kali555 Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Słuchajcie, wiem, że że większość z was powie, kup sobie te kulki bo nie są drogie i nie będziesz się musiał przejmować później, że wszystkie ryby padną, jak zrobisz coś nie tak. A ja powiem inaczej... Przecież są goście, którzy robią te kulki. Widziałem na allegro takie - to nie żadna fabryka, a sprzedającym jest koleś, który sam je robi. Więc, skoro on może je zrobić, to dlaczego ja ich nie mogę zrobić. Macie może jakieś pomysły na te kuleczki. Skład, jak się je robi? Pozdrawiam ----------------------------------------------------------------- Dzięki wielkie Rafi200 To mi się podoba. Konkretnie wyjaśniony temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 "Kupujemy czystą gline (nie białą bo ma mniej składników mineralnych) i torf wysoki (kwaśny, bez nawozowych dodatków) w sklepie ogrodniczym. np tu Gline z torfem mieszamy w stosunku 2;1 (glina:torf). Dlewamy troche wody w razie potrzeby ( nie za dużo). Jak masa jest gotowa, nie lepiąca się do rąk oczywiście (jak sie lepi to przesadziliśmy z wodą) formujemy kulki o średnicy 1-2 cm. Gotowe kulki zostawiamy do wyschnęcia, nie należy wystawiać na pełne słońce bo kulki mogą popękać. Suszą się tak 7-14 dni, w zależności gdzie je suszyliśmy. Potem wkładamy je do szczelnego woreczka (najlepiej strunowy), bądź pudełka. No i oczywiście kilka wkładamy pod korzenie Można też nasz kulki wzbogacić w fazie mieszania dodając schelatowanego żelaza czy innych chelatów." lub: "Kulki robisz według różnych procedur moja jest taka: 1. glina 2 porcje 2. torf 1 porcja Roztwór do rozrabiania mieszanki glina:torf (2:1) : 1. Woda destylowana 300ml lub przegotowana i odstana bez kamienia i innych niespodzianek 2. Symfonia złota ok 3 łyżeczki do herbaty na każde 300ml wody 3. K2SO4 - 1 płaska łyżeczka do herbaty lub mniej na każde 300ml wody 4. Ferro-activ około 20ml-30ml na każde 300ml wody nie stosuję innych pierwiastków do kulek, bo uważam, że resztę lepiej dodawać dolistnie w płynie Przygotowanie: najpierw mieszasz torf i glinkę dokładnie potem odsypujesz ile ci pasuje np. do dużego talerza i dolewasz tyle nawozu alby uzyskać konsystencję ciasta nie za rzadkiego lepiej jak jest gęste i się nie lepi ale musisz dobrze wymieszać tak aby nie było suchych miejsc w tym cieście bo kulki się będą rozpadać wygrzewasz je w temp ok 150-220 st przez ok 30-45 min po wyłączeniu zostaw jeszcze na 15 min aby ostygły w piekarniku następnie wyciągasz i pakujesz w foliowe woreczki ale już zimne kulki nie mogą być ciepłe bo woreczki mogą zaparować i niepotrzebnie zawilgocą kulki tak przyrządzony nawóz możesz przechowywać przez ok. 8 miesięcy więcej nie próbowałem ale pewnie też będzie można stosować tylko że może być już niepełnowartościowy ze względu na rozpad niektórych związków żelazowych" Według mnie lepiej kupić gotowe zwłaszcza że są tanie a ich wykonanie jest pracochłonne i możliwe gdy masz do tego materiały i sprzęt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.