Jump to content

CZY COS JESZCZE BRAKUJE?? 200L

Recommended Posts

mam akwarium 200l <100x40x50> po 15-sto letniej przerwie postanowiłam znowu założyć baniaczek. kiedyś miałam 30l wiec było mi łatwiej prosze o pomoc czy coś jeszcze brakuje a może coś powinnam pozmieniać tak by rybkom było dobrze. prosze o dorade i podwpowiedź.

planowana obsada to:

6xskalar

10 neonów inessa

10 tetra kolor

3 zbrojniki niebieski albinos

1xpara gurami perłowe

1x para gurami marmurkowe.

z góry dziekuje :)

planowana obsada to:

6xskalar

10 neonów inessa

10 tetra kolor

3 zbrojniki niebieski albinos

1xpara gurami perłowe

1x para gurami marmurkowe.

z góry dziekuje :)

Co do Skalarów to dałbym parkę może dwie.

Wywaliłbym Tetrę i dał 20 Neonów.

Zbrojników parkę dać.

Gurami trzymamy w haremach, więc na pewno nie pary i wybierz jeden harem.

Więcej roślin! Oczywiście żywych ;) Podłoże trochę mi nie pasuje no i te ozdóbki z prawej i z lewej strony... korzeń jest ok.Co do tego podłoża.. możesz dać bazalt, żwir rzeczny itp.. wszystko zależy od Twojego gustu ;) Co do ozdób, można dołożyć jeszcze jakiś fajny korzonek, albo kamole. Jakie jest oświetlenie w tym akwa??

Proponuje dać jeszcze jakiś statek, zamek i bardziej kolorowy żwirek :zamieszany:

A teraz na poważnie. Jak chcesz mieć ładne akwarium to nie wkładaj do niego takich "ozdób" (skałka bardzo nie naturalna, wulkan bez komentarza).

O czym prawdopodobnie nie wiesz:

- masz w akwarium piaskowce i sztuczne ozdoby, mogą psuć parametry wody.

- masz w akwarium mieszankę żwiru, prawdopodobnie marmurowego i bazaltowego, podobnie jak ozdoby, może zmieniać parametry wody na takie nieodpowiadające Twoim rybom.

Ślicznie dziekuję wszytskim za podpowiedź wiec napewno bedzie 4 skalary i harem gurami mozajkoweg.

roślinki w akwarium wszystkie są żywe :)

co do oświetlenia mam jedna świtlówke lecz nie mam pojęcia jakiej mocy< nie wiem z powodu iż nie wymieniałam po zakupie akwarium.

dno akwarium wyłożone jest żwirkiem rzecznym z domieskza biało czarnego drobnego żwirku kupionego na giełdzie akwarystycznej.

piaskowca chialam obsadzić mchem by był zarośnientą kryjówka ale skoro mówieci ze to zły pomysł to znajde inne rozwiązanie ;)

a wulkan to sprawka mojego męża :P

pozdrawiam :)

dno akwarium wyłożone jest żwirkiem rzecznym z domieskza biało czarnego drobnego żwirku kupionego na giełdzie akwarystycznej.

No i dla mnie troche przesadzone, jednak mi się bardziej podobają jednolite podłoża no, ale to twój wybór ;)

piaskowca chialam obsadzić mchem by był zarośnientą kryjówka ale skoro mówieci ze to zły pomysł to znajde inne rozwiązanie ;)

a wulkan to sprawka mojego męża :P

pozdrawiam :)

Lepiej mechem obsadzić jakiś korzonek lub kokos i też będzie dobrą kryjówką.

No i teraz zauważyłem ten wulkan:P Wyciąg go i męża skarć:P

Share

• Create New...