Jump to content

Wkłady do filtra.

Recommended Posts

A więc posiadam filtr zewnętrzny, który ma trzy kosze na wkłady i chcę go w najbliższym okresie wyczyścić i wrzucić nowe wkłady o tu stawiam moje pytanie, zastanawiam się nad bioballami ale jeszcze nigdy ich nie miałem, obecnie posiadam : węgiel, zeolit i ceramikę :D Proszę doradźcie mi najlepsze zestawienie wkładów, takie ażeby nie było glonów najlepiej :) Bo to moje przekleństwo. Z góry dziękuję.

Zależy ile kasy chcesz zainwestować. Węgiel wywal po co Ci? Stosuje się go w konkretnym przypadku np. po leczeniu ryb. Zeolit, zależy jaką masz obsadę bo nie jest obojętny dla parametrów wody. Biobale do mnie jakoś nie przemawiają wolałbym nasypać lepszej ceramiki lub kulek ze spiekanego szkła np. BioceraMax Ultra Pro 1600 z Aquaela, które zapewniają warunki bytu bakteriom tlenowym i beztlenowym a więc pełny cykl azotowy. Spotkałem się również ostatnio z wkładem o nazwie Purigen stosowanym w akwarystyce morskiej jak i również słodkiej, z informacji na nim zawartych wynika, że zapewnia świetną filtrację chemiczną. Więcej tutaj:

http://www.zoofokus.pl/sklep2011/?22,purigen

porównywałem informacje o nim z innymi podobnymi wkładami z JBLa czy Aquaela i żaden nie jest tak wydajny jak ten, no i jak byk piszą jak go regenerować w przeciwieństwie do np. żywic z Aquaela :D

węgiel, zeolit i ceramikę

Chyba nic gorszego wymyślić już nie mogłeś. :P

Gdzie jakiś wkład typowo mechaniczny? Po co dwa typowo chemiczne wkłady? Węgiel wyjaławia Ci wodę, a zeolit zapewnia NO3 na niewykrywalnym poziomie, co szkodzi sałacie.

Ponad to oba chemiczne wkłady należy dość często wymieniać. Zeolit niby jest też jakimś tam medium do filtracji biologicznej, ale do ceramiki mu daleko.

Daj sobie jakikolwiek wkład typowo mechaniczny, czy to wata, czy gąbka, może być na pół koszyczka, albo prefiltr, co kto woli. Bez tego, wszystkie odchody, resztki, będą zalegać na wkładach biologicznych. Do pewnego momentu jeszcze to ok... ale lepiej ceramiki czy keramzytu specjalnie nie brudzić. Zeolitu i węgla należy się pozbyć, polecam zastąpić je najzwyklejszym drobnym keramzytem.

Ważne - zostaw starą ceramikę. Bez tego rozwalisz sobie biologię zbiornika, a już optymalnie byłoby wymieniać wkłady w takiej kolejności:

- węgiel wymieniasz na gąbkę + keramzyt, zeolitu i ceramiki nie ruszasz.

- za tydzień/dwa wymieniasz zeolit na keramzyt, ceramikę zostawiasz.

Takie coś w mojej opinii byłoby optymalne i można byłoby to zrobić nawet bez testów.

takie ażeby nie było glonów najlepiej :) Bo to moje przekleństwo.

Zależy jakie glony, bo z niektórymi w pewnych warunkach możesz mieć problem nawet przy najwydajniejszej filtracji. Do tego sama filtracja to tylko jeden z ważnych elementów które muszą być ok by glonów nie było. Samym filtrem wszystkiego nie załatwisz, możesz co najbardziej skopać co moim zdaniem w tym wypadku zrobiłeś. ;)

wolałbym nasypać lepszej ceramiki

Ok, wszystko fajnie. Tylko pytanie za milion punktów.

Czy przy kuble i małym baniaku, przy nadfiltracji, zauważy jakąś różnicę w filtracji biologicznej między "markową" ceramiką 30zł za litr, a keramzytem 2zł za 5l?

Najpewniej nie i zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Owszem, wkłady mają różną "wydajność", która przy grubej nadfiltracji nie ma znaczenia [nawet gdyby dał same... gąbki to filtracja biologiczna w tym litrażu też by pociągła] ale dokładnie to samo działanie. Keramzyt, podobnie jak ceramika to wypalona glina, tylko forma trochę inna. Tutaj stanowczo go polecam.

Odpowiedź za milion punktów :

Pewnie różnicy nie będzie lub będzie niewielka :oops: . Po prostu wolę "dmuchać na zimne" i mieć pewność, że filtrację mam możliwie najlepszą co nie wyklucza zastosowania tańszych wkładów typu keramzyt. Dlatego pytałem ile kasy chce włożyć w "uzbrojenie filtra".

Może ulegam marketingowym zabiegom producentów wypuszczających coraz to nowsze wkłady o coraz to większej powierzchni filtracyjnej :) klasyczne podejście konsumenta, jak czegoś jest więcej (w tym przypadku miejsca dla bakterii) to jest to lepsze. Wcale tak nie musi być bo ich też rozwinie się tylko określona ilość (bakterii).

Także podpisuję się pod keramzytem :)

• 1 month later...

No, to ja mam pytanie, bo wyczytalem gdzies, nie moge tego poszukac teraz, ze nie mozna polaczyc filtracji biologicznej i mechanicznej, bo jedno wyklucza drugie a tu znowu czytam, ze jednak mozna... :o:o:o:o:o I, jak to jest naprawde??? A, co jezeli ja np. mam filtr mechaniczny wewnetrzny i kubel biologiczny zewnetrzny to czy mam go zasypac sama ceramika i keramzytem czy dodac cos jeszcze do tego ukladu???? Nie moge uzywac polskiej czcionki....

Jedno nie wyklucza drugiego.Przecież nawet typowo mechaniczny filtr wypełniony samą gąbką+ew.włókniną też stanowi w pewnym stopniu filtracje biologiczną.Wprawdzie ma mniejszą powierzchnię dla bakterii niż np.ceramika,ale jednak.

A jeżeli chodzi o ten kubeł z ceramiką i keramzytem,to dołóż gąbkę.Łatwiej wyczyścić co jakiś czas gąbkę niż całość wkładów,które przy okazji włożenia gąbki nie uegają dużemu zabrudzeniu.

No, masz racje... Do pierwszego kosza wloze gabki wloknine do srodkowego ceramike a do ostatniego keramzyt... Chyba dobry uklad, ale bede musial co jakis czas go otwierac i wyczyscic gabki, prawda???? Dam gabki w pierwszym koszu, poniewaz bedzie mi sie lepiej je wyciagac.

• Administrator

No, masz racje... Do pierwszego kosza wloze gabki wloknine do srodkowego ceramike a do ostatniego keramzyt... Chyba dobry uklad, ale bede musial co jakis czas go otwierac i wyczyscic gabki, prawda???? Dam gabki w pierwszym koszu, poniewaz bedzie mi sie lepiej je wyciagac.

Wkłady dajesz od strony przepływu wody:

keramzyt/ceramika

gąbka

włóknina

Jeżeli masz filtr z oryginalnym prefiltrem, gdzie gąbka jest jako pierwsza. To nie dajesz jej już w same koszyki.

Włożenie jako pierwszy wkład gąbki, to jeszcze pół biedy. Ale włókniny, to najgorsze chyba wyjście jakiekolwiek jest z możliwych.

Chodzi o rozprowadzenie równomiernie wody po całej powierzchni filtra. Dlatego w pierwszym koszu powinna być (najlepsze wyjście) ceramika.

Edit:

Proszę doradźcie mi najlepsze zestawienie wkładów, takie ażeby nie było glonów najlepiej :)

Glony nie robią się od wkładów i odwrotnie, wkłady nie usuwają glonów.

Takie rzeczy to tylko w Erze.

• 1 month later...

Witam ja też mam pytanie o wkłady, a mianowicie mam filtr kanistrowy minikani 120 a w nim 4 koszyki z wkładami, a w nich od góry: gąbka, wata, jakieś kamyki(chyba zeolit) i na dole ceramika, no i z tym związane pytanie brzmi jakie wkłady zastosować bo w tej chwili mam problem taki, że z rurki doprowadzającej wodę z filtra do baniaka razem z wodą wpływa dziwna zawartość w postaci białego pyłu. Nie jest on gęsty raczej bardzo rzadki i o konsystencji kurzu, potem osadza się na powierzchni i tak sobie pływa wkurzając mnie i denerwując, nie zauważyłem żeby rybkom coś się działo, nie mniej jednak ciągle się obawiam, jeśli ktoś może to niech pomoże.

mam go od około tygodnia, przed odpaleniem filtra w aqa wypłukałem media pod bieżącą wodą tak jak było w instrukcji ale nie wydaje mi się że to co wypłukałem z mediów filtracyjnych mogłoby się unosić na powierzchni bo były to całkiem spore kawałki z ceramiki i fizeliny, a to co unosi się na powierzchni przypomina kurz