adnet Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 one są jakieś dziwne Od wczoraj chowały się na dnie z tyłu za roślinami. Dziś rano większość pływa przy samej powierzchi jakby chciała więcej tlenu, ale filtr pracuje cały czas tak samo. Jedzą mało - tak jakby były mocno po szoku albo zdenerwowane. Dlaczego? Dodam, że w akwarium są jeszcze neonki 6szt. i glonojad - one zachowuja sie ok. Parametry wody w normie - reszta w stopce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabloo132 Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Daj nam info o zbiorniku, np litraż, filtr, parametry będzie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adnet Posted July 18, 2011 Author Share Posted July 18, 2011 diablo pisze przecież w stopce! Akwarium 95L Filtr kubełkowy zew. + rynna (czy prysznic zwał jak zwał) woda leci na taflę przez 1 rurkę co ma około 10 dziurek Ph 6 Twarda woda Dziś podmieniłem 30% dodatkowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabloo132 Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Nie sądze, żeby były chore. Jest to dla nich nowe obszar więc się stresują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 To naturalna strefa pływania Gupików. Napisz co podałeś do jedzenia, może to tutaj jest wina. Ja i tak spokojnie odczekałbym ze dwa dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adnet Posted July 18, 2011 Author Share Posted July 18, 2011 Podałem do jedzenia; Wczoraj wieczorem jedzienie w płatkach Dziś rano mrożone jedzenie Teraz (około 19:00) ryby zaczynają już bardziej swobodnie pływać po akwa. ale cały czas jak tylko się podejdzie ukrywają się. Napiszę jutro rano czy są jakieś zmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Moim zdaniem jest jedna opcja muszą się zaaklimatyzować do nowego otoczenia ,nie jest to ani choroba ani żadne parametry po prostu zmieniły baniak z zoologa na twój domowy za dwa dni będziesz się pytał co się dzieje ze one takie żywe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimbster Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Gupik tak aklimatyzują się w nowym zbiorniku trwa to zazwyczaj kilka dni a za kilka tygodni możesz się już spodziewać małych rybek :) ale sprawdź czy tego doczekasz http:/...............org Zabrania się reklamowania innych stron internetowych kończę to ostrzeżeniem następny będzie urlop .ECIK-GFC Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Moim zdaniem napisałeś tylko że masz filtr, a nie napisałeś nic o napowietrzaczu. Jeśli nie masz sprzętu do napowietrzania, rybki mogą pływać przy tafli, łapiąc powietrze z atmosfery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Kolega wyraźnie napisał,że ma kubełek z deszczownicą,a to jest wystarczające do natlenienia akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adnet Posted July 23, 2011 Author Share Posted July 23, 2011 Witam, Chciałem tylko dopisać, że nie miałem neta przez kilka dni. W tym czasie padły mi już 3 gupiki - każdej nocy 1 rybka Nie wiem co się dzieje !! Woda jest w normie. Inne ryby (Neonki i Glonojad) funkcjonują normalnie a gupiki mi padają jak muchy... To samo jedzenie i środowisko więc jedyne co mi przychodzi do głowy, to że rybki są po prostu chore. U jednej dziś zauważyłem coś jakby "martwicę płetw" rybka ma postrzępione końcówki płetw i pływa chaotycznie kiwają się na boki. Pewnie znów rano znajdę ją jako padlinę Nie wiem już co mam robić... więc idę spać! Z niecierpliwością czekam na jakieś komentarze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pleco Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 To mówi samo za siebie. Martwica płetw to wyraźne objawy jakiejś choroby. Radzę Ci podać dokładne parametry wody, czym je dokładniekarmisz (np. z czego są zrobione mrożonki, które podajesz gupikom) itd. Może uda mi się lub innym Forumowiczom rozpoznać chorobę i wskazać jak postępować w takiej sytuacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 Może źle doradzę ( niech mnie ktoś poprawi) Ostatnio odradzono mi trzymanie gupików z neonkami ze względu na to że mogą gupikom podgryzać płetwy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorupa123 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Myślę że kupiłeś już chore rybki, gdzie pod wpływem zmiany otoczenia, osłabienia i stresu choroba ujawniła się. Daj zdjęcie z rybką z tymi postrzępionymi płetwami, może ktoś doradzi co to może być, napisz więcej o zachowaniu rybek i czy mają inne zmiany na ciele oprócz tych zniszczonych płetw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adnet Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Przez ostatnie dwie noc padły mi kolejne dwie rybki, bardzo mi ich szkoda! Została 1 z 6ciu jakie kupiłem. Z zachowania nic nie wskazuje, żeby neonki podgryzały im płetwy. Dwóch ostatnich natomiast rybek nawet nie mogę znaleźć na dnie - więc podejrzewam, że zostały zjedzone. Akwariun nie jest WIELKIE więc nie będę ich szukał wiecznie... po prostu nic nie pływa, nic nie "tonie" rybki się rozpłyneły jak poprzednio - w nocy. Dziękuję za pomoc tak czy inaczej. Nie wiem co jest nie tak - pójdę do tego zoologicznego i im nawrzucam, że sprzedają chore rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts