audiosystem Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Witam Właśnie uruchomiłem swoją 1 bimbrownie .Mam jednak problem ja ustawić prawidłowo Co2 aby nie szkodziło rybą i dobrze zostało rozpuszczone w wodzie. Posiadam filtr zewnętrzny Tetra Tec Ex 700 wraz z deszczownicą. Gdzie najlepiej umieścić dyfuzor z kostki lipowej i jak ustawić deszczownicę. Obecnie z boku akwarium mam zanurzoną w wodzie całkowicie deszczownicę skierowaną na boczną ściankę akwarium a po przeciwległej stronie umieszczony dyfuzor obok grzałki i rury zasysającej do filtru. Czy takie rozwiązanie jest ok zastanawiam się czy dyfuzora nie przenieść bardziej ku deszczownicy lub też zmienić jej kąt na inny. Na noc co2 jest podawane w mniejszej ilości i deszczownice przestawiam na powierzchnię wody aby dostarczyć więcej tlenu w nocy .1 Dnia w nocy o mało nie udusiłem ryb pozostawiając deszczownicę zanurzona w wodzie bez tlenu dla ryb . Dziękuje za pomoc :kwiaty: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Deszczownie umieść pod wodą i skieruj ją w górę. Dyfuzor umieszczamy jak najniżej akwarium możliwie jak najbliżej wylotu filtra. Na noc co2 jest podawane w mniejszej ilości i deszczownice przestawiam na powierzchnię wody aby dostarczyć więcej tlenu w nocy .1 Dnia w nocy o mało nie udusiłem ryb pozostawiając deszczownicę zanurzona w wodzie bez tlenu dla ryb . Na noc wyłączamy butle, bimbrownie itp. bo rośliny wtedy nie pobierają CO2 tylko O2. Więc ryby mają konkurencje oraz zbyt duża ilość CO2 może doprowadzić do śmierci ryb. W bimbrowni możesz zamontować zaworek regulujący przepływ powietrza z napowietrzniacza. W nocy wykręcasz pokrętło i już. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts