Tajgaaa Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 mam akwarium 200l <100x40x50> po 15-sto letniej przerwie postanowiłam znowu założyć baniaczek. kiedyś miałam 30l wiec było mi łatwiej prosze o pomoc czy coś jeszcze brakuje a może coś powinnam pozmieniać tak by rybkom było dobrze. prosze o dorade i podwpowiedź. planowana obsada to: 6xskalar 10 neonów inessa 10 tetra kolor 3 zbrojniki niebieski albinos 1xpara gurami perłowe 1x para gurami marmurkowe. z góry dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Myślę, że 6 skalarów do 200l to jest za dużo. Tym bardziej, że masz profil więc faktycznie jakieś 180l na taki litraż 4 to max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 planowana obsada to: 6xskalar 10 neonów inessa 10 tetra kolor 3 zbrojniki niebieski albinos 1xpara gurami perłowe 1x para gurami marmurkowe. z góry dziekuje Co do Skalarów to dałbym parkę może dwie. Wywaliłbym Tetrę i dał 20 Neonów. Zbrojników parkę dać. Gurami trzymamy w haremach, więc na pewno nie pary i wybierz jeden harem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agunia997 Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Więcej roślin! Oczywiście żywych Podłoże trochę mi nie pasuje no i te ozdóbki z prawej i z lewej strony... korzeń jest ok.Co do tego podłoża.. możesz dać bazalt, żwir rzeczny itp.. wszystko zależy od Twojego gustu Co do ozdób, można dołożyć jeszcze jakiś fajny korzonek, albo kamole. Jakie jest oświetlenie w tym akwa?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Proponuje dać jeszcze jakiś statek, zamek i bardziej kolorowy żwirek :zamieszany: A teraz na poważnie. Jak chcesz mieć ładne akwarium to nie wkładaj do niego takich "ozdób" (skałka bardzo nie naturalna, wulkan bez komentarza). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 O czym prawdopodobnie nie wiesz: - masz w akwarium piaskowce i sztuczne ozdoby, mogą psuć parametry wody. - masz w akwarium mieszankę żwiru, prawdopodobnie marmurowego i bazaltowego, podobnie jak ozdoby, może zmieniać parametry wody na takie nieodpowiadające Twoim rybom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tajgaaa Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 Ślicznie dziekuję wszytskim za podpowiedź wiec napewno bedzie 4 skalary i harem gurami mozajkoweg. roślinki w akwarium wszystkie są żywe co do oświetlenia mam jedna świtlówke lecz nie mam pojęcia jakiej mocy< nie wiem z powodu iż nie wymieniałam po zakupie akwarium. dno akwarium wyłożone jest żwirkiem rzecznym z domieskza biało czarnego drobnego żwirku kupionego na giełdzie akwarystycznej. piaskowca chialam obsadzić mchem by był zarośnientą kryjówka ale skoro mówieci ze to zły pomysł to znajde inne rozwiązanie a wulkan to sprawka mojego męża pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Ja tylko do wypowiedzi Atreyu dodam jedno więcej drewna Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 dno akwarium wyłożone jest żwirkiem rzecznym z domieskza biało czarnego drobnego żwirku kupionego na giełdzie akwarystycznej.No i dla mnie troche przesadzone, jednak mi się bardziej podobają jednolite podłoża no, ale to twój wybór piaskowca chialam obsadzić mchem by był zarośnientą kryjówka ale skoro mówieci ze to zły pomysł to znajde inne rozwiązanie a wulkan to sprawka mojego męża pozdrawiam Lepiej mechem obsadzić jakiś korzonek lub kokos i też będzie dobrą kryjówką. No i teraz zauważyłem ten wulkan:P Wyciąg go i męża skarć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts