Jump to content

Zakładanie Banaczka 60L

Recommended Posts

Witam postanowiłem założyć baniaczek 60l Wiec mam kilka co do osprzętu i zakładania.Posiadam tylko akwarium 60l podstawkę szafkę i pokrywę.

1 Czy grzałka 75W wystarczy ?

2 Ile kamienia trzeba i jakiego grubego?

3 Jaki dobry a tani flit polecacie do 60L zastanawiam się nad AQUAEL FAN 2 PLUS nie wiem czy dobre rozwiązanie?

4 Czy świetlówka wystarczy do tego akwarium ?

5 Jakie rośliny do takiego zbiornika czy takie wystarcza? http://allegro.pl/piekne-kolorowe-rosli ... 27324.html

6 Ile Gopików można trzymać w 60 ?

7 Czy do 1.5miesiaca zdarzę zrobić dobre warunki w akwarium ?

8 Jakie dekoracje prócz roślin polecacie ?

9 Jakieś rady co do 60l?

1. Nawet 25W da radę, ale optymalnie jest mieć 50W z termostatem.

2. Zależy od ryb, dodatkowo dochodzi kwestia podłoży roślinnych jeśli chcesz się w to bawić. Dla samych gupików bez zbędnego kombinowania, jakikolwiek żwir od 0.1mm do 1cm. Nie marmur, nie mieszanki biało czarne, nie żwirki ceramiczne, nie żwirki kolorowe. Polecam bazalt, kwarc, albo żwirek rzeczny.

3. Dobre, ale znam lepsze. Circulator350 z dokupioną dużą gąbką. Jednak każdy filtr wewnętrzny ma wadę, zajmuje cenne miejsce w środku i psuje aranżacje. Może warto dołożyć kilka złotych i kupić dobrą kaskadę? Np FZN2. Inna jakość filtracji w porównaniu do wewnętrznego.

4. Do akwarium tak, do roślin - nie wszystkich.

Dla gatunków cieniolubnych, jest ok:

viewtopic.php?f=5&t=9355

Tak się składa że jest to dobre zielsko dla początkujących i większość tego co jest w małych, osiedlowych zoologach.

5. Nie utrzymasz tych roślinek przy życiu. Nie kupuj roślin bez wiedzy o nich. Są tam gatunki światłolubne, wymagające dobrego światła, suplementacji co2 i nawożenia. Dobieraj roślinki z linku powyżej. Takie zestawy z allegro, wybitnie nie polecam z drobnymi wyjątkami.

6. Same gupiki bez innych ryb? Maksymalnie moim zdaniem 12, może kilka sztuk więcej. Same samce/samice, albo haremy. Druga opcja - polecam mniej ryb, bardzo szybko się rozmnożą i przerybią akwarium. Jak chcesz jakikolwiek inny gatunek jeszcze, nawet typowo denny, to mniej gupików.

7. 2-3 tygodnie to samo dojrzewanie akwarium. Tydzień liczmy kompletowanie sprzętu, przeczytanie kilku poradników, wyrobisz się - ale bez pośpiechu. To najgorszy wróg akwarysty, zaraz po niewiedzy.

8. Kamienie, korzenie, kokosy, nic sztucznego.

9. Znajomość na pamięć tego tematu:

viewtopic.php?f=43&t=6354 ;)

Pozdrawiam.

1. Na pewno wystarczy.

2. Chodzi o żwir? Wylicz sobie (ile centymetrów chcesz głębokości chcesz mieć?) np. 60x30x4 (7l)

3. Może być.

4. Ile Wat?

5. Na trawnik musisz mieć te 0.4W/l jak nie więcej, a tak to ok.

6. 'Gopików' nie trzyma się 60 litrach. Zależy czy chcesz zatrzymać młode. Jak tak to na początek 1+3

7. Tak.

8. Korzenie, skałki, łupiny kokona. Nie kupuj nic sztucznego.

9. Odpowiednie akwarium na początek. ;)

Witam postanowiłem założyć baniaczek 60l Wiec mam kilka co do osprzętu i zakładania.Posiadam tylko akwarium 60l podstawkę szafkę i pokrywę.

1 Czy grzałka 75W wystarczy ?

2 Ile kamienia trzeba i jakiego grubego?

3 Jaki dobry a tani flit polecacie do 60L zastanawiam się nad AQUAEL FAN 2 PLUS nie wiem czy dobre rozwiązanie?

4 Czy świetlówka wystarczy do tego akwarium ?

5 Jakie rośliny do takiego zbiornika czy takie wystarcza? http://allegro.pl/piekne-kolorowe-rosli ... 27324.html

6 Ile Gopików można trzymać w 60 ?

7 Czy do 1.5miesiaca zdarzę zrobić dobre warunki w akwarium ?

8 Jakie dekoracje prócz roślin polecacie ?

9 Jakieś rady co do 60l?

1. W zupełności, byle z termostatem.

2. Pytasz o kamień na podłoże?

3. U mnie w 50l Fan 3 działał bez zarzutu, nie wiem jak Fan2.

4. Zależy ile wat.

5. Zależy od oświetlenia.

6. Jeśli mają być same w akwarium to myślę, że 10 byłoby ok, i tak Ci się rozmnożą.

7. Nie rozumiem pytania...

8. Kamienie, kokosy, korzenie...

9. Czytaj poradniki.

Mam około 70 narybku mieczyków i gupików.Wiem ze 60L to za mało na mieczyki jakie rybki jeszcze polecacie do 60L prócz gupików i neonków.Wim ze nic stucznego bo mam 30 i 25l sztuczne zamki idą do kosza kupuje roślinki itp bo moje rybki nie maja się gdzie chować itp

Narybek jak podrośnie sprzedaje zostawiam tylko samiczki bo mam 4 samców i tylko 5 samic wiec samców jest za dużo;( zastanawiam się jeszcze na ślimaki ampularia bo szybko się rozmnażają tak samo jak za toczki i świderki ale to chce w jakieś mniejszych akwariach zatoczki i świderki a ampularia dam do oczka wodnego i powinła przeżyć i się szybko rozmnażać jako do hodowli na pokarm dla żółwi

Ampularie nie są obojniakami, jak kupisz jedną to się nie rozmnoży*.

Do tego opcja helenki. Kilka helenek = eksterminacja plagi zatoczków czy innych ślimaków.

*choć różne cuda już widziałem.

Zamierzam zatoczki i świderki i ampilaria trzymać.A czy ANENTOME HELEN się szybko rozmnażają bo bym zaczął hodowle bo mam nieraz z roślinek ślimaki jakieś i przydało by sie je wytempic

Helenki to ślimakożercy. Jeśli w akwarium zabraknie ślimaków trzeba je nimi później je dokarmiać. Jadają też padlinę, czasami też atakują krewetki, nie pogardzi pokarmem dla ryb i dla krewetek zawierającego spirulinę, resztki pokarmu roślinnego. W zasadzie to zje wszystko co znajdzie.

oki dziś kupiłem parkę morze będą małe jak nie będzie jajeczek do 3 tyg kupuje kolejne 2.

A jakie litraż musi być by hodować zatoczki świderki i helenki jako pokarm dla żółwi? oczywiście osobno zastanawiam się czy nie kupić wiaderka 2-5L i w tym hodować czy to dobre rozwiązanie?

A i przepraszam ze wszystko daje do tego tematu ale po co pisać dużo nowych tematów jak można się dowiedzieć wszystkiego w 1 temacie:)

A jaki zestaw polecacie roślin do 30,25,10 i 8l i 60L zastanawiam się nad;

http://allegro.pl/piekne-kolorowe-rosli ... 27324.html

http://allegro.pl/zestaw-roslin-bardzo- ... 43014.html

http://allegro.pl/zestaw-roslin-dla-poc ... 13354.html

http://allegro.pl/zestaw-duzych-roslin- ... 26499.html

Share

• Create New...