Jump to content

Piana w akwarium

BigDeal
 Share

Recommended Posts

Wstaw zdjęcie aqwa od frontu, w całości. Jaki masz filtr? Masz napowietrzacz?

Jak masz gurami to pewnie robią sobie gniazdko na młode :)

Dla uniknięcia tak rozkosznych komentarzy napisz jaką masz obsadę ;)

Wstaw zdjęcie aqwa od frontu, w całości. Jaki masz filtr? Masz napowietrzacz?

Jak masz gurami to pewnie robią sobie gniazdko na młode :)

Dla uniknięcia tak rozkosznych komentarzy napisz jaką masz obsadę ;)
Filtr mam hailea bt 700 , co do rybek mam ich trochę za dużo bo 20 gupików większość jeszcze małych ,8 neonów innesa,8razbor maclata, 2 kosiarki właściwe,6 danio czerwonych,glonojada. Wody podmieniam 30% - 40% co tydzień. Podłoże mam jbl mando , które bardzo intensywnie płukałem.

To jest kożuch bakteryjny, zbiornik jest za bardzo obciążony biologicznie i filtr nie wyrabia. Kup wydajniejszy filtr (głównie nastaw się na filtrację biologiczną), tymczasowym rozwiązaniem może być zakup małej kaskady ze skimmerem, np. HBL-301 kosztuje z 15zł. Poradzi sobie z tym problemem, ale rozwiąż przyczynę powstawania, kup lepszy filtr.

To jest kożuch bakteryjny, zbiornik jest za bardzo obciążony biologicznie i filtr nie wyrabia. Kup wydajniejszy filtr (głównie nastaw się na filtrację biologiczną), tymczasowym rozwiązaniem może być zakup małej kaskady ze skimmerem, np. HBL-301 kosztuje z 15zł. Poradzi sobie z tym problemem, ale rozwiąż przyczynę powstawania, kup lepszy filtr.

akwarium mam 100 l a filtr o wydajności 700 l i ty mówisz że ma za małą wydajność?

Wydajności nie mierzy się w L/H szczególnie jeśli chodzi o filtrację biologiczną. Filtr może być niedojrzały, albo nie właściwie dobrane wkłady. Zresztą nie ma co się oszukiwać, trudno o tańszy filtr, a tutaj cena idzie w parze z jakością. Ten filtr ma zbyt małą pojemność na media filtracyjne.

Podam przykład z startu mojego krewetkarium, zbiornik ma 25l, mam w nim kaskadę o przepływie 400L/H która jest przeznaczona do zbiorników o pojemności 40-100L. Podczas dojrzewania akwarium mimo tak wydajnej filtracji miałem przez około tydzień taki kożuch, akwarium po prostu było w tym czasie nie ustabilizowane biologicznie. Teraz kiedy kaskada od dłuższego czasu jest zasypana ceramiką i biogąbką trudno taką równowagę zachwiać. Mimo że był tutaj ruch tafli wody to kożucha to nie ruszało, dopiero po zamontowaniu skimmera problem zniknął i już nie powraca.

PS. Zdanie zaczynamy z dużej litery, zwroty takie jak "Ty" piszemy również z dużej litery. Szkoda że na tym forum ortografia leżu, w tym temacie jeszcze nie jest tragicznie, ale niektóre osoby aż trudno zrozumieć.