jurek15g Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Witam ! Jestem początkującym miłośnikiem akwarystyki, od mniej wiecej roku mam 25l baniaczek profilowany (ogólniak: kilka gupików, 2Xkirysek i zbrojnik niebieski). I tu mam pytanie czy mogę do profilowanego zbiornika zamontować filtr hamburski? Czytałem trochę na temat tego urządzonka i chciałem was prosić o pomoc Wypowiedzcie się też o ewentualnych wadach takiego rozwiązania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Na temat tego filtru nic za bardzo nie wiem. Wiem natomiast że zbrojnika i kiryski musisz oddać ( masz na nie za małe akwa) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek15g Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Tak to wiem z tym,że w nie długim okresie planuje kupić większy baniak 50-60 l ale jeżeli nie uda mi się ten zakup oddam na pewno:) dzięki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Zakup 60l. ani nawet 80l. nie zmieni faktu, że Zbrojnik będzie do oddania. Kiryski są stadne więc przynajmniej 6 sztuk, ale znowuż nie w tym litrażu. Z głównego wątku zaś - im mniejszy litraż akwarium tym trudniej utrzymywać dobre parametry, nie lepiej więc zainwestować w sensowny filtr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funfelek Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Z tego co widzę na google, ten filtr zajmuję praktycznie całą boczną ścianę tak Jeżeli to ten filtr to nie ma sensu montować go w takim małym akwarium ... zajmuję tylko miejsce którego potrzeba przy tym litrażu. A i moja rada ... nie kupuj 50-60L, kup od razu 112L najlepszy start sam posiadam takie akwarium i jak myślę że jakbym kupił 60L (bo na początku też miałem zamiar kupić ten litraż) to bym bardzo żałował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek15g Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Do: Funfelek Tak całą sćiankę właśnie dlatego pytałem czy ma to sens, bo widziałem zdjęcia podobnych baniaków z krewekami inie wyglądało to źle Co do zbiornika to dzięki za radę Myśłałem nad "setką" właśnie ale myśałem,że to za dużo jak na gupiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Ja miałem gupiki w 250l Też polecam zakup akwa 112l najlepsze na początek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek15g Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Ok w takim razie szukam jakiejś stulitrówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 hallo Moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu w zbiorniku poniżej 45 l montować filtracji hamburskiej niezależnie od tego czy będzie napędzana napowietrzaczem czy jakąś małą turbinką typu FUN1 czy mini. w zależności od okoliczności, potrzeb czy indywidualnych upodobań możesz zrobić wzdłuż bocznej ścianki albo w tylnym rogu. Wklejasz dwie szklane pionowe szyny w które klinujesz arkusz gąbki a za tym mocujesz turbinę albo rurkę w która wpuszczasz powietrze. Plusem tej filtracji jest jej niemalże bezobsługowość, gąbki się nie wyjmuje do płukania tylko na miejscu w baniaku oskubuje z glona. Minusem jest zabieranie przestrzeni w zbiorniku i dość nienaturalny wygląd kolorowej gąbkowej ściany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek15g Posted July 21, 2011 Author Share Posted July 21, 2011 Koleżanki i koledzy a w zbiorniku ponad 100l filtr hamburski by się sprawdził Może ktoś ma takie rozwiązanie u siebie albo gdzieś podejżał Bo oprócz wyglądu (gąbkę i tak można zamaskować) ta filtracja ma same plusy, z tego co wyczytałem Czy nada się do ogólniaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts