Jump to content

co to za filtr??

hambi
 Share

Recommended Posts

Witam

Dostałem ostatnio akwarium 96l.

Aktualnie mam akwarium 45l i chcę wszystko przenieść do większego akwa.

Jednak w tej 45l nie wiem jaki mam filtr :/

tzn. nie znam producenta i nie wiem jaką ma wydajność a nie stać mnie w tej chwili na kupno większego.

Zamieszczam zdjęcie filterka:

Dołączona grafika

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Witam

Dostałem ostatnio akwarium 96l.

Aktualnie mam akwarium 45l i chcę wszystko przenieść do większego akwa.

Jednak w tej 45l nie wiem jaki mam filtr :/

tzn. nie znam producenta i nie wiem jaką ma wydajność a nie stać mnie w tej chwili na kupno większego.

Zamieszczam zdjęcie filterka:

Dołączona grafika

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Miałem go w 25L, on nigdzie nie miał napisanego firmy i modelu, więc co za model nie wiem. 25L ładnie czyścił, więcej nie sprawdzałem bo wtedy nie miałem większego akwarium niż 25L, ale jak jesteś ciekawy to mogę ci powiedzieć za parę dni do jakiego jest akwarium , bo teraz nie mam go w domu

Głównie chodzi mi o to czy wyrobi w 96l.

Nie.

W 54l stosowałem kaskadę która ma 3 razy większe złoże biologiczne i o niej mogę powiedzieć że była ok...

Kup dobry, najlepiej zewnętrzny film. Nie stać Cię teraz na lepszy - nie zakładaj większego akwarium.

Za słaby filtr to złe parametry wody, co przekłada się na warunki dla ryb.

Zresztą, jakbyś do tych 45l kupił lepszy filtr, to byś zobaczył różnice. Ja mimo że woda była "kryształ" widziałem przy 54l jak przesiadałem się z podobnego wewnętrznego, na lepszy, a później na kaskadę, a później na kubeł. Za każdym razem było widać poprawę jakości wody.

to w takim razie jeśli mógłbym prosić o udzielenie mi rady jaki kupić

filtr do takiego 96l?? mogę wydać max 80zł.

a tak w ogóle co wtedy z napowietrzaniem?? bo wewnętrzny ma od razu pompkę

a taka kaskada już raczej nie napowietrzy?? albo się mylę??

pozdrawiam

Napowietrza głównie ruch tafli wody, a nie same magiczne "bąbelky" które prawie się w wodzie nie rozpuszczają. Kaskady i kubły nie mają dodatkowych napowietrzaczy, a natlenienie wody nie jest przy nich gorsze. Co więcej, w każdym swoim wewnętrznym jaki miałem usuwałem rurkę od napowietrzania. Filtr jest wtedy o wiele cichszy, a zawartość tlenu w wodzie prawie taka sama.

80zł hmm... FZN2 powinna sobie dać radę w tym litrażu. Kiedyś ten filtr kosztował 70zł, za tyle go kupiłem, ale po tym jak okazał się hitem sporo podrożał, ale +/- powinien być w Twoim budżecie.

Lepszy byłby droższy FZN3, ale ten też powinien wystarczyć.

Markowego kubła w tej cenie nie kupisz, ale osobiście polecam pewnego chińczyka - HW302. Sprawdzi się lepiej od kaskady i starczy nawet w prawie dwa razy większym akwarium.

Za 90zł idzie taki kupić + 2zł za wkłady [keramzyt].