adam.koscierzyna Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Przymierzam się do kupna akwarium 90 x 40 czyli 180 l ewantualnie 70x40 czyli 112 l Co do roślin myślałem o : -jezycznik australijski, -Lileopsis Brazylijski -Skrzydlik studziennik Co do rybek: chciałbym mieć: 1.gurami mozaikowe harem i to są główni mieszkańcy akwarium 2.czerwonogłówka 6-8 sztuk co do nich? myślałem o : -prętnik -brzanka sumatrzańska -Kirysek lamparci -bocja -zbrojnik (ale mały bo wiem,że rosną do 40cm nawet) ilości nie określam czekam na inwencję. Pozdrawiam serdecznie. Czekam na koncepcje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Jaka bocja? Jaki zbrojnik? Podaj wysokości akwarium. Na gurami akwarium za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Brzanki są agresywne i trzyma je się w akwa gatunkowym. Gurami ciężko znoszą "nowe akwaria" więc dodać je można po jakimś czasie. kirysek minimum 6 sztuk. Zbrojnik niebieski rośnie do 12 cm więc się nadaje. Prętnik odpada przy ruchliwych i kąsaczkowatych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 16, 2011 Author Share Posted July 16, 2011 90x45x45 gurami i czerwonogówka musi być .... podstawa zbiornika...bocje na dno ? jaką proponujecie obsadę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Zależy jakie bocje Ci się podobają, na wspaniałe za małe akwa. wymagania bocji i gurami co do podmian wody mogą się kłócić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Napisz w końcu jaka to bocja. A na gurami akwarium za małe. Rozumiesz? Nie przekonasz mnie powiększoną i wygrubioną czcionką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Dla mozajkowego gurami chyba wystarczy takie akwa...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Dla mozajkowego gurami chyba wystarczy takie akwa...? Nie. Nie wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 16, 2011 Author Share Posted July 16, 2011 też myślałem,że 180 l wystarczy na guraminki dobrze.... co proponujecie? Konkretne obsady! Wrrrr..... kocham gurami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Zamiast gurami możesz dać harem prętników np. pręgowanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Wszędzie znajduję info, że gurami mozaikowe około 100l potrzebuje. I czuję się skołowana, bo też chciałam je kupić przy zmianie obsady. Masz może jakieś dobre źródło o tej rybie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Gurami dwuplamiste i moziakowe minimum 200l. Syjamskie i księżycowe z racji że są jeszcze większe potrzebują jeszcze większego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 16, 2011 Author Share Posted July 16, 2011 Zamiast gurami możesz dać harem prętników np. pręgowanych. Ok ale co dalej? proszę o pełną obsadę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 proszę o pełną obsadę Proszę Cię bardzo: - prętnik pręgowany - 1+3 szt. - razbora klinowa - 20 szt. - piskorek Kuhla - 6 szt. - zbrojnik niebieski - 1+1 szt. - pielęgniczka Ramizerka - 1+1 szt. To wszystko oczywiście do 180l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 16, 2011 Author Share Posted July 16, 2011 Ok pasuje mi obsada tylko mam dwie sugestie zamiast rozbory coś innego stadnego...zwinnik-czerwonousty- piskorek kuhla mi nie pasuje... coś innego może lobeo? reszta ok i napiszcie jeszcze może obsadę do 112 l oki moze być ta sama tylko ilość sztuk (po zmianie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 180l: - prętnik pręgowany - 1+3 szt. - zwinnik czerwonoustny - 20 szt. - grubowarg zielony - 1 szt. - zbrojnik niebieski - 1+1 szt. - pielęgniczka Ramizerka - 1+1 szt. 112l: - prętnik karłowaty - 1+3 szt. - zwinnik czerwonoustny - 14 szt. - kirysek spiżowy - 6 szt. - zbrojnik niebieski - 1+1 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Prawie mi pasuje... Co Wy na taką obsadę? 180l: - tęczanka bosemana lub prętnik pręgowany - 1+3 szt. - zwinnik czerwonousty - 20 szt. - grubowarg zielony(lobeo) - 1 szt. - zbrojnik niebieski - 1+1 szt. - pielęgniczka kakadu 1+2 szt lub kirysek lamparci 4 szt 112l: - prętnik karłowaty lub tęczanka bosemana- 1+3 szt. - zwinnik czerwonousty - 14 szt. - kirysek lamparci - 6 szt. - zbrojnik niebieski - 1+1 szt. Czekam na opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Jak musisz mieć bocje to najlepiej karłowate rosną 6cm Edit sry nie zauważyłem posta kakadu trzymamy w haremach 1+2/3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 ok zmienię...a tak ok z resztą obsady? Zamiast prętnika może być tęczanka bosemana w haremie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 - tęczanka bosemana - 1+3 szt. Tęczanki to ryby stadne a nie haremowe. - grubowarg zielony(lobeo) - 1 szt. Grubowarg to nie labeo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Zaraz zaraz jak to? Grubowarg zielony to nie labeo? Rafi - http://www.superakwarium.pl/grubowarg-z ... id894.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Grubowarg to Epalzeorhynchos. Nie patrz na pierwszą lepszą stronę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marycha100497 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Kurcze, bo ja to wgl się nie znam więc chce się was zapytać o rybki, czy może być tak: mieczyk (samiec) i chce dokupić samca molinezja samica i chce samice 2 neonki nie wiem bo są jeszcze małe i gupika małego i jeszcze jednego do towarzystwa. i glonojada i mam akwarium ok 55 litrów . może tak być?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Kurcze, bo ja to wgl się nie znam więc chce się was zapytać o rybki, czy może być tak: mieczyk (samiec) i chce dokupić samca molinezja samica i chce samice 2 neonki nie wiem bo są jeszcze małe i gupika małego i jeszcze jednego do towarzystwa. i glonojada i mam akwarium ok 55 litrów . może tak być?? Po pierwsze założyłaś już swój temat. Po drugie w nim nie powiedziałaś że masz jeszcze neonki. Po trzecie napisz jakie masz te neonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marycha100497 Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Wiem że założyłam, ale chcę się dokładnie dowiedzieć;> a neonki : inessa. Edit: przepraszam , sprawdziłam i te neonki to są czerwone mandy29: Edytuj posty, nie pisz jednego pod drugim.A tak w ogóle czemu pytasz się o obsadę w nie swoim temacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts