Jump to content

Jak często mierzyć KH i GH?

latet
 Share

Recommended Posts

Witam,

Skusiłem się jednak na test kropelkowy KH/GH (Zoolek). Jak często go robić w standardowym akwarium? Bo jak na razie widzę, że każdy pomiar pokazuje tyle samo (KH=7, GH=12), przy czym są to takie same wartości i dla akwarium i dla kranówki.

To chyba nie są parametry, które łatwo mogą ulec zmianom. Więc w jakich sytuacjach warto zrobić nowe pomiary KH i GH?

Dzięki.

Ja dokonuję pomiarów po podmianie wody i mniej więcej we środy/czwartki po środku tygodnia czyli w "połowie drogi" do nowej podmiany.

Oczywiście jeżeli dzieją się jeszcze rzeczy które mogą wpływać na twardość to też warto sprawdzić?

:D

hallo

Jest to uzależnione od wielu rzeczy, w szczególności przy dozowaniu CO2 przydaje się test kh i pH żeby stwierdzić ilość co2 w wodzie. Stosując kranówkę miejską/gminna warto sprawdzać jej parametry względnie regularnie, co zmiana pory roku na przykład z uwzględnieniem przejścia z lata do wiosny obowiązkowo sprawdzić kranówkę trzeba, we wrocku od jesieni do końca zimy dostajemy strasznych parametrów kranówkę, następnie jest jakaś kumulacja wczesno-wiosenna która wybija znaczną część krewetek u kreweciarzy stosujących kranówę a potem od wiosny do końca lata jest całkiem znośna. Z biegiem czasu i obserwacji zbiornika będziesz widział różnicę w twardościach po ilości osadzającego się kamienia na krawędziach szkła przy odparowywaniu wody :)

Dzięki, to wszystko (o zmienności kranówki) to wiem. Chodziło mi o to, czy i kiedy trzeba badać twardość w samym akwarium (pomiędzy podmianami). Co takiego w samym akwarium może się dziać, że niespodziewania zmieni się KH lub GH? (zakładając, że nie ma żadnych kamieni wpływających na twardość).

następnie jest jakaś kumulacja wczesno-wiosenna która wybija znaczną część krewetek u kreweciarzy stosujących kranówę a potem

A wiadomo dokładnie który parametr wody za to odpowiada (i przy jakich wartościach ten parametr stanowi zagrożenie)?

Dzięki.

hi ho

następnie jest jakaś kumulacja wczesno-wiosenna która wybija znaczną część krewetek u kreweciarzy stosujących kranówę a potem

A wiadomo dokładnie który parametr wody za to odpowiada (i przy jakich wartościach ten parametr stanowi zagrożenie)?
Tu złośliwie nie wiadomo co za paskuda się pojawia w wodzie, w każdym razie co roku scenariusz się powtarza, w bliżej nieokreślonym momencie wczesnej wiosny coś we wrocławskich rurach się dzieje że parametry wody strasznie lecą na łeb i tak się to utrzymuje przez kilka dni. Potem wraca do normy i jest już dobrze, nie są to twardości tylko jakaś chemia raczej. Co do twardości w akwarystyce to kwestia zagrożeń płynących z nich jest kwestią uzależnioną od gatunku zwierzyny jaką się chce trzymać. Krewetki czy ślimaki sulawesi preferują temperatury 28*C-30*C i twardości kh/gh 10-15.

Ja KH i GH mierzę tylko jak coś kombinuję z wodą - czyli np wrzucam lignity obniżające twardość, jak zakładam nowe akwaria. Tak to raz na dwa/trzy miesiące. Kranówkę ciągle mam taka samą i parametry w akwarium zbliżone do niej. Dawno nie mierzyłam w 25l a tam dużo kombinowałam z twardością ;) Uważam, że częste badanie twardości jak się nic przy tym nie kombinuje i ma się ryby tolerujące dany jej zakres - jest zbędne...