Nikodem Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Jakie znacie dobre nawozy dla roślin, chodzi mi o nawozy w płynie. Napiszcie jaka jest ich cena od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Ja słyszałam, że JBL Ferropol jest dobry i właśnie dlatego zdecydowałam się go dzisiaj kupić. Za 100 ml zapłaciłam 10,90 i jutro go zastosuje. Działa m.in. tak (wg zapisów na butelce): 1.dostarcza roślinom żelaza, potasu, siarki i stabilnych pierwiastków śladowych, takich jak mangan, molibden, cynk, bor, kobalt i miedź w formie łatwo przyswajalnej dla roślin. 2.zapobiega objawom niedoborów lub je usuwa, jak np. niedobór żelaza lub potasu 3.redukuje rozwój alg poprzez optymalne przyczynianie sie do wzrostu roślin Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz3 Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Easy -Life zastaw 5 szt 250 mln 100 zł ,te roślinkę tataraczek po lewo wywal zgnije. Masz słabe światło,raczej blado to widzę a Micranthemum umbrosum na pewno nie urośnie wyciągnie się i zgnije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 A propo ferropol chciałabym go jutro zastosować, ale nie jestem pewna ile ml wlać bo słyszałam żeby na początku nie nawozić wg zaleceń tylko stopniowa zwiększać dawki. według zaleceń producenta: Zakładanie nowego akwarium, częściowa wymiana wody (tylko na ilość wymienianej wody) 10 ml na 40 l wody cotygodniowe ponowne nawożenie 10 ml na 80 l więc moje pytanie czy wlać tak z ok. 30 ml czy lepiej stopniowa przyzwyczajać rośliny do nawozu? akwa 112l w trakcie dojrzewania ( zalane 19.06.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
p4ulo Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Szwagier polecił mi dzisiaj to: http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 79731.html Dał mi woreczek zobaczę po tygodniu jakie będą efekty, ale z tego co mi mówił to on tylko to stosuje a roślinki z tego co u niego widziałem to rosną dość szybko i maja dość intensywne kolory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz3 Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Jeśli glony nie urosną w przeciągu 1-2 tygodni daj znać,moim zdanie to oświetlenie musisz mieć wysokie co2 itp. Takie torebeczki leżą u mnie przejechałem się na nich,jeśli będziesz je stosować to od bardzo małych dawek radzę uważać krasnorosty jak wejdą to pozamiatane. Za bardzo coś to jest reklamowane a na fotach widać,że co najmniej jest 06 wata na litr ,widać to po odmianach roślin. Dlaczego ten gość twierdzi,iż z górnej półki nawozy nie dadzą pożądanego efektu ,właśnie nie ma racji ja stosuję i mam piękne . Link to comment Share on other sites More sharing options...
p4ulo Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 co do dawkowania to powiedział mi żebym lał ok 4-5ml na tydzień (akwa 160l) i będą odpowiednie efekty, pożyjemy zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted July 10, 2011 Author Share Posted July 10, 2011 Ok, dzięki. Pójdę dzisiaj do markietu i kupie jakiś nawóz. Bo zoologiczne zamknięte dzisiaj bo niedziela. Temat do zamknięcia.... Pozdro, dzięki za wasze odpowiedzi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts