Jump to content

Zdychające gupiki

Recommended Posts

Od dłuższego czasu zdychają mi gupiki.

Nie za bardzo wiem czym to jest spowodowane. Rybka pływa normalnie a na drugi dzień leży na podłożu i giba się na boki, po 2 dniach zdycha.

Nie występują żadne objawy na ciele.

Zdychają mi tylko gupiki. Reszta obsady ma się dobrze.

litraż zbiornika 126

założenie zbiornika 6 miesięcy temu

filtr: aquael fan 2 plus i aqua szut 300 l/h

gatunki: zbrojnik niebieski 2

gurami marmurkowy 2+1

mieczyk 2+1

kiryski 4

gupik około 25

Nie stosuję nawozów.

Parametry wody nieznane, ponieważ nie posiadam testów

temperatura 28

Zamieszczam filmik jak wygląda zachowanie rybki: http://www.youtube.com/watch?v=qtefcNyvwVE

Prosiłbym o jak najszybszą pomoc.

Przenieść gupiki na czas leczenia do innego zbiornika i podwyższ temperaturę. Gupiki ocierają się np. o kamienie, rośliny? Robią chaotyczne ruchy? Albo stają w wodzie,spadają, a potem znowu płyną?

Co jak czas podmieniasz wodę i w jakiej ilości? Czy gąbkę filtracyjną czyścisz w wodzie z akwarium, czy pod kranem?

Często woda może się nam wydawać krystalicznie czysta, ale w rzeczywistości jest trująca. W takich przypadkach oko człowieka na nic się przyda.

Jeśli ryby nagle padają, bez większych oznak chorobowych, myślę od razu o zbyt wielkim stężeniu szkodliwych substancji w akwa.

Przenieść gupiki na czas leczenia do innego zbiornika i podwyższ temperaturę. Gupiki ocierają się np. o kamienie, rośliny? robią chaotyczne ruchy? Albo stają w wodzie,spadają , a potem znowu płyną?

Do ilu ma podwyższyć tę temperaturę skoro aktualnie ma 28 stopni? To graniczna Gupików.

Tu nie ma co wymyślać dopóki nie podasz testów Ph, No2, No3, Nh3.

Podasz wyniki testów, wtedy będzie można myśleć dalej.

Tak na szybko to może padła przypadkowo, samiec ją zagonił czy jakaś ryba ją skubnęła.

Filtr za słaby jak na ten zbiornik.

Możliwe, że Gurami miał w tym jakiś udział, ale to tylko przypuszczenia.

Jakie robisz podmianki? Co ile i jakie duże?

Share

• Create New...