MetalMan_7 Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Witam. Wyrwałem z rzeki kilka moczarek i pomyślałem, że mozna by to było włożyć do akwarium. Pytanie: Czym to odkazić? Nie chce wprowadzić żadnej choroby z tą roślinką a napewno istnieje jakiś sposób na oczyszczenie jej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 hallo Lejesz do wiadra 10 litrów wody, rozpuszczasz w tej wodzie jedną tabletkę nadmanganianu potasu, powstanie taki śmiechawy fiotelowy roztwór, w zależności od tego jak mocną jest Twoja roślinka moczysz ja 5-15 minut, następnie płuczesz pod zimna bieżącą wodą, dokładnie przemywasz pod liśćmi i w miejscach z których liście wyrastają z kłącza/łodygi etc, każdy listek z osobna, uważnie oglądasz i ściągasz każdą podejrzaną "galaretkę" bo to mogą być jajka ślimaka. Jak to zrobisz dobrze to masz szanse na pozbycie się ślimaków i innych niespodzianek w postaci walecznych larw ważek czy innych pijawek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalMan_7 Posted July 9, 2011 Author Share Posted July 9, 2011 A gdzie dostane ten nadmanganian potasu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Google za przewodnika i się dowiesz że nadmanganian potasu dostaniesz w aptece. W akwarystycznych tez można dostać ale już będzie rozrobiony i wyjdzie to koszmarnie drogo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dafnia Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Witam! Zamiast odkażać te roślinki można też wrzucić je do osobnego zbiornika i zobaczyć ile ciekawych stworzeń z nich wyjdzie. Bawiłem się tak jak zaczynałem z akwarystyką. Na prawdę można wiele ciekawych rzeczy zobaczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts