Jump to content

Pierwsze testy H2O i porównanie z kranówą i z miner. niegaz.

latet
 Share

Recommended Posts

Witam,

Wypróbowałem dziś test 6in1 (JBL) Chyba już wiem, czemu odradzacie testy paskowe. Jak dla mnie są po prostu trudne w odczycie. Kolory na paskach są w niektórych przypadkach trudne do dopasowania z kolorami na wzorcu. Inne nasycenie, inna jasność i intensywność. Ciężko dopasować barwę, jeśli te inne parametry nie są identyczne. Do tego trzeba się zmieścić w jakimś bliżej nieokreślonym okienku czasowym. Piszą, że odczyt po 60 sek. Ale nie piszą do ilu minut kolor jest wiarygodny. Bo on się cały czas zmienia, potem jeszcze wiele minut. To nie jedyna trudność. Nie wiedziałem też np. przy teście twardości ogólnej (GH) jak mam interpretować kolor pola (możliwe tylko 2 kolory - różowany lub zielonkawy), jeśli część pola jest różowa, a część (w środku) zielona. Przyjąłem, że jeśli pojawiło się choć trochę obszaru zielonego, to mogę uznać kwadracik za zielony.

Robiłem co w mojej mocy, aby odczytać wynik najdokładniej jak się da (dobre światło i powtórzenie testu wody z akwarium 3 razy). Do tego test kranówki oraz test wody źródlanej Żywiec, prosto z butelki. Oto moje wyniki. Ostatni test (O2) - oczywiście kropelkowy.

Prosząc o komentarz od razu wyjaśniam - zbiornik dojrzewa od 10 dni, ryby są od 7 dni, stosowałem starter Nutrafin Cycle, rybki wyglądają na zdrowe i zachowują się normalnie, choć jest ich nieco więcej, niż być powinno - ale już przymierzam się do zmiany baniaka na większy w niedalekiej przyszłości.

pH:

akwarium: 7.6 (ew. może nawet wyższe, na pewno nie niższe - ten test chyba ma najmniejsze okienko czasowe, bo potem zawsze różowieje)

kranówka: ~7

źródlana Żywiec: ~7

KH:

akwarium: 6-10

kranówka: 6-10

źródlana Żywiec: 6-10

GH:

akwarium: 7-14

kranówka: 7-14

źródlana Żywiec: >7

No3:

akwarium: 10-25

kranówka ~10:

źródlana Żywiec: 0

Czy możliwe, że NO3 jest już w kranówce?

No2:

akwarium: pomiędzy 0 a 0.5 (miałem wątpliwości w interpretacji koloru)

kranówka: 0 (ale też nie bez wątpliwości w interpretacji koloru)

źródlana Żywiec: 0 (raczej bez wątpliwości w odczycie koloru)

Czy to możliwe, aby przy w miarę dobrym poziomie NO3 w akwarium pojawiał się NO2?

Chlor:

akwarium: 0

kranówka: 0 (!!! i co ja mam o tym sądzić?)

źródlana Żywiec: 0

O2: (to już test kropelkowy JBL)

akwarium: 5

kranówka: 4.5

źródlana Żywiec: 8

Na koniec na podstawie słynnej tabelki KH/pH oszacowałem poziom CO2 - wyszło ok. 6-8, co jest trochę dziwne, bo niby czemu miałby być tak niski, skoro roślin mam mało, światło marne (właśnie zmieniłem na lepsze, ale dopiero parę godzin temu) a napowietrzania nie stosuję. Jakim wiec prawem mógłby być niski CO2? Może jako skutek zwiększenia pH z innych przyczyn (przy stałej twardości)? Chyba nie rozumiem tego.

W świetle powyższego (całego posta) - jakie testy kropelkowe powinienem zakupić w pierwszej kolejności? Na pełny komplet mnie raczej nie stać.

Dziękuję,

latet

No2:

Tu sprawa prosta. Brak NO2 to brak reakcji, jakakolwiek wątpliwość to NO2 inne niż 0.0 - czyli trujące, czyli akwarium niedojrzałe, czyli biostarter - jak zwykle nic nie dał.

No2:

Tu sprawa prosta. Brak NO2 to brak reakcji, jakakolwiek wątpliwość to NO2 inne niż 0.0 - czyli trujące, czyli akwarium niedojrzałe, czyli biostarter - jak zwykle nic nie dał.

Ale czy NO2 jest możliwy, aby przy w miarę dobrym poziomie NO3 w akwarium? Chyba w dojrzałym akwarium to nie jest możliwe, ale przy dojrzewającym jest?

Czy w obecnej sytuacji powinienem zwiększyć częstość podmian (a może ich objętość)?

Dziękuję.

Ale czy NO2 jest możliwy, aby przy w miarę dobrym poziomie NO3 w akwarium? Chyba w dojrzałym akwarium to nie jest możliwe, ale przy dojrzewającym jest?

NO3 jest produktem z NO2. NO3 może nie być, a NO2 może być sporo. Jeśli masz dużo roślin, to większość NO3 będą pobierały właśnie one.