiadam zbiornik o pojemności 112l, standardowe wymiary 80*35*40(h). Plastikowa pokrywa z dwoma świetlówkami o łącznej mocy 40W (chyba). Filtr będzie wewnętrzny, grzałkę z termostatem muszę dokupić. Podłoże: - drobny żwir / piasek (jeszcze nie wiem) - dekoracje z korzeni, płaskich kamieni Rośliny: - pistie ( i tutaj fanaberia chce przykryć nimi większość powierzchni) - mecha jawajski Zależy mi na tym aby było mało gatunków ale w dużej ilości. Woda - nie zakupiłem jeszcze testów, ale z tego co mi wiadomo kranówa w mojej miejscowości ma ph na pewno powyżej 7, i jest stosunkowo twarda Rybki: - dobrana para pielęgnic meeka lub wielkopłetw wspaniały (harem) - żyworódki: gupiki (ich młode potomstwo ma stanowić żywy pokarm) To w przypadku hodowli pielęgnic meeka Proszę o wasze opinie jak to widzicie, zależy mi na wyborze rybek o ciekawym usposobieniu a trudniejszych w hodowli niż gupiki. Co możecie powiedzieć z własnego doświadczenia o tych rybkach? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Dorosły gupik też może stanowić pokarm dla meeki. Po za tym nie wiem czy litraż nie jest za mały ale dobra. Za to wielkopłetw wspaniały jest rybą która woli chłodniejsze wody i też może jeść narybek gupika. Proponuję taką obsadę: - wielkopłetw wspaniały - 1+3 szt. - kardynałek chiński - 20 szt. - przylga chińska - 6 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Purus Posted July 24, 2011 Author Share Posted July 24, 2011 Dziękuje za odpowiedź, ale chciałbym skupić się na jednym gatunku (ew. drugi jako pokarm), z tego co wyczytałem to moje akwa mieści się w dolnej granicy wymaganej przez meeka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 do tego akwa wejdzie 1 parka ale bez innych rybek a co do gupików one nie zdarza się rozmnożyć bo zostaną zjedzone przez meeki wiec nie mam sensu ich tam dawać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Purus Posted July 24, 2011 Author Share Posted July 24, 2011 Dzięki za odpowiedź, czyli zostaje przy meeka (o ile coś mi nie odwali) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts