Jump to content

Łuszczenie się roślin i brązowe plamy + żółknące kamienie


lypnik
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Jestem nowicjuszem i na samym początku przyznaję się do błędu- ale proszę o pomoc i poradę.

 

 

Mój nabytek:

- 112 L w profilu

- świetlówki [2x18W]

- filtr AQUAEL FAN 1 PLUS [320 l/h]

- grzałka 100W z termostatem wewnętrznym

- zestaw napowietrzający HP-100 + 2 listwy kamienne po 35cm

- żwir rzeczny gruby i drobny (5kg+3kg)

- kamienie [x3]

- struktura wewnętrzna

 

 

 

Zacząłem czytać forum ale dopiero po założeniu akwarium i już wiem że nie przygotowałem wody. Zrobiłem tak:

 

- opłukałem żwir (doszczętnie)

- wyparzyłem kamienie

- wyparzyłem i wypłukałem strukturę założoną wewnątrz

- założyłem w akw napowietrzające listwy

- przykryłem żwirem

- założyłem strukturę i osadziłem kamienie

- osadziłem rośliny i dałem pod każdą jedną kulkę z nawozem do roślin akwariowych

- zainstalowałem inny sprzęt akwarystyczne (grzałkę itp.)

- zalałem wodą do której dodałem antychlor

- podgrzałem wodę do temp 30 st na grzałce i później obniżyłem do 25,5

 

Po ok 3 dniach wyskoczyły plamy na roślinkach a teraz (8 dni od założenia akw) wytrącił się jakiś osad (jakby taki pyłek- wyglądem przypomina te pyłki od topoli). Osad jest wszędzie w wodzie i na roślinach i strukturze. Filtr chodzi bez przerwy, napowietrzenie co najmniej 10h na dobę. Rośliny rosną i to bardzo szybko ale jest niesamowity syf i rośliny wyglądają strasznie zmasakrowane.

 

Zamieszczam zdjęcia przypadku:

 

Dołączona grafika

http://agniloka.art.pl/moje/akw/photo0488jpg

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

 

Wiem że wiele rzeczy zrobiłem źle ale proszę jeszcze raz o pomoc (akw usytuowane między drzwiami balkonowymi a oknem , osłonięte ścianą- jak widać na ostatnim zdjęciu)

Link to comment
Share on other sites

W początkowym okresie istnienia akwarium mogą pojawiać się różne osady, galareta, puch, wata, mętna woda itp. Na razie nic z tym nie rób, po jakimś czasie zbiornik się ustabilizuje. Ja stosuję preparat bakteryjny Microbe Lift Special Blend, który przyspiesza dojrzewanie akwarium, stabilizuje je, oczyszcza z toksyn(amoniak, NO3) i osadów. Może Ci pomóc. Pewnie za chwilę ktoś napisze, że to wywalenie kasy w błoto, bo wystarczy poczekać dwa tygodnie itd, itp. Decyzję zostawiam Tobie. Ja jestem zadowolony z preparatu i polecam go.

 

Jednak te czarne plamy na roślinach nie znikną. Pojawiają się wtedy gdy jest niedobór światła.

Te 2x18W które masz to dla niektórych roślin trochę za mało. Sugerował bym Ci dołożenie oświetlenia. Najtańszym sposobem, jest kupienie modułu Aquael Ecolight 24W. To świetlówka w zintegrowanej obudowie z odbłyśnikiem o długości 58cm - cały moduł; i zasilaczem wyprowadzonym na zewnątrz. Odporna na wilgoć a nawet zanurzenie - prąd nie porazi ani ryb ani akwarysty. Wszystko co musisz z tym zrobić po zakupie to przykręcić do pokrywy załączonymi śrubami. Dostępne są trzy barwy. Zaletą jest cena od 50 - 70 zł. Wadą to, że zbiera od góry trochę miejsca i trzeba trochę obniżyć poziom wody. Pokrywę masz sporą, więc przynajmniej dwa się zmieszczą.

Link to comment
Share on other sites

Mhm... co do światła to muszę przyznać że nie zapalam tych świetlówek zwykle bo za dnia do zbiornika trafia dużo śłońca a pod wieczór zapalam je na jakieś 3h jak już jest zmrok.

 

Pozatym każda roślinka jest rypnięta- jak nie liść cały brązowy to żółknie albo robi się takie sito że widać włókna...

Link to comment
Share on other sites

Mhm... co do światła to muszę przyznać że nie zapalam tych świetlówek zwykle bo za dnia do zbiornika trafia dużo śłońca a pod wieczór zapalam je na jakieś 3h jak już jest zmrok.

 

Pozatym każda roślinka jest rypnięta- jak nie liść cały brązowy to żółknie albo robi się takie sito że widać włókna...

 

Więc to wszystko zgnije Ci w szybkim tempie. Ten proces już się rozpoczął. Musisz świecić 10 - 12 godzin dziennie. Nie sądzę żebyś uratował jakieś rośliny.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Świece już po 10h dziennie. Kolejny błąd który wyłapałem to że obsadziłem żabienice w koszykach tak jak je kupiłem, ale już to naprawiłem.

 

 

Tak jak już pisałem, pod roślinki dałem nawóz w kulkach. Piszę bo być może ma to związek z nowym objawem- żółknące kamienie. Od 3 dni żwirek od szyby postępująco w głąb akwarium zaczyna żółknąć

 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

 

 

Co to jest i jak się tego pozbyć?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...