Jump to content

Co wpływa na twardość KH i GH ?


latet
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Proponuję zrobić tutaj wykaz substancji, materiałów (a także sytuacji), które mogą wpływać na wartość KH oraz GH. Taki rozwijany, docelowo obszerny, pełny wykaz, który uwzględniałby różne mniej oczywiste sytuacje. Chodzi przede wszystkim o rzeczy, po których się nie spodziewamy (a przynajmniej początkujący, jak ja), że wpłyną na jedną czy drugą twardość. Oczywiście na liście nie może zabraknąć także bardziej oczywistych substancji, które można (lub nie można) celowo stosować w celu modyfikowania twardości.

 

Zacznijmy więc od podstaw:

 

KH podwyższają:

- węglan wapnia (CaCO3)

 

KH obniżają:

- woda destylowana lub RO

- gotowanie wody (ale chyba dostatecznie długie)

 

GH podwyższają:

- ...

- ...

 

GH obniżają:

- woda destylowana lub RO

 

 

Jeśli to zły pomysł, to proszę moderatora o wykasowanie. Jeśli dobry, to o rozważenie przyklejenia - oczywiście, o ile inni użytkownicy dopiszą konkrety i lista stanie się wartościową ściągawką.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Nie żeby coś ale to samo jest w tym temacie viewtopic.php?f=10&t=23176 ;)

No, nie całkiem - tam (w pierwszym poście) są tylko krótko wymienione sposoby "jak zwiększyć", "jak zmniejszyć" i to bez podziału na KH i GH. Dlatego zaproponowałem oddzielny wątek na szczegółowy wykaz. Zresztą jeszcze bardziej przydałby się taki oddzielny spis dla pH.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...