seb87 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Niedawno znalazłem na jednym z forów wątek dotyczący obniżania KH i PH za pomocą kwasu solnego, w którym aktywnie udzielał się użytkownik EyeQueue. Sprawia wrażenie człowieka ze sporą wiedzą (jest chyba chemikiem). Zaproponował on użytkownikowi Topek pewne doświadczenie polegające na wyznaczeniu ilości kwasu, której można bezpiecznie użyć w wodzie do podmian, aby zakwasić wodę do odpowiedniego ph nie powodując jego załamania. Jak wszyscy wiemy w miarę dodawania kwasu do wody neutralizuje on najpierw KH, w skutek czego PH spada powoli. Gdy KH zostanie zneutralizowane następuje załamanie PH, które drastycznie spada. Doświadczenie wyglądało następująco : Bierzemy 5 butelek, każda po jednym litrze wody przeznaczonej do badania. Do każdej z nich wlewamy proporcjonalnie więcej kwasu i po 24 godzinach badamy PH szukając ilości kwasu, przy której PH gwałtownie spadło ("granica bezpieczeństwa"). Przykładowo: 10ml kwasu - PH 7 12ml kwasu - PH 6,8 14ml kwasu - PH 6,6 16ml kwasu - PH 6,4 18ml kwasu - PH 4 No i 18 ml kwasu to jest właśnie ta granica, gdzie KH zostaje zneutralizowane i nawet najmniejsza ilość kwasu bardzo znacznie obniża PH. Jest to bardzo fajna metoda na określenie ilości kwasu by otrzymać pożądane PH i nie doprowadzając do tragedii. Bardzo nurtuje mnie jednak jedna sprawa. Otóż użytkownik Topek mieszał wodę do podmian kranówka + destylowana i takowa wydaje się właściwa do tego doświadczenia, skoro taką zamierzał wlewać. Jednak eyequeue stwierdził, że nie jest istotne, czy jest to woda z kranu czy RO wymieszana z kranówką. Wysłałem do niego zapytanie, jednak nie spodziewam się odpowiedzi, bo wątek jest już bardzo stary. Oto co napisałem : "(...) Stwierdziłeś, że może on badać zarówno wodę do podmian (która była rozrabiana pół na pół kranówka i RO), jak i wodę prosto z kranu. Nie rozumiem dlaczego jest to bez różnicy? W wodzie z kranu i w wodzie z podmian mimo, że jest to samo PH to jest inne KH (w wodzie z podmian 2x niższe), toteż granicę bezpieczeństwa w wodzie z podmian osiągnie się dużo szybciej, co skutkuje możliwością wlania mniejszej ilości kwasu i tym samym mniejszej możliwości obniżenia PH" Czy ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć ? Link do wątku : http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=52319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziki Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 hallo W wodzie z kranu i w wodzie z podmian mimo że jest to samo PH to jest inne KH (w wodzie z podmian 2x niższe), toteż granicę bezpieczeństwa w wodzie z podmian osiągnie się dużo szybciej, co skutkuje możliwością wlania mniejszej ilości kwasu i tym samym mniejszej możliwości obniżenia PH"Tu moim zdaniem jest błąd logiczny. Buforem dla pH jest poziom kh, jeśli poziom kh zredukujemy do 0 automatycznie spadnie nam "na łeb" pH. Potrzebujemy określoną ilość kwasu żeby "zneutralizować" określoną ilość twardości. Im niższa twardość tym mniej kwasu trzeba żeby osiągnąć dramatyczny spadek pH. Tyle logiki, w praktyce nigdy tego nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.