abstract Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 Witam, w akwarium 54l zainstalowałem filtr CristalProfi i60, dałem przepływ prawie na najmniejszy, bo inaczej niezły "wir" się robi. Niestety filtr jest dosyć głośny (szczególnie słychać go w nocy, a to pokój dziecka), głośniejszy na pewno od Tetra EasyCrystal 250. W sklepie koleś zapewniał mnie, ze JBl będzie bardzo cichy, wiec nie wiem, gdzie może tkwić błąd lub czy ten filtr po prostu tam ma? Czy istnieje jakiś rodzaj "tuningu", dzięki któremu można te słyszalne wibracje i brzęczenie wytłumić? Na przyszłość, co naprawdę cichego proponowalibyście do mojego baniaka? W grę, ze względu na miejsce, wchodzi tylko filtr wew: - Fluval U2? - AquaEl Fan 1 plus? - Tetra in plus 400? - Eheim aquaball 2208? p. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Ochudzki Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 Cześć Mam Fluval U2 w podobnym litrażu i jest zupełnie cichy nie slychać kompletnie nic, no chyba, że napowietrzanie włączy się ale poco. pozdrowienia R. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 Właśnie, jak kolega wyżej wspomniał o napowietrzaniu... Masz włączone "bąbelki" w filtrze ? Jeśli tak to tu jest winowajca. Wystarczy odłączyć wężyk od powietrza a wylot filtra skierować ku górze tak by poruszał taflą wody a bąble już nie będą potrzebne i woda będzie wystarczająco napowietrzona Ale ogólnie samo 'przytykanie' filtra powoduje jego głośniejszą pracę. Zobacz czy na maks. przepływie też będzie taki głośny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abstract Posted July 20, 2011 Author Share Posted July 20, 2011 Dzięki za odpowiedzi. Napowietrzanie jest wyłączone. Wczoraj wymieniłem filtr w sklepie na identyczny. Jest trochę lepiej, ale ciągle słychać jakieś wibracje. Nie zawsze, ale w nocy dosyć hałasował. tez mam podejrzenie, ze to od tych magnetycznych zaczepów. Zmiana przepływu niewiele zmienia, oprócz wirów w baniaku Tak czy inaczej, będę go wymieniał.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Ochudzki Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Jeśli zależy Ci na ciszy to w ciemno mogę Ci fluvala polecić, kupiłem ten filtr, ponieważ akwarium mamy w sypialni i poziom hałasu był jednym z najważniejszych czynników przy wyborze, pozostałych filtrów które wymieniłeś nie używałem, więc może koledzy pomogą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Aquael fan 1 plus , całkowicie niesłyszalny. Miałem go w baniaku o takim litrażu i powiem, że przy umiarkowanej a wręcz ubogiej obsadzie (ryb) da sobie radę.. Jeśli ryb jest sporo to radzę się zastanowić nad wersją fan2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abstract Posted July 20, 2011 Author Share Posted July 20, 2011 Jeśli zależy Ci na ciszy to w ciemno mogę Ci fluvala polecić, kupiłem ten filtr, ponieważ akwarium mamy w sypialni i poziom hałasu był jednym z najważniejszych czynników przy wyborze, pozostałych filtrów które wymieniłeś nie używałem, więc może koledzy pomogą. i tak zrobiłem. Chyba najlepszy możliwy wybór, bo tu gdzie mieszkam nie sprzedają AquaEl (lamerzy). cisza nastała. jbl idzie do ludzi. nigdy więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts