mandy29 Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Powoli będę kompletować obsadę do nowego akwa - 340l (120x57x50). Ma być biotop czarnych wód amerykańskich, ale temat traktuję dość luźno czyli odstępstwa mogą być. Wstępnie myślę: - skalary ze dwie pary - żałobniczki na ławicę - kiryski spiżowe - zbrojnik niebieski - może jakiś potwór w stylu gibbusia, kiryśnika - może jakieś pielęgniczki To ile i czego żeby się nie żarło? A może jeszcze jakieś propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Hmmm a kosiarki ? Nie zapomniałaś o nich ? Ja bym to widział tak : 2 pary skalarów 25-30 tetr czarnych 10 kirysków spiżowych 2 zbrojniki ale musisz mieć na uwadze że będą zżerały ikrę skalarów i prawdopodobnie pielęgniczek jeśli planujesz je mieć 1+2 jakiejś ładnej apisto np. nisseni , pandurini Potworków już bym nie wpuszczał, chyba że wszystkie ryby znajdą swoje miejsca parkę kiryśnika ale one znów będą objaday kiryski które mogą potem troszkę głodować . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Kiryśniki trzymam w 100x40 i czasami ich nie widać, więc te rybki nie warto nazywać potworami Nie wiem, ale chyba kiryski nie wszystkie są z Czarnych Wód, a "zbrojnik niebieski" którego widzimy w hanldu to A. sp, to w ogóle w naturze nie występuje. Proponuje tak - Skalar lub Skośnopręgie (Baniak bez pielęgnic, to nie baniak...) Bystrzyki Czerwone lub Blyszczyki - coś w miare rzucającego się w oczy, rosnacego do ok. 5cm i odwracające uwagę od większych ryb (Skalary lub Skośne) Na dno Kiryśniki - 2+1 + ew. coś z eLek, zarąbiesz dno patykami, więc ograniczysz trochę powierzchni dna dla dennych gadów, więc wystarczą Ci 3 ryby pływające przy dnie (Kiryśniki) + ryby z bardziej skrytym trybem życia (eLki). Zrób ładne, typowe, 100% Czarne Wody, nie chciej żadnych odstępsw. Powiem jeszcze jedno! Mało światła, słaby prąd wody, krasnale, liście i szyszki - To gwarancja zaje... Przepraszam, ładnego Black Waters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Jak nie będzie tam gigantycznej ławicy neonów zielonych, lub nawet Innes to się obrażę. To gwarancja zaje...Uważaj, ja za czasów Mei dostałem za takie stwierdzenie ostrzeżenie. Pley: Dziwne.. W sumie mogło to oznaczać "zajęty" więc wiesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted July 9, 2011 Author Share Posted July 9, 2011 Skośnopręgie odpadają - są zbyt szarobure z wyglądu jak dla mnie. Bystrzyki i błyszczyki oczywiście piękne, ale gorzej z ich dostępnością, tak samo eLek nigdy jeszcze nigdy nie spotkałam w okolicy. Więc żałobniczki albo inneski na ławicę. W pierwszym poście podałam rybki, z którymi się spotkałam w sklepach. Kiryski już posiadam wystarczy dokupić. Na razie skłaniam się bardziej ku obsadzie szczupaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Skalary umaszczone "na dziko" nie są bardziej kolorowe od skośnych, a skośne mają piękne opalizujące łuski. Dostępność to nie problem, zawsze jest PKS/ PKP. Popytaj w Discusie z Wawy lub na forach o zbrojnikach, tam znajdziesz mnóstwo ogłoszeń z eLkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted July 11, 2011 Author Share Posted July 11, 2011 Skalary umaszczone "na dziko" nie są bardziej kolorowe od skośnych, a skośne mają piękne opalizujące łuski. Pewnie zaraz mnie objedziesz, ale myślałam o skalarach albinosach koi Myślę, że jeszcze przyjdzie czas na inne duże pielęgnice, paleciaki, malawi itp. Na razie standardowo skalary. A jak się mają skalary w stosunku do pielęgniczek? Np. kakadu, bo ramirezki to już nie BW o ile się nie mylę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Mandy chcę ci tylko powiedzieć,że neony inessa mogą stać się "dość drogim pokarmem" dla skalarów.Proponuję zastanowić się nad ciut większymi ławicowymi.Może zwinnik jarzeniec by ci się podobał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Skoro skalary to może pomyśl o Mancaparu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Może pomyślisz jeszcze nad Akarą żółtą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted July 28, 2011 Author Share Posted July 28, 2011 Kupiłam już trochę żałobniczek, więc będzie coś w tym stylu: 2 pary skalarów 25-30 tetr czarnych 10 kirysków spiżowych może 2 zbrojniki 1+2 kakadu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Pielęgniczki bardziej wolą bardziej przejrzyste wody, choć w czarnych także żyją. To tak, skalary będę na pierwszym planie, w głębi ławica żałobniczek, które szarościami podkreślają ganiające się kakadu. Bo bokach na korzeniach parka zbrojników, nadająca klimat. No i jako służba porządkowa, kiryski. Tyle rybek powinno zrobić z tego baniaka piękne bw. Cud, miód i orzeszki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Nie rozumiem. Kupiłaś żałobniczki a nie umieściłaś ich w obsadzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Tetra czarna i Żałobniczka to ta sama ryba , w encyklopedii na głównej stronie są podane dwie nazwy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Nie rozumiem. Kupiłaś żałobniczki a nie umieściłaś ich w obsadzie?Rafi... kto jak kto, ale Ty powinieneś wiedzieć pewne rzeczy związane z nazewnictwem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Nie rozumiem. Kupiłaś żałobniczki a nie umieściłaś ich w obsadzie?Rafi... kto jak kto, ale Ty powinieneś wiedzieć pewne rzeczy związane z nazewnictwem. Myślałem że tam napisane jest tetra cesarska.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts