michaś Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Mam pytanko odnośnie gąbkowych wkładów w filtrach zewnętrznych. Przy czyszczeniu filtra po prostu je płuczecie czy zmieniacie na nowe? Nie wiem jak szybko one się zużywają, słyszałam, że trzeba je wymieniać na nowe przy każdym czyszczeniu filtra ale to chyba jakaś ściema. Co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Wystarczy przy czyszczeniu wypłukać w wodzie z akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Jasne,że ściema, wszystkie media filtracyjne płuczemy w wodzie z akwa( np z podmianki), a same elementy plastikowe filtra można pod bieżącą wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Nie wszystkie. Np.watę perlonową wymieniamy na nowa,Seachem Purigen regenerujemy w wybielaczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Gąbkowych wkładów wcale nie trzeba koniecznie płukac w wodzie akwariowej.Można w kranówie,sam tak robię.Pamiętajmy ze bakterie znajdują się nie tylko tam ale w większości w podłożu i to ,że gąbke z nich wyczyścimy nie będzie miało wpływu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kroni Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 dobra jest wata ale to uciążliwe ale skuteczne.co do gąbki to polecam gąbki Atmana ale te z grubymi dziuraki że tak powiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts