latet Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Witam, Znów pytam teoretycznie, bo takiej chemii nie mam potrzeby, ani zamiaru stosować. Ale zaciekawił mnie w sklepie ten preparat. Przeczytałem etykietę - ani słowa o składzie chemicznym, ani o mechanizmie działania. Dziwne. Sprzedawca też nic nie widział, tylko tyle, że to chemia i z grubsza do czego służy. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie to działa, co dokładnie robi? Czy są znane jakieś konkretne skutki uboczne (typu zwiększanie/zmniejszanie twardości czy pH)? Przeszukałem forum pod tym kątem. Widzę, że nawet parę osób to stosowało (z różnym efektem). Ale najciekawsze było jak ktoś napisał, że ten preparat zmienił kolor coca-coli na przeźroczysty, bez zmiany smaku (i ten co to pisał twierdził, że ją wypił). Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Witam, Znów pytam teoretycznie, bo takiej chemii nie mam potrzeby, ani zamiaru stosować. Ale zaciekawił mnie w sklepie ten preparat. Przeczytałem etykietę - ani słowa o składzie chemicznym, ani o mechanizmie działania. Dziwne. Sprzedawca też nic nie widział, tylko tyle, że to chemia i z grubsza do czego służy. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie to działa, co dokładnie robi? Czy są znane jakieś konkretne skutki uboczne (typu zwiększanie/zmniejszanie twardości czy pH)? Przeszukałem forum pod tym kątem. Widzę, że nawet parę osób to stosowało (z różnym efektem). Ale najciekawsze było jak ktoś napisał, że ten preparat zmienił kolor coca-coli na przeźroczysty, bez zmiany smaku (i ten co to pisał twierdził, że ją wypił). Dziękuję. Ten preparat to Środek klarujący wodę w akwariach słodkowodnych. * zapewnia szybkie klarowanie wody bez zakłócenia równowagi biologicznej w akwarium * może być stosowany w akwariach, w których twardość węglanowa wody utrzymuje się na niskim poziomie (od 1°dH) i jest jednocześnie przyjazny dla ryb * pierwsze efekty zastosowania TetraAqua CristalWater widoczne są już po 2-3 godzinach * po 12 godzinach woda jest już krystalicznie czysta * środek ten należy używać, gdy woda staje się mętna i zawsze przy podmianie wody Skutków ubocznych nie znam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Witam, Znów pytam teoretycznie, bo takiej chemii nie mam potrzeby, ani zamiaru stosować. Ale zaciekawił mnie w sklepie ten preparat. Przeczytałem etykietę - ani słowa o składzie chemicznym, ani o mechanizmie działania. Dziwne. Sprzedawca też nic nie widział, tylko tyle, że to chemia i z grubsza do czego służy. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie to działa, co dokładnie robi? Czy są znane jakieś konkretne skutki uboczne (typu zwiększanie/zmniejszanie twardości czy pH)? Przeszukałem forum pod tym kątem. Widzę, że nawet parę osób to stosowało (z różnym efektem). Ale najciekawsze było jak ktoś napisał, że ten preparat zmienił kolor coca-coli na przeźroczysty, bez zmiany smaku (i ten co to pisał twierdził, że ją wypił). Dziękuję. Szczerze nie wiem jak to działa i nie widzę potrzeby używania podobnych specyfików w prawidłowo obsługiwanym akwarium. Wyczułem nutę że masz jakieś kłopoty z parametrami lub z klarownością wody jeśli używasz testów to podaj jakie one są i jakie są parametry wody,ewentualnie czemu się zastanawiasz nad wlewaniem czegoś co kosztuje a możesz ten sam efekt osiągnąć bez nie potrzebnych wydatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted July 11, 2011 Author Share Posted July 11, 2011 Wyczułem nutę że masz jakieś kłopoty z parametrami lub z klarownością wody jeśli używasz testów to podaj jakie one są i jakie są parametry wody,ewentualnie czemu się zastanawiasz nad wlewaniem czegoś co kosztuje a możesz ten sam efekt osiągnąć bez nie potrzebnych wydatków. Pliz, nie baw się w kobietę z tym "wyczuwaniem nut" i czytaniem pomiędzy wierszami, zamiast wprost tego co czarno na białym Po prostu zawsze mnie interesowało co jak działa (poczynając od rozkręcania zabawek na części), spędziłem ostatnio godzinę w Kakadu czytając opisy na wszystkich preparatach i pokarmach, które tam stały. I ten mnie najbardziej zaintrygował, głównie tajemniczością. A testy zamówiłem, na razie te nieszczęsne 6in1, ale wciąż na nie czekam. Jak zacznę je robić, to z pewnością będę miał konkretniejsze i mnie teoretyczne pytania do Szanownego Forum. Choć osobiście nie uważam, aby było coś złego w pytaniach czysto teoretycznych. Praktyka jest najważniejsza, ale wygodniej stoi się na dwóch nogach... Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 To co pisze na opakowaniu to zwykle: - ściema lub - bajki. Tu mamy tą drugą opcję, preparat działa bla bla. Możesz powiedzieć coś więcej o samym preparacie: kolor, zapach? Raczej to nie błękit, bo pisze że nie destabilizuje zbiornika, z drugiej strony nie należy temu wierzyć, bo producenci takich preparatów opartych na błękicie uparcie zalecają stosowanie profilaktyczne... Jakaś cudowna chemia to nie jest. Są preparaty które ostro potrafią wyczyścić zbiornik w miarę bez uszczerbku dla niego samego ale są 5x droższe. Zresztą - nie ta firma, inne podejście do akwarystyki. Wiele problemów z jakością wody bierze się z pierwotniaków, a te ze złych parametrów, może to tylko absorbent azotu? Do czasu aż nie pogadasz z producentem, albo kimś kto ma laboratorium - nie dowiesz się co tam jest i jak działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts