pytajnik Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Witam. To akwarium mam już około 10 lat, miało kilka kryzysów obecnie jest zarośniętą dżunglą czekającą na restart.80x35x40światło 2x18W 1x15Wturbofilter650 na razie wyrabiagrzałka aquael 100Wpodłoże żwir kwarcowy filtus 1-3mm, żwirek rzeczny, piasek.tło: stara plandeka nawożenie:easy carbo jak mi się przypomnisymfonia złotatetra plantamink2so4ryby:17x razbora klinowa planowane 30x razborapozostałe ryby widoczne na zdjęciu nie są obsadą tego akwarium, są tu na czas restartu innego baniaka.rośliny;nurzanieczwartka wendetaanubias barteraanubias bartera nanalimnofilia sesiliflorarotala indicasagitaria subulatahydroktyle nerkolistneflame mossphoenix mosswillow mossweeping mosschristmass mossjava mosswgłębkachyba to wszystko edit. jednak nie wszystko;)zwartka aponogetonolistna.Zdjęcia są sprzed 2 dni nurzaniec widoczny na pierwszym planie został już wykarczowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Naprawdę niezły zagajnik Ciekawa jestem dalszego rozwoju Obserwator jeszcze nie macza rączek w wodzie co? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Akwarium ładne, ciekawie zrobione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Co rozumiesz przez pojęcie "dżungla czekająca na restart"? Chcesz wykosić połowę roślinności, czy wywalić wszystko i powsadzać od nowa. Całkowity restart roślin jest zbędny, wystarczy tylko ciut przyciąć i uporządkować ten busz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Wow mi się bardzo podoba. Takie , takie hmmm ... Dzikie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 Co rozumiesz przez pojęcie "dżungla czekająca na restart"? Chcesz wykosić połowę roślinności, czy wywalić wszystko i powsadzać od nowa. Całkowity restart roślin jest zbędny, wystarczy tylko ciut przyciąć i uporządkować ten busz. Akwarium już 2,5 roku stoi tak jak stoi bez restartu, co jakiś czas się przyda. Odmulanie w tym akwarium jest mało wystarczające przez to że całe podłoże jest zarośnięte i nie mam gdzie wężem tam wjechać. Po za tym cryptokoryna która jest tam na środku musi zmienić miejsce a jej korzenie sięgają pewnie gdzieś około 60 cm jak nie więcej ;/ Więc wyciągając ją zdemoluję całe akwarium. Mam też zamiar zmienić cały żwir rzeczny na żwir kwarcowy który jest mniejszej granulacji i to znowu kolejne naruszenia tych wszystkich brudów które nie chcą się dać wydobyć.Kulki gliniano torfowe które są w podłożu wydobyły by się do wody i tak jak kiedyś pewnie spowodowały by wysyp glonów. W te wakacje robię restarty wszystkich zbiorników więc i ten zbiornik to czeka Zmiany muszą być kto by ciągle na to samo patrzał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 No fakt, po kilku latach patrzenia na to samo może się znudzić. Mnie np. nudzi się po jakichś 2 miesiącach i zmieniam ustawienia kamieni, albo chociaż jednej roślinki . To czekamy na ten restart i jego efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 No fakt, po kilku latach patrzenia na to samo może się znudzić. Mnie np. nudzi się po jakichś 2 miesiącach i zmieniam ustawienia kamieni, albo chociaż jednej roślinki . To czekamy na ten restart i jego efekty. Nie Ty jedna Ogólnie to obsada roślinna trochę zmaleje, i nie które zmienią swoje miejsca, a tak to wszystko raczej po staremu.Jeszcze się wszystko okaże w praniu. Jako iż nie jestem obiektywny sam dla siebie więc poproszę Was jeszcze o małą radę co do wyboru korzenia. Mianowicie chodzi o korzeń przylegający do prawej szyby: ma zostać ten który jest czy ten który jest na tym zdjęciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Podoba mi się ten korzeń ze zdjęcia u dołu. Można go ciekawie obsadzić, chociaż moim zdaniem jeśli chodzi o korzenie, to ich nigdy za dużo... możesz połączyć wszystkie jakie masz w ciekawa kompozycję i będzie wyglądał jak jeden o niesamowitej "architekturze". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 I z dzungli zrobi się las siedmiomilowy... Rudzielec nie podpuszczaj. Myślałeś o "trawniczku"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 I z dzungli zrobi się las siedmiomilowy... Rudzielec nie podpuszczaj. Myślałeś o "trawniczku"? Sagittaria subulata był z niej trawnik dopóki nie zginęła w tym gąszczu. Ale ogólnie właśnie chcę iść w stronę tej rośliny, pasuje do mojego zamysłu. Podoba mi się ten korzeń ze zdjęcia u dołu. Można go ciekawie obsadzić, chociaż moim zdaniem jeśli chodzi o korzenie, to ich nigdy za dużo... możesz połączyć wszystkie jakie masz w ciekawa kompozycję i będzie wyglądał jak jeden o niesamowitej "architekturze". Wszystkie korzenie jakie mam powiadasz ? Mam ich pełną beczkę 200l Coś tam spróbuję stworzyć fajnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 23, 2011 Author Share Posted July 23, 2011 Na razie wszystko jeszcze nie jest poukładane tak jak ma być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Całkiem ładnie ale te korzenie dał bym bardziej z tyłu akwarium a nie tak na przedniej szybie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Dwa zdjęcia, takie same, po co? Nie wiem... Nie po raz pierwszy pokazujesz, że masz rękę do "naturalnych" aranżacji. Ja to kupuję, świetna sprawa (poza plastikiem w prawym górnym). PS. Zamiast wywalać tyle zieleniny, następnym razem weź ode mnie miodowe, a będziesz miał to samo, tylko wolniej, ale więcej zabawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 25, 2011 Author Share Posted July 25, 2011 Dwa zdjęcia, takie same, po co? Nie wiem... Nie po raz pierwszy pokazujesz, że masz rękę do "naturalnych" aranżacji. Ja to kupuję, świetna sprawa (poza plastikiem w prawym górnym). PS. Zamiast wywalać tyle zieleniny, następnym razem weź ode mnie miodowe, a będziesz miał to samo, tylko wolniej, ale więcej zabawy Zdjęcia nie są takie same Co do miodowych to mnie nie kręcą pielęgnice tak jak Ciebie i pleya, wolę oglądać duże ławice małych rybek dlatego też to akwarium jest jednogatunkowe. Całkiem ładnie ale te korzenie dał bym bardziej z tyłu akwarium a nie tak na przedniej szybie. Pewnie za jakiś czas znowu akwarium będzie wyglądało tak jak na pierwszej stronie bo tak bardziej mi się podoba, wtedy te korzenie będą jak najbardziej tam pasowały. Szczerze to zmobilizowałem się w sobotę wcześnie rano zrobiłem ten restart poszedł mi bardzo szybko, ale gdy ostatecznie założyłem pokrywę i zapaliłem oświetlenie to dostałem szoku, pusto, czysto i poukładane wszystko. Zupełnie nie w moim stylu, więc będę dalej starał się zrobić z tego baniaka dżunglę tylko z podziałem na plany. PS. Cryptokotyna miała korzenie długości 57 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 różnią się tym, że pierwsze jest mniej ostre akwarium bardzo mi się podoba ma swój klimat! tak trzymaj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 25, 2011 Author Share Posted July 25, 2011 Mimo że więcej badyli to nadal dziwnie wygląda. Proszę o porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 Bardzo pozytywnie Nie da rady odsunąć ich trochę od przedniej szyby? Może, żeby nie szły tak równolegle do niej tylko na skos (tak, żeby jakby "dochodziły" do przodu trochę). No i ten gruby na środku jakoś dopasuj ustawieniem do nich Ale dla mnie i tak bomba Jaka obsada, bo zapomniałem? Mi się tu widzi azja Coś mi się wydaje, że masz tam razbory klinowe, ale brzanki sumatrzańskie też by były super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 A mi się ostatnie foty nie ładują Tak to jest jak się ma wolnego neta... Mam nadzieję że załadują mi się następnym razem i będę mogła edytować posta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Dla tych którym się zdjęcia nie wyświetlają. http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-07/3 ... 2.jpg.html http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-07/7 ... b.jpg.html http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-07/8 ... 0.jpg.html http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-07/9 ... 8.jpg.html http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-07/e ... 9.jpg.html Nie da rady odsunąć ich trochę od przedniej szyby? Może, żeby nie szły tak równolegle do niej tylko na skos (tak, żeby jakby "dochodziły" do przodu trochę). wszystko się da Jaka obsada, bo zapomniałem? Mi się tu widzi azja Coś mi się wydaje, że masz tam razbory klinowe, ale brzanki sumatrzańskie też by były super tak obsada to 17 razbor klinowych ale mam zamiar mieć ich 30. Mam nadzieję że załadują mi się następnym razem i będę mogła edytować posta teraz już możesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Dzięki za linki Fajnie to wygląda z tymi zaroślami U mnie nic nie chce tak rosnąć. A teraz mam tygodniową przerwę, bo zostawiłam akwa pod opieką męża Masz w planach utrzymywać akwa gatunkowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Masz w planach utrzymywać akwa gatunkowe? Tak. Dzięki temu będę mógł trzymać więcej osobników jednego gatunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Żeby tylko 30 nie okazało się za dużo na to akwa... Nie chodzi o "wymagania", tylko o to, żeby ławica się "trzymała w ryzach" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 Znalazłem fotkę baaardzo starą ale jest na niej ten duży korzeń jeszcze obsadzony mchem. Mam nadzieję że gdy uda mi się trochę wyhodować meszku z tych resztek co zostały mi po ataku glonów, obsad ten korzeń jeszcze raz tak samo. Byłem taki dumny z tego drzewka po lewej No cóż mówi się trudno i jedzie się dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted August 14, 2011 Author Share Posted August 14, 2011 No i ryby wróciły z powrotem do siebie. Przy wpuszczaniu ryb oczywiście towarzyszyć musiał przyszły akwarysta;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts