Jump to content

Prawdopodobnie posocznica

Recommended Posts

Cóż, wczoraj zaobserwowałem u mojej tęczanki neonowej dziwne zachowanie, pływała tuż pod powierzchnią wody, bardzo energicznie poruszała płetwami tak jakby nie dawała sobie rady pływać, poza tym bardzo silnie poruszała skrzelami. Przeczuwałem że coś jest nie tak ale postanowiłem poczekać na rozwój sytuacji. Dzisiaj niestety znalazłem rano rybkę już martwą, miała lekki wytrzeszcz oczu. Dzisiaj rano szukałem informacji na forum i dowiedziałem się że to prawdopodobnie posocznica a co gorsza jeden z leciwych już starych mieczyków również pływa dokładnie jak ta tęczanka ale innych objawów nie zaobserwowałem. Dopiero teraz wieczorem mam trochę czasu i odławiam go do osobnego akwarium, niestety kiepsko urządzonego (nie mam dodatkowej grzałki a z filtrów tylko FAN -1, na 30L wody powinien wystarczyć) i mam pytanie, czy jest szansa na odratowanie staruszka?? i co z reszta obsady?? jak narazie wydaje się zdrowa ale raczej z przeczulenia już u każdej zauważam jakieś dziwne zachowania ;/

Dodam że trochę ponad tydzień temu leczyłem rybki na ospę którą prawdopodobnie przyniosłem razem z ramirezką, niestety jedna rybka padła bo sprzedawca w sklepie dał mi zły lek (CMF na pleśniawkę) dopiero w innym sklepie dali mi zieleń zoolteka i pomogło

Z obsady

mieczyki, gurami dwuplame, tęczanki neonowe, zbrojniki niebieskie (z narybkiem), kiryski spiżowe, ramirezka, krewetka filtrująca i 2 amano, ampularia (wiem że nie pasuje tutaj ale nie mam co z nią zrobić ;/ )

Dość późno odpisuję, niestety mieczyka nie udało się uratować :( Próbowałem leczenia antybiotykiem (nie pamiętam nazwy, bacto-coś_tam, facet w akwarystycznym mi polecił). Niestety najstarsze z gurami też jest chore ale reszta obsady wydaje się być zdrowa chociaz głowy nie dam ;/

Akwa 200l, temperatura 28 stopni.

Share

• Create New...