Yayami-omate Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Hallo. Mam pytanko: Jaki był by dobry filtr kubełkowy do akwarium 160L ? Tak do max 170zł Pytam się dlatego iż nie miałem doczynienia z kubłami, a chciałem kupić HW-302 ale czytałem że często uszczelka pęka i przecieka...poza tym głośny jest podobno Zastanawiałem się też nad Filtr JEBAO 502 Macie jakieś filtry kubełkowe które są tanie a jednocześnie dobre ? ( bezawaryjne ) PS: Proszę o wypowiedź osób znających się na tym, a nie żadnych laików co przeczytali coś w internecie i się wypowiadają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Tak do max 170zł HW z wkładami to 90-100zł, w okolicach 170zł można już myśleć o HW303, ale przy takim funduszu już dołóż do czegoś markowego. Pytam się dlatego iż nie miałem doczynienia z kubłami, a chciałem kupić HW-302 ale czytałem że często uszczelka pęka i przecieka...poza tym głośny jest podobno Podobno, jak trafisz na felerny egzemplarz, poziom głośności mojego to FZN2, problemów nie uświadczyłem. Na pewno jest to pewniejszy filtr od JEBAO. Jak sama nazwa wskazuje, coś w nim może się popsuć, a HW jest bardziej sprawdzony. Ja w 168l mam HW302 i FZN2. Wychodzi dokładnie 170zł, ale FZN2 miałem wcześniej i gdybym go nie miał - to pewnie kupiłbym jakiś lepszy, droższy kubeł, co nie zmienia faktu że HW302 sobie spokojnie sam da radę w tym litrażu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Możesz spróbować na allegroszu... od czasu do czasu coś się pojawia. Do takiego litrażu pasowałby fluval 205 jest to stosunkowo nowa konstrukcja więc nie powinna sprawiać problemów a w aukcji może się uda wyrwać do tych 170zł nawet z gwarancją. Ja planuje w przyszłości niedalekiej daj Boże akwa ok 300L więc już okazyjnie poluje na 305. wersja 304 sprawdza się u mnie w 120L koledze nawet w 240L ale to już starsze modele i mogą wymagać wymiany trzpienia i wirnika co tanie nie jest (80-100zł) dlatego fluvala 204 też unikaj. Możesz się też skusić na używanego tetrateca ex1200 cichy ale trzeba dbać o uszczelki. Co innych marek nie chce się wypowiadać bo nie miałem, do nowych typu JEBAO czy inne to nie mam przekonania- po prostu nie mają wyrobionej marki i nie wiadomo czego się spodziewać . EHEIM lub AQUAEL uchodzą za dobre ale ja nie miałem okazji używać ich filtrów. Ogólnie polecałbym szukać markowych używek z gwarancją niż brać nowy jakieś chińskiej firmy, ale to tyko moja opinia nie wiem jak inni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Z tego co się orientuje HW na forum ma mniej więcej tyle samo osób co Unimaxy, a na pewno więcej niż MiniKani Aquaela. Teraz nie jest to już taki nieznany filtr, do którego podchodziło się jak do jeża. Oczywiście takie filtry to opcja dla osób oszczędnych, nie mających na nic markowego. Lepszy już 4litrowy chińczyk, niż litrowa kaskada, albo jakiś mikro wewnętrzny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Lepszy już 4litrowy chińczyk, niż litrowa kaskada, albo jakiś mikro wewnętrzny. Było mi wcześniej powiedziec (żart) aqaela są dobre ale drogie a chińczyka nie miałam, to nie mogę polecić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Lepszy już 4litrowy chińczyk, niż litrowa kaskada, albo jakiś mikro wewnętrzny. Nie wiem tyko czy taki chińczyk się nie rozszczelni w trakcie pracy a to już nie jest śmieszne... Chociaż słyszałem o przypadkach rozszczelnienia niemieckich tetratec'ów ale podkreślam tylko słyszałem... Można by to podsumować jak się dba tak się ma: jeden będzie chwalił chińczyka bo będzie dbał o niego a drugi złoży EHEIM'a na pałę i będzie narzekał że co rusz coś kapie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Jak się nie umie z tym obchodzić to przy chińczyku mogą być pewne problemy z uszczelkami, niektóre modele trapi głośna praca, ale osobiście mogę polecić. Ja z takim filtrem nie mam najmniejszych problemów. JEBAO bym się bał, bo mało popularny, ale HW sporo osób ma, w tym dwóch obecnych modów i jeden były. To po prostu alternatywa gdy nie ma się kasy na nic lepszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 13, 2011 Author Share Posted July 13, 2011 Ok, dzięki wszystkim za rady, czyli HW-302 oki można zamknąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts