Jump to content

340 - BW

mandy29
 Share

Recommended Posts

Powoli będę kompletować obsadę do nowego akwa - 340l (120x57x50). Ma być biotop czarnych wód amerykańskich, ale temat traktuję dość luźno czyli odstępstwa mogą być. Wstępnie myślę:

- skalary ze dwie pary

- żałobniczki na ławicę

- kiryski spiżowe

- zbrojnik niebieski

- może jakiś potwór w stylu gibbusia, kiryśnika

- może jakieś pielęgniczki

To ile i czego żeby się nie żarło? A może jeszcze jakieś propozycje?

Hmmm a kosiarki ? Nie zapomniałaś o nich ? ;)

Ja bym to widział tak :

2 pary skalarów

25-30 tetr czarnych

10 kirysków spiżowych

2 zbrojniki ale musisz mieć na uwadze że będą zżerały ikrę skalarów i prawdopodobnie pielęgniczek jeśli planujesz je mieć

1+2 jakiejś ładnej apisto np. nisseni , pandurini

Potworków już bym nie wpuszczał, chyba że wszystkie ryby znajdą swoje miejsca parkę kiryśnika ale one znów będą objaday kiryski które mogą potem troszkę głodować .

Kiryśniki trzymam w 100x40 i czasami ich nie widać, więc te rybki nie warto nazywać potworami :)

Nie wiem, ale chyba kiryski nie wszystkie są z Czarnych Wód, a "zbrojnik niebieski" którego widzimy w hanldu to A. sp, to w ogóle w naturze nie występuje.

Proponuje tak - Skalar lub Skośnopręgie (Baniak bez pielęgnic, to nie baniak...)

Bystrzyki Czerwone lub Blyszczyki - coś w miare rzucającego się w oczy, rosnacego do ok. 5cm i odwracające uwagę od większych ryb (Skalary lub Skośne)

Na dno Kiryśniki - 2+1 + ew. coś z eLek, zarąbiesz dno patykami, więc ograniczysz trochę powierzchni dna dla dennych gadów, więc wystarczą Ci 3 ryby pływające przy dnie (Kiryśniki) + ryby z bardziej skrytym trybem życia (eLki).

Zrób ładne, typowe, 100% Czarne Wody, nie chciej żadnych odstępsw. :)

Powiem jeszcze jedno! Mało światła, słaby prąd wody, krasnale, liście i szyszki - To gwarancja zaje... Przepraszam, ładnego Black Waters :mrgreen:

Jak nie będzie tam gigantycznej ławicy neonów zielonych, lub nawet Innes to się obrażę. :D

To gwarancja zaje...

Uważaj, ja za czasów Mei dostałem za takie stwierdzenie ostrzeżenie. :D

Pley: Dziwne.. W sumie mogło to oznaczać "zajęty" więc wiesz :D

Skośnopręgie odpadają - są zbyt szarobure z wyglądu jak dla mnie.

Bystrzyki i błyszczyki oczywiście piękne, ale gorzej z ich dostępnością, tak samo eLek nigdy jeszcze nigdy nie spotkałam w okolicy. Więc żałobniczki albo inneski na ławicę.

W pierwszym poście podałam rybki, z którymi się spotkałam w sklepach. Kiryski już posiadam wystarczy dokupić.

Na razie skłaniam się bardziej ku obsadzie szczupaka ;)

Skalary umaszczone "na dziko" nie są bardziej kolorowe od skośnych, a skośne mają piękne opalizujące łuski.

Dostępność to nie problem, zawsze jest PKS/ PKP. Popytaj w Discusie z Wawy lub na forach o zbrojnikach, tam znajdziesz mnóstwo ogłoszeń z eLkami

Skalary umaszczone "na dziko" nie są bardziej kolorowe od skośnych, a skośne mają piękne opalizujące łuski.

Pewnie zaraz mnie objedziesz, ale myślałam o skalarach albinosach koi :D Myślę, że jeszcze przyjdzie czas na inne duże pielęgnice, paleciaki, malawi itp. Na razie standardowo skalary.

A jak się mają skalary w stosunku do pielęgniczek? Np. kakadu, bo ramirezki to już nie BW o ile się nie mylę?

Mandy chcę ci tylko powiedzieć,że neony inessa mogą stać się "dość drogim pokarmem" dla skalarów.Proponuję zastanowić się nad ciut większymi ławicowymi.Może zwinnik jarzeniec by ci się podobał?

• 3 weeks later...

Pielęgniczki bardziej wolą bardziej przejrzyste wody, choć w czarnych także żyją.

To tak, skalary będę na pierwszym planie, w głębi ławica żałobniczek, które szarościami podkreślają ganiające się kakadu. Bo bokach na korzeniach parka zbrojników, nadająca klimat. No i jako służba porządkowa, kiryski.

Tyle rybek powinno zrobić z tego baniaka piękne bw.

Cud, miód i orzeszki ;)